Füssen, het prachtige einde van de Romantische Strasse

Füssen ligt op de rand van de Alpen, en heeft alles voor een fantastische vakantie. Bergen, meren, kastelen, een waterval en een heerlijke Altstadt, wat wil je nog meer?

De Altstadt in Füssen, met het kasteel op de achtergrond

Füssen is het laatste stadje op de Romantische Route in Duitsland. En wat voor één. Met de prachtige kastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau om de hoek, is er hier ook heel veel te bewonderen.

Want in het centrum staat nòg een kasteel, nummer drie dus. Plus een Benedictijns klooster, diverse kerken en het Raadhuis. 

Daarbij is de Altstad een heerlijke (bijna) autovrije plek om in rond te dwalen. En dat kan ook langs het riviertje de Lech met zijn Lechfall waterval. Kortom, waar te beginnen? Bij het begin dan maar...

Een kruispunt van wegen

Zeb bij de gedenksteen van de Romeinse weg Via Claudia Augusta

Füssen lag en ligt op een kruispunt van verschillende routes. De Romeinse weg Via Claudia Augusta kwam hier uit de bergen, om zijn weg te vervolgen naar Augsburg. Een gedenksteen van die weg is hier nog te vinden.

Na de bergen, volgde een kruising met de weg van Oost naar West. Een logische plek voor een castellum, waarvan de fundamenten in Füssen zijn teruggevonden.

Ook nu bevinden we ons hier nog op een splitsing. De Duitse Alpenroute loopt van Lindau, door Füssen tot de Königssee. En de Romantische Route, die start bij Würzburg, eindigt hier.

Het Luitpoldpark hotel in Fussen

Onze keus: Luitpoldpark-Hotel in Füssen

Lekker centraal in het stadje Füssen ligt het Luitpoldpark-Hotel. Parkeren doe je er onder het hotel in de parkeergarage en als je de weg oversteekt dan zit je gelijk in het wandelgebied van het centrum. Het hotel is prima, heeft fijne bedden, familiekamers, gratis wifi en wat spa faciliteiten. 

Het Benedictijnse klooster St. Mang

Binnenplaats van het Benedictijnse klooster St Mang, nu een museum

Na de Romeinen vestigde zich in de achtste eeuw in Füssen een missionaris, de later heilig verklaarde Magnus van Füssen.

Er is weinig zeker over het leven van deze missionaris. Maar in ere van hem werd hier in de 9e eeuw een Benedictijns klooster gesticht: St. Mang (verbastering van Magnus). Met een kapelletje als eerste kloosterkerk.

De huidige kloostergebouwen werden eind 17e, begin 18e eeuw gebouwd in Barokstijl. Begin 19e eeuw werd de abdij ontbonden. De gebouwen doen nu dienst als stadhuis en historisch museum. Ook als je die niet bezoekt is het aan te raden om een kijkje te nemen op de binnenplaats.

De bijbehorende basiliek van St. Mang doet nog altijd dienst onder de naam Sint Michielskerk. Van buiten is de witte kerk niet heel bijzonder, al valt de toren wel op. Van binnen is het zeker een bezoek waard, met prachtige beelden, fresco's en andere decoratie.

Stadsmuren, torens en poorten

De Sebastianstor in de oude stadsmuur van Füssen

Rondom het klooster ontstond in de 9e eeuw een nederzetting die steeds groter werd. En in de roerige Middeleeuwen ontstond de wens om die te ommuren. Een eerste muur werd eind 13e eeuw gebouwd, waarna die rond 1340 werd vervangen door een tweede, hogere muur met kantelen en torens.

Delen van de oude stadsmuur zijn bij de Drehergasse nog zichtbaar, inclusief een mooie doorgang. Helaas zijn de meeste torens verloren gegaan. Vooral de Augsburger tor moet mooi geweest zijn. Alleen de Seilerturm is nog zichtbaar, en zelfs te huur als vakantiewoning.

Rond 1500 kwam er een derde stadsmuur. Deze sloot aan bij de tweede en ommuurde het stadsdeel tot aan de Lech, inclusief het Franciskaner klooster. Deze muur is grotendeels nog intact, inclusief torens en de Sebastianstor.

Kamer van Best Western in Fussen

Tip: Best Western Plus Hotel Füssen

Een fijn hotel op 500 meter van het centrum met eigen parkeergelegenheid. Wifi is gratis, ontbijt goed en de kamers zien er schoon uit.

