De Romantische Strasse, volg de route langs de mooiste plekjes in Zuid-Duitsland

Hou je wel van een roadtrip of rondreis langs mooie plekjes? Dan is de Romantische strasse in Duitsland een aanrader. Volg deze route langs de mooiste plekjes van Würzburg in Midden-Duitsland naar het Zuiden.

Landsberg am Lech, één van de stadjes aan de Romantische Strasse

Duitsland was na de tweede wereldoorlog grotendeels verwoest. Zonde, want ook vele Middeleeuwse stadjes, dorpen en gebouwen waren het slachtoffer geworden. Gelukkig zijn in de tientallen jaren na de oorlog veel van die gebouwen en stadjes weer gerestaureerd.

Om het toerisme een impuls te geven is in 1950 de Romantische strasse bedacht, een route langs de mooiste plaatsjes langs een voormalige handelsroute van Würzburg naar Füssen in de Duitse Alpen.

De Romantische Strasse is een gebied vol bloemenweiden. Met veel kastelen en middeleeuwse pracht. En als pluspunt is het er hartstikke romantisch en alleen daarom al geschikt voor een (korte) vakantie.

Je voelt je in dit gebied meer dan welkom en wordt gastvrij ontvangen in de charmante stadjes. Dé plaatsen die je niet kunt missen voor een romantische rondreis lichten we hier voor je uit.

Rondreis Romantische Strasse van Pharos

Tip: Rondreis Romantische Strasse van de ANWB

Waarom het zelf uitzoeken als je deze kant-en-klare rondreis van Pharos kan boeken? In 11 of 13 dagen reis je langs de hoogtepunten van de Romantische Strasse. Je verblijft in hotels in Würzburg, Rothenburg, Donauwörth, Augsburg en Füssen.

Würzburg, vergaap je aan barokke gebouwen

De oude Mainbrug in Würzburg lijkt wel op de Karelsbrug in Praag

De historische stad Würzburg is het startpunt van de Romantische Strasse. Het is een universiteitsstad waar je je ook kan vergapen aan de architectuur en de bezienswaardigheden. Ooit was het een vorstendom, met een bisschop. Een aanrader is een stadswandeling, waarbij je langs barokke gebouwen, hoftuinen en indrukwekkende kerken wandelt.

Als je in Würzburg bent, kun je niet om de Residenz heen. Dit is een paleis uit de achttiende eeuw, dat op de UNESCO-lijst vermeld staat. In de stad zijn ook een aantal indrukwekkende kerken te vinden, bijvoorbeeld de St. Johannis Kirche, de Neubaukirche en de Würzburgse Dom. En vergeet de Mariakapel met zijn markante knalrode toren niet.

Wat je hier echt moet doen is een lokale wijn drinken en genieten van de streekproducten. Heb je geluk, dan zijn er precies wijnfeesten als je er bent, sla deze niet over!

Een van de meest iconische bezienswaardigheden in dit romantische en gezellige stadje is de Oude Mainbrug. De brug is alleen te voet toegankelijk, eroverheen wandelen voelt als een museum bezoeken, door de vele heiligenbeelden die op de brug te zien zijn.

In het Röntgen Memorial Site is een tentoonstelling te bezoeken over Wilhelm Conrad Röntgen, de ontdekker van de röntgenstraling. Een interessant overzicht van machines, documenten en historische instrumenten.

Op pad, via Wertheim naar Tauberbischofsheim

De burcht-ruïne in Wertheim

Eindelijk uitgekeken in Würzburg? Dan is het tijd om op pad te gaan richting Wertheim, een schilderachtig oud stadje. Op de Marktplatz haal je hier je hart op met rondom de vele vakwerkhuizen en bijzondere smalle huisjes. Klim ook naar de burcht-ruïne, en vergeet vooral het glasmuseum niet te bezoeken.

Een must-see op de route is het Kasteel van Gamburg. Hier kun je fresco’s van rond 1200 bewonderen! In het weekend kun je terecht voor een rondleiding, wat een bezoek extra bijzonder maakt.

