De Duitse Alpenroute, per auto langs de mooiste ansichtkaarten

Wie denkt dat je voor de mooiste bergfoto's in Oostenrijk of Zwitserland moet zijn, die heeft het mis. Juist op de rand van bergen en vlakker land schiet je de mooiste plaatjes. Op de Duitse Alpenroute dus!

Het uitzicht vanaf de Jenner Bergalm tijdens onze route door en langs de Duitse Alpen

De Duitse Alpenroute is een route van 450 kilometer lang langs de rand van de Alpen in Zuid-Duitsland. Een weg met veel bochten, steile wegen, mooie bergtoppen en prachtige vergezichten.

De route begint (of eindigt, als je andersom rijdt) in Lindau aan de Bodensee. En eindigt bij de Königssee aan de andere kant van Beieren.

Je kan de route per camper doen, er zijn veel stelplatzen onderweg. Maar een roadtrip per auto of motor is ook zeker een aanrader.

Hier beschrijven we de belangrijkste en mooiste bezienswaardigheden op de route, met tips voor overnachtingen.

De Konigsee

Tip: Deutsche Alpenstrasse, 9-daagse autorondreis 

Een prachtige individuele reis langs sprookjeskastelen en wonderschone bergmeren. Overnachten doe je in comfortabele hotels in Oberstaufen, Füssen en Berchtesgaden.

Lindau in de Bodensee

Patrick in een van de mooie stadjes rondom de Bodensee in het zuiden van Duitsland

De Bodensee ligt grotendeels in de deelstaat Baden-Württemberg. Maar aan de Oostkant is er een klein stukje Beieren: Lindau, met z'n mooie altstadt op een eiland in het meer.

Hier begint ook de Alpenroute, die dus in zijn geheel in Beieren loopt.

Voor je in de auto (of camper) stapt om de route te gaan rijden, moet je zeker een bezoek brengen aan deze bijzondere stad.

Bewonder de Beierse leeuw en de vuurtoren bij de ingang van de haven, wandel door de mooie straten, pik een terrasje. En kijk alvast over de Bodensee naar de bergen van de Alpen, waarvan je er nog een stuk meer zal gaan zien.

Watervallen en Skywalk in Scheidegg

2 cascades van de Scheidegger watervallen

Als je het stedelijk gebied van Lindau uit bent, begint de echte Alpenroute. De B308 begint nog rustig, maar na een aantal kilometers rijd je langs de Rohrachschlucht waar je kennismaakt met de eerste haarspeldbochten.

Niet veel later kom je bij de parkeerplaats van de Scheidegger watervallen. Goed opletten, je rijdt er zo langs. Deze watervallen zijn zeker de moeite waard, al valt er niet heel veel water.

Scheidegger zelf is niet groot, maar wel leuk als stopplaats. Hier vandaan kan je ook de Hasenreuter waterval bezoeken, en de Skywalk Allgäu Naturerlebnispark. Met prachtige uitzichten, en genoeg te doen voor jong en oud.

Tip: Hotel Edita

In dit moderne, prachtig gelegen hotel kom je voor je rust. Weg van de hectiek van de toeristische plaatsen verderop op de Alpenroute. Maar wel een goede uitvalsbasis voor talloze uitstapjes.

Wandelen in de bergen rond Oberstdorf

Sabine aan de wandel, hoog in de Duitse Alpen bij Oberstdorf

We zijn inmiddels in de Allgäuer Alpen, de bergen van de regio Allgäu. De hoogste toppen hiervan liggen bij Oberstdorf, dat in een soort inham van Oostenrijk ligt.

Oberstdorf is een dorp, of eigenlijk verzameling dorpen aan de voet van deze bergen. Hier kan je de gondel nemen naar de Nebelhorn of de Söllereck, waar je de prachtigste bergwandelingen kan maken.

Of maak een wandeling door de Breitachklamm, één van de mooiste kloven van Duitsland. En na iedere wandeltocht keer je terug om te genieten op één van de vele terrasjes van Oberstdorf.

Füssen en het geweldige Slot Neuschwanstein

Het sprookjeskasteel van Neuschwanstein

De route vervolgt zich richting wat voor velen het absolute hoogtepunt is: Slot Neuschwanstein. Dit prachtige kasteel van de Beierse koning Ludwig II stond model voor dat van Disney.

Een nadeel van dit kasteel is dat het natuurlijk erg populair is. In het hoogseizoen kan je het beter van een afstandje bewonderen. Sowieso een goed idee, een wandeling rond de Alpsee levert de mooiste plaatjes op.

Het nabijgelegen kasteel Hohenschwangau is ook een aanrader, en waarschijnlijk een stukje rustiger.

Ook het stadje Füssen moet je zeker bezoeken. Een mooie binnenstad met pleinen en terrassen en prachtige gebouwen, in haast Italiaanse stijl.

Tip: Hotel Alpenstuben

Typisch Duits hotel met vriendelijk personeel en goede service. Het perfecte hotel voor een bezoek aan de kastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau, en op enkele kilometers van Füssen.

Het hoogste punt van Duitsland: de Zugspitze

Patrick na een klim naar de top van de Zugspitze

De Alpenroute gaat verder in Oostelijke richting om aan te komen bij het hoogste punt van Duitsland: de Zugspitze. En aan de voet daarvan de bekende plaats Garmisch-Partenkirchen.

Dit dubbel-dorp ken je natuurlijk van het schansspringen op nieuwjaarsdag. Maar het is het startpunt van vele andere bergsporten. Skiën, langlaufen en sneeuwwandelen in de winter, en onder andere kanoën, paragliden en wandelen in de zomer.

Genieten van de dorpen en het landschap kan natuurlijk ook. Hier zie je tal van Beierse tradities en ambachten, teveel om op te noemen.

Niet alleen de Zugspitze en Garmisch zijn de moeite waard. In andere dorpen zoals Oberammergau en Mittenwald is