Het hoge kasteel van Füssen

binnenplaats van het Hoge Kasteel van Füssen. Let op de tekeningen op de gebouwen

Naast de stadsmuren beschikte Füssen over een hoge heuvel in de stad, ideaal om een kasteel te bouwen. Dat probeerde de Beierse Hertog Ludwig vanaf 1291 ook. Maar de heuvel behoorde aan het klooster, en de Bisschop van Augsburg dwong hem de bouw te stoppen.

De Bisschop liet het kasteel ombouwen voor eigen gebruik. En volgende bisschoppen breidden het kasteel uit tot een indrukwekkend gebouw met torens, muren met kantelen en gebouwen.

Het kasteel is tot aan de binnenplaats vrij te bezoeken. Waarbij de illusionistische tekeningen op de gebouwen opvallen. Was er geen geld om de getekende uitbouwen echt te bouwen? Feit is dat ze nu als een uniek aspect van de laat-gotische architectuur gezien worden.

Gedurende de openingstijden kan je ook het interieur bezoeken. Er is een galerij met lokale schilderkunst. Maar de zalen en het beklimmen van de toren maakt zeker zoveel indruk.

De bijzondere Altstadt van Füssen

Patrick bewondert de prachtige Heilg-Geist-Spitalkirche in Füssen

De Altstadt van Füssen, het deel dat vroeger binnen de stadsmuren lag, is grotendeels autovrij. Het is een aaneenschakeling van mooie oude huizen, pleintjes, en fonteintjes.

Zoals in diverse andere mooie stadjes in Beieren zijn veel gevels versierd met tekeningen en decoraties. Maar een speciale vermelding verdient de Heilig-Geist-Spitalkirche. Of je nu gelovig bent of niet, het aanblik van deze kerk doet je mond openvallen.

Je kan urenlang in het stadje wandelen, je ogen uitkijkend naar allerlei details. Of huur een gids om te vertellen over al die details. Of geniet gewoon van een terrasje of biergarten.

Hotel Hirsch in Fussen

Tip: Hotel Hirsch in het centrum

Vind je het leuk om in een traditioneel hotel te slapen, dan is dit een prachtig hotel met goed restaurant, gratis wifi en parkeren voor de deur. Op het dak zit een biergarten. Er zijn ook kamers voor 4 personen.

De Lech en Lechfall

Patrick op de Maxsteg bij de Lechfall

Wanneer je om de oude stadsmuur van Füssen wandelt, kom je bij de rivier de Lech. Hier kan je genieten van de rust op een mooi uitzichtspunt.

Wandel om de stad door langs de Lech, ga over de brug en loop door langs de weg. Dan kom je bij de waterval van de Lech, oftewel de Lechfall.

Hier is al in 1787 een stuw gebouwd om van de waterkracht gebruik te maken. In 5 stappen valt het water hier 12 meter naar beneden, een indrukwekkend gezicht.

Op de loopbrug Maxsteg heb je het beste zicht op de waterval. Hier kan je ook een buste van de naamgever van de brug, koning Maximiliaan II bewonderen.

Via de brug wandel je terug langs de Lech naar de stad. Je komt dan uit bij het Baumgarten park. Dit is een heerlijk romantisch stadspark onderaan het kasteel van Füssen.

Tip: 5 dagen wandelen aan de Alpenrand

Een leuke wandelvakantie van SNP vanuit het stadje Füssen met natuurlijk ook een wandeling naar slot Neuschwanstein. De wandelingen zijn licht en tussen de 10 en 15 km per dag. Overnachten doe je in een hotel op wandelafstand van het centrum van Füssen.

Je zou bijna de fantastische omgeving vergeten...

Het vlakke land rond de Forggensee, gezien vanaf de Tegelberg

Met de wandeling langs de Lech heb je al een stukje van de omgeving van Füssen gezien. Maar er is veel meer om van te genieten.

Er zijn diverse wandel- en fietspaden door de bossen en bergen, die ook bij de nabijgelegen kastelen van Schwangau uitkomen: Neuschwanstein en Hohenschwangau.  Of fiets je liever op het vlakke, bij de Forggensee? Ook met uitzicht op die kastelen.

Voor gezinnen is het Walderlebniszentrum Ziegelwies een aanrader. Met een informatiecentrum, wandelpaden, blotevoetenpad en boomkroonpad.

En dan bevind je je op de grens met Oostenrijk. En dus ook aan het eind van de Romantische Route in Duitsland. Iets waar we in het laatste doodlopende steegje in Füssen ook op gewezen werden:

Het einde van de Romantische strasse...