Charmante stadjes genoeg in dit gebied, maar Tauberbischofsheim spant wellicht de kroon. Het is een historische stad, met het bijzondere Kurmainzische kasteel en een neogotisch stadhuis met klokkenspel aan het marktplein.

Door de goede druivenoogst in deze stad moet je bijna wel Taubertäler wijn of sekt proeven. Maar ook bierbrouwerijen zorgen in deze stad voor een onovertroffen lokaal product. Heerlijk bij een maaltijd uit de traditionele boerenkeuken.

Het lijkt of je terug in de tijd gaat met de hoeveelheid vakwerkhuizen die hier nog in volle glorie te bewonderen zijn. De Oude Post en het Lieblerhuis zijn bijzondere gebouwen met vakwerkdetails. Ga vooral de Sint-Maartenskerk in om de houtsnijwerken te bewonderen.

Langs kuuroord en Renaissance

Schloss Weikersheim, mooiste Renaissance-paleis op de Romantische route

Het volgende hoogtepunt op de roadtrip is Bad Mergentheim, dat bekend staat om het kuuroord met geneeskrachtige mineraalbronnen.

Dit is niet de enige plek waar je tot rust komt, de hele omgeving doet heel ontspannen aan. Dat komt door de vele bloemenvelden en wijngaarden, die het romantische plaatje compleet maken. Vergeet niet een wandeling te maken in een van de parken in deze stad.

Het volgende stadje dat je langs de Romantische Strasse tegenkomt is Weikersheim. Een bezoek aan Schloss Weikersheim is echt een aanrader. Dit renaissancepaleis, ooit de zetel van prinsen en graven, is het mooiste paleis in de wijde omgeving.

In Weikersheim heb je ook de Karslberg, van oorsprong een wildpark. Hier vind je ook sterrenwacht Weikersheim. Een bijzondere belevenis is een bezoek aan het Joodse kerkhof, waar je grafstenen vindt vanaf 1730.

Het Middeleeuwse hoogtepunt: Rothenburg ob der Tauber

Wij van Dol op Duitsland in Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber is dé plek die op ieders bucketlist moet staan. Waarom? Het is een ommuurd middeleeuws stadje en eenmaal binnen de muren vind je fotogenieke pleinen, vakwerkhuizen, bijzondere musea en nog veel meer. Een plek waar je echt geweest moet zijn.

In Feuchtwangen bezoek je de historische nederzetting. De stadsmuren zijn deels in oorspronkelijke staat, net als een aantal poorten. De benedictijnenkloosterkerk is met zijn romaanse kloostergang het bekijken waard.

Ook de ijzeren waterpomp op het plein in Feuchtwangen is goed voor een fotomomentje. De pomp dateert uit 1727 en een beeld van Minerva maakt het plaatje hier compleet.

Klein maar fijne Middeleeuwse stadjes

Mooi vakwerkhuis in Nördlingen

Dinkelsbuhl is een middeleeuws ommuurd stadje, net als Nördlingen. Je gaat terug in de tijd met een wandeling langs de vele vakwerkhuizen en waant je in de middeleeuwen.

Nördlingen is daarnaast niet zo bekend, wat maakt dat je hier rustig en nóg romantischer rond kunt wandelen.

Voor een opvallend kasteel ga je naar Harburg. Deze burchtwerken worden als een van de oudste van Duitsland beschouwd en het complex uit de elfde eeuw is echt een bezienswaardigheid. De burcht zie je al van verre, hij torent boven de stad uit.

De Romeinse stad Augsburg

Fontein met Hercules in Augsburg

Augsburg is de oudste stad van Beieren. Je waant je in Italië, door al de fonteinen en renaissancegebouwen die je hier tegenkomt. Dit stadje staat bekend als oord voor vakmanschap. Niet alleen metaalbewerking vind je hier veelvuldig, ook andere artistieke beroepen.

De stad was ooit één van de grootste Romeinse vestingplaatsen aan de noordkant van de Alpen. Nu is het een universiteitsstad met tal van musea. Over edelsmidkunst, de geschiedenis van de Joden, verdwenen ambachten en nog veel meer. Ook het eishockeymuseum vindt je in Augsburg.

Architectonisch is Augsburg een aanrader. Vooral als je van renaissance houdt. In de tweede wereldoorlog is het hier flink beschadigd, maar daarna met vakmanschap gerenoveerd. Wil je Augsburg goed bekijken dan is een stadswandeling een echte aanrader. Je wandelt langs klokken(torens), kerken en het allereerste sociale woonproject wereldwijd: Fuggerei.

Fietsen langs de mooiste Romantische plekjes

Tip: De Romantische Strasse op de fiets

De Romantische route kan je ook per fiets afleggen. Of een deel ervan, zoals bij deze mooie reis van Natuurlijk Reizen. De route gaat van Augsburg naar Füssen en via een andere route weer terug.

Ongeschonden oude stadjes

De Bayertor in Landsberg am Lech

Friedberg, naast Augsburg, is vrijwel ongeschonden uit de tweede wereldoorlog gekomen. Dat maakt dat er erg veel oorspronkelijke historische gebouwen zijn, bijvoorbeeld een kasteel uit 1257.

Archeologische vondsten hebben aangetoond dat hier in de Romeinse tijd al gewoond werd. Een wandeling door Friedberg brengt je dan ook in vervlogen tijden.

In Landsberg am Lech heeft Hitler ooit Mein Kampf geschreven. Toch is ook dit stadje gespaard gebleven van bombardementen. In dit zeer aantrekkelijk plaatsje kan je op zoek naar verschillende bijzondere torens, aan beide oevers van het riviertje de Lech. Vooral die van de Bayertor is prachtig gedecoreerd.

Ook een bezoek aan het centrale plein is in deze stad een aanrader, alleen al om zijn driehoekige vorm. Wil je eens een ‘anders dan anders’ museum bezoeken, dan vind je hier het schoen- en schoenlepelmuseum.

Pelgrims en romantische sferen

Het prachtige interieur van pelgrimskerk Wieskirche

Een ander aantrekkelijk plaatsje is Schongau, waar je opmerkelijke kloosters ontdekt en prachtige pleinen waaraan pakhuizen, kerken en kloosters om je aandacht roepen. Bijvoorbeeld een roccocokerk met fresco’s: Maria Hemelvaart.

Een aanrader is om in Schongau ook een wandeling buiten de stadsmuren te maken.

Wie graag UNESCO-werelderfgoedlocaties bezoekt, kan terecht in Wieskirche in Steingaden. Hier ontmoet je pelgrims, maar ook liefhebbers van kerkelijke geschiedenis of architectuur. Ook het klooster is een bezoek waard, evenals het bedevaartmuseum.

Finish bij de meest Romantische kastelen

Patrick op de binnenplaats van het sprookjeskasteel Neuschwanstein

De laatste stad van de Romantische Route is Füssen. Een mooie Italiaans aandoend stadje, met een kasteel als een belangrijke bezienswaardigheid. Daarnaast zijn er veel interessante musea zoals de Staatsgalerie met o.a. glasschilderingen van Hans Holbein.

Füssen staat daarnaast bekend om een prachtig barokklooster en een smalle kerk met één schip: Krippkirche. Je proeft hier door de mooi beschilderde gebouwen de romeinse sferen en weet dat je op een historisch belangrijke plek bent.

In het naastliggende Schwangau vind je het echte hoogtepunt van de Romantische Strasse. Wist je dat Schloss Neuschwanstein de grootste inspiratiebron is voor Walt Disney bij het tekenen van het kasteel voor Doornroosje? Je zult er sprookjesachtige details in herkennen. Ook Hohenschwangau is een kasteel die het bezoeken waard is. Net als slot Bullachberg.