Slot Neuschwanstein, bezoek het sprookjeskasteel in de Duitse Alpen

Het mooiste kasteel van Duitsland, Slot Neuschwanstein, spreekt iedereen tot de verbeelding. Het is het symbool van Beieren, en wat ons betreft ook van heel Duitsland.

Zoals iedereen, gaan ook wij graag op de foto met Slot Neuschwanstein

Slot Neuschwanstein is het bekendste kasteel van Duitsland. Disney heeft er haar sprookjeskasteel op gebaseerd en ook wij hebben het bovenaan onze website staan.

Het kasteel staat dan ook op bijna ieders bucketlist om te bezoeken. Maar waar ligt het, hoe kom je er, en wat is er te zien?

Voordat we die vragen beantwoorden vertellen we je eerst wat meer over het kasteel. En over de man die het liet bouwen, koning Ludwig II van Beieren.

Ludwig II, de geniale, eenzame koning van Beieren

Ludwig II wordt in 1845 geboren als de oudste zoon van zijn voorganger, koning Maximiliaan II van Beieren. Hij beleeft een ongelukkige jeugd in kasteel Hohenschwangau, waarin hij weinig aandacht krijgt van zijn strenge ouders.

Als zijn vader overlijdt wordt Ludwig II al op zijn 18e koning van Beieren. Hij is populair, maar eenzaam. Hij ziet zichzelf als absolute heerser, maar is gebonden aan de regels van de 19e eeuw, waarin zijn regering het beleid bepaalt.

Hij staat machteloos als Beieren meevecht met Oostenrijk in de Pruisische oorlog. En hij wordt gedwongen om de koning van Pruissen te erkennen als Keizer van het nieuw geformeerde Duitsland.

Ludwig wordt depressief en overweegt af te treden. In plaats daarvan besluit hij kasteel Neuschwanstein te bouwen, als symbool van zijn grootsheid als koning van Beieren.

Het paleis op het Herreninsel in de Chiemsee

Tip: 10-daagse rondreis Chiemgauer Alpen en kastelen

SNP heeft een prachtige rondreis waarbij je in de voetsporen van Koning Ludwig II treed. Ontdek het mooie slot Neuschwanstein en ook zijn paleis in de Chiemsee. Tussendoor kan je genieten van prachtige wandelingen in de bergen.

Grootse plannen, veranderd en nooit afgemaakt

Tekening van het ontwerp van Neuschwanstein

Hoog in de bergen, op de locatie van een bestaande kasteelruïne, plant Ludwig zijn nieuwe kasteel. Samen met diverse architecten plant hij een enorm bouwwerk met diverse torens en gebouwen.

Er wordt begonnen met de fundering in 1869, en het enorme project zorgt voor werkgelegenheid en handel in heel Beieren.

De plannen wijzigen diverse keren. Zo wil de koning in 1873 dat eerst het rode poortgebouw wordt afgebouwd. Met daarin een appartement van waaruit hij de bouw in de gaten kan houden.

Daarna werd weer doorgebouwd aan de andere gebouwen. En aan de inrichting van de zalen en kamers in de gebouwen en torens die af waren.

Helaas is het kasteel nooit helemaal afgebouwd. Na de dood van Ludwig II in 1886 werd alleen nog afgemaakt waar aan begonnen was. Onder andere de grote toren in het midden is nooit gebouwd. Op de binnenplaats is daar alleen de omtrek van te zien.

Waar ligt Neuschwanstein?

Schwangau ligt aan de Foggensee, aan de rand van de Duitse Alpen. Links ligt Füssen

Gelukkig is er wel genoeg afgebouwd om de status van mooiste kasteel van Duitsland, en misschien wel van de wereld te verkrijgen. De meeste bezoekers weten niet eens dat het kasteel veel groter had moeten worden!

En dus komen toeristen van heinde en verre naar de Duitse Alpen, om een glimp op te vangen van het sprookjeskasteel. Maar waar ligt het precies?

Neuschwanstein ligt in de bergen van Schwangau, vlakbij het stadje Füssen. Plan je overnachtingen in één van die plaatsen, waar in de omgeving nog veel meer te zien is.

Kom je op een dagtrip, dan zijn er veel (betaalde) parkeerplaatsen in Schwangau. Van daaruit volg je de weg omhoog naar het kasteel. De klim is pittig, maar goed te doen. Kies je voor gemak, neem dan een koets omhoog.

Schlossrestaurant Neuschwanstein

Tip: Schlossrestaurant Neuschwanstein

Wil je echt dichtbij slot Neuschwanstein verblijven, dan moet je voor dit hotel kiezen. Het ligt bijna bovenaan de weg richting het kasteel. Kamers zijn goed schoon en hebben mooie bedden. Parkeren kan bij de accommodatie.

Beste uitzichtspunten op het kasteel

Zeb ziet het kasteel al vanaf het parkeerterrein

Op weg naar boven zijn er verschillende plekken waar je het kasteel al kan zien. Dat begint al op de parkeerplaats, van waaruit je de (smalle) voorkant kan bewonderen.

