Nationaal Park Berchtesgaden, met hoge bergtoppen rond de prachtige Königssee

In het uiterste Zuid-Oosten van Duitsland ligt landkreis en Nationaal Park Berchtesgaden. Met hoge bergtoppen rond de Königssee is dit een absolute must-see attractie.

Patrick bij een wandeling door het Nationaal Park Berchtesgaden

Op de kaart van Duitsland zie je in het Zuid-Oosten een soort schiereiland, omringd door Oostenrijk. Dit is het landkreis Berchtesgaden, of in ieder geval het grootste deel ervan.

Het beroemdste deel van Bergtesgaden ligt hier omsloten door hoge bergwanden die de grens met Oostenrijk vormen: de Königssee. Al van oudsher vormt dit idyllische bergmeer een belangrijke attractie. Eerst voor schilders en de adel, nu voor toeristen van heinde en verre.

Is de Königssee dan een heuse tourist-trap? Ja en Nee. Zeker, er komen hier enorm veel toeristen. Maar rondom de Königssee zijn er ook veel mooie, rustige plekken te vinden om heerlijk van te genieten.

Laten we bij het begin beginnen: Berchtesgaden zelf.

Het stadje Berchtesgaden

Tekeningen op de gebouwen rond het Schlossplatz in Berchtesgaden

Het stadje Berchtesgaden kwam al vroeg tot ontwikkeling, toen in de 12e eeuw hier zout werd ontdekt. Evenals bij het naburige Salzburg in Oostenrijk zorgde het zout voor welvaart in de Middeleeuwen.

Nog altijd wordt er zout gewonnen in de zoutmijnen, die ook te bezichtigen zijn. Je kan via mijnwerkersglijbanen naar het zoutmeer in de grotten, erg leuk om te doen.

Een andere bezienswaardigheid in het stadje Berchtesgaden is het slot. Dit oude klooster werd later jachtslot, en werd door de koninklijke familie van Beieren bewoond. Het paleis is nog grotendeels intact en met een rondleiding te bewonderen.

Indrukwekkend zijn ook de tekeningen op de gebouwen rond het slotplein. Hiermee worden ondermeer de oorlogen herdacht.

Schönau am Königssee

De Seestrasse in Schönau am Königssee, gezien vanaf één van de bootsteigers

Het stadje Berchtesgaden ligt zelf niet aan de beroemde Königssee. Dat recht is voorbehouden aan Schönau (am Königssee), wat dan ook de meest toeristische plaats is.

Schönau is een uitgestrekt plaatsje, dat steeds drukker wordt naarmate je de Königssee nadert. Op 500 meter van het meer ligt een enorme parkeerplaats, en het laatste stuk tot het haventje is een hele drukke winkelstraat.

Rond de parkeerplaats zijn ook andere attracties. Minigolf, trampolines en een kartbaan bijvoorbeeld. En aan de andere kant van de Königsseeër Ache ligt een Bobsleebaan en een Klettersteig.

Patrick aan de wandel voor hotel Schiffmeister

Onze keus: Hotel Schiffmeister

Als je bij hotel Schiffmeister een kamer met uitzicht op de Königssee boekt ga je genieten van het uitzicht die je op de foto hieronder ziet. Het hotel is niet goedkoop, maar hij staat echt op het mooiste plekje van Schönau am Königssee.

De Königssee en Obersee

Een bootje keert terug van z'n trip over de Königssee

Maar bijna iedereen komt natuurlijk voor een boottocht over de Königssee. Al sinds 1909 worden hiervoor elektrisch aangedreven bootjes gebruikt, om de stilte op en rond het meer te behouden.

De bootjes varen af en aan naar het andere kant van het meer. Onderweg zijn een paar watervalletjes, en bewonder je de verschillende bergwanden. Bij de Echowand ligt de boot even stil. Hier neemt de kapitein zijn trompet, waarbij de klanken worden weerkaatst door de bergen. Erg leuk om te zien en horen.

Aan de andere kant van de Königssee zijn twee stopplaatsen. Eén bij het beroemde Bartholomeüs kerkje, waar je verschillende wandelingen kan maken. En één bij Saleh, waar je naar de Obersee kan wandelen.

De Barthelomeüskerk bij de Königssee
Sabine bij de prachtige Obersee, omringd door hoge bergtoppen

De Obersee is een kleiner meer, op een half uurtje wandelen. Dit is nog idyllischer, ondanks de vele toeristen die deze wandeling ondernemen. Bijna iedereen neemt ook de route rond dit meer, maar die voegt niet heel veel toe, behalve een lekker drankje aan de andere kant.

Het Nationale Park Berchtesgaden

Pauzeren op een bankje bij een wandeling door Nationaal Park Berchtesgaden

Bijna ongemerkt ben je zo in het Nationale Park Berchtesgaden beland. Dit is het enige nationale park in de Duitse Alpen.

In het beschermde natuurgebied zijn maar liefst 260 kilometer aan wandelpaden, waar we er dus een paar van hebben bewandeld. Maar de meesten zijn dus verder de bergen in.

Dat kan op verschillende plekken. Vanaf de Bartholomeüs kerk naar een ijskapel op een uur wandelen bijvoorbeeld. Of naar verschillende berghutten. Maar het is niet mogelijk om vanaf de Obersee terug te wandelen naar Schönau, dat moet per boot.

Neem de kabelbaan naar de top van de Jenner

We hebben de top van de Jenner bereikt!

Aan de kant van Schönau kan je ook bergwandelingen maken. Echte die-hards wandelen gewoon omhoog, maar de meesten pakken de kabelbaan naar de Jenner bergalm.

Deze kabelbaan brengt je via het middenstation op 1200 meter naar het bergstation op 1800 meter. En van daaruit kan je zelf doorklimmen naar de top op 1874 meter. Met daar een prachtig uitzicht op de Königssee.

Vanaf beide stations zijn er ook weer diverse wandelingen te maken. Lang of kort, van licht tot zwaar, voor iedere wandelaar wat wils.

De Königssee vanaf de Jenner gezien
Even poseren bij het waterreservoir waar je ook kan zwemmen

Ook kan je nog even lekker zwemmen in het waterreservoir waar ook strandstoelen staan. En actievelingen kunnen een klettersteig doen.

De Almbachklamm en Wimbachklamm

De prachtige Wimbachklamm

Verblijf je nog langer in het Berchtesgadener Land, dan is een bezoek aan een kloof ook zeker leuk. Net als in de meeste berggebieden zijn die er hier ook.

De Almbachklamm ligt ten Oosten van het stadje Berchtesgaden, langs de weg naar Salzburg. Dit is de mooiste kloof van de Oostelijke Alpen. Je wandelt over bruggetjes en paden, met het ruisende en vallende water om je heen. Je loopt het rondje in zo'n anderhalf uur.

De Wimbachklamm ligt ten westen van Schönau. Deze is maar een paar honderd meter lang, maar wel erg mooi. En wil je verder wandelen, dan kan dat (maar dan zonder ruisend water om je heen).

Het mooie Gästehaus Siegllehen dichtbij de Konigssee

Tip: Gästehaus Siegllehen

Een fijn gasthuis met mooie grote tuin op 1,3 km van de Königssee. Kamers zijn tiptop in orde en lekker schoon. Sommige hebben een balkon. 

Het Adelaarsnest

Het adelaarsnest gezien vanaf de berg Jenner

De laatste bezienswaardigheid die ik wil noemen is het Adelaarsnest, hoog op berg te zien met verrekijkers vanuit Schönau, of vanaf de hellingen van de Jenner.

Het Adelaarsnest was een buitenverblijf van Adolf Hitler. Hier ontving hij tal van hoge functionarissen uit de nazi-top.

Wat je kan zien is eigenlijk alleen het Kehlsteinhaus, dat met een lift te bereiken is. Het is maar de vraag of Hitler daar zelf kwam omdat hij hoogtevrees had. Hij verbleef liever wat lager in zijn vakantiehuis.

Je kan het bezoekerscentrum hier met een gids bezoeken.