Wanneer je bijna boven bent, kan je delen van het kasteel door de bomen zien. Bovendien is er sinds enige jaren een nieuw uitkijkplatform gemaakt. Hier zie je vooral het rode poortgebouw en de torens (zie de foto met ons bovenaan het artikel).

Maar het beste uitzichtspunt, volgens iedereen, is vanaf de Marienbrücke, waarvoor je een stukje om moet lopen. De koets komt hier niet. Tip: ga eerst naar het kasteel, en neem de weg terug via de brug.

Neuschwanstein gezien vanaf de Marienbrücke
Beide kastelen van Schwangau gezien vanuit de Tegel kabelbaan

Een ander goed uitzichtspunt is vanaf de kabelbaan naar de Tegelberg. Dan zie je zowel Neuschwanstein als het gele kasteel Hoheschwangau en de Alpsee op de achtergrond.

Ook vanaf de wegen tussen de Forggensee en de bergen heb je zicht op het kasteel.

Villa Toscana in Füssen

Tip: Villa Toscana in Füssen

Op 800 meter van het centrum van het historische plaatsje Füssen ligt dit prima middenklasse hotel. Het is gevestigd in een historisch landhuis in Mediterrane stijl en een prachtige tuin. Kasteel Neuschwanstein ligt op 5 km van het hotel

Tickets voor Neuschwanstein

Patrick poseert op de binnenplaats van Neuschwanstein

Om naast de buitenkant, ook de binnenkant van Neuschwanstein te bewonderen heb je tickets nodig. Die kan je vooraf online bestellen. Lukt dat niet, kom dan vroeg naar de kassa in het dorp, dan zijn er altijd nog een beperkt aantal kaarten te koop.

Tip: Heb je wat meer tijd, koop dan een combiticket met slot Hohenschwangau. Die is al even mooi.

Met een kaartje mag je, eenmaal boven, door de poort naar de binnenplaats, om daar te wachten op het tijdstip op je kaartje. Ondertussen bewonder je de gebouwen vanaf de binnenplaats.

Als het tijd is dan mag je naar binnen, maar alleen met de rondleiding, en je mag geen foto's maken.

De binnenkant van Neuschwanstein

De troonzaal van Neuschwanstein

De rondleiding leidt ons langs een aantal grote en kleinere zalen in het kasteel. Veel kamers zijn niet afgebouwd en gedecoreerd, dus we maken een flinke wandeling om de ruimtes te zien die wel af zijn. Daarbij beklimmen we ook verschillende trappen in de torens.

Het kasteel was voor Ludwig II een ode aan de opera's van zijn grote vriend Richard Wagner. In verschillende ruimtes worden die opera's met rijk gedecoreerde tekeningen uitgebeeld.

Absoluut hoogtepunt wat ons betreft is de troonzaal. Aan de muren prachtige tekeningen van God, de apostelen en voorgaande koningen. Nergens in het kasteel, dus ook hier niet, zien we een afbeelding van Ludwig II zelf. Hij voelde zich te min, en misschien ook daarom ontbreekt hier de troon zelf.

Deel van de keuken in Neuschwanstein
De Marienbrücke gezien vanaf het kasteel

Aan het eind van de rondleiding kunnen we vanaf het balkon van het uitzicht op de bergen en de Marienbrücke genieten. En wat nuttigen in het café.

Daarna komen we, op weg naar de uitgang, nog langs de keuken van het kasteel. Hier mogen we wel foto's maken. De keuken is een grote ruimte, met voor die tijd heel moderne apparatuur. Sowieso bevatte het kasteel veel moderne snufjes, zoals warm stromend water, verwarming, en een telefoon.

Het stadje Füssen aan de rand van de alpen

Tip: 5 dagen wandelen aan de Alpenrand

Een leuke wandelvakantie vanuit het stadje Füssen met natuurlijk ook een wandeling naar slot Neuschwanstein. De wandelingen zijn licht en tussen de 10 en 15 km per dag. Overnachten doe je in een hotel op wandelafstand van het centrum van Füssen

De andere kastelen van Ludwig II

Paard en wagen voor het slot Herrenchiemsee

Alles gezien van Neuschwanstein? Mooi, maar dan ben je er nog niet. Koning Ludwig II heeft namelijk nog twee kastelen laten bouwen.

Allereerst liet hij het jachtslot van zijn vader bij Oberammergau herbouwen tot een "kleine residentie met een niet te grote tuin". Het resultaat is kasteel Linderdorf, het kleinste van Ludwigs kastelen, maar wel de enige die helemaal is voltooid. Hier verblijft hij dan ook meestal.

Alsof het nog niet genoeg is, verkrijgt Ludwig het eigendom over het Herreninsel, een groot eiland in de Chiemsee, in het Oosten van Beieren.

Hier laat hij een nieuw kasteel bouwen, slot Herrenchiemsee. Zoals hij zelf zegt "geen kopie, maar wel in de geest van het paleis van Versailles van Lodewijk XIV". Ook dit kasteel komt niet af, maar is met zijn rijk gedecoreerde kamers een bezoek zeker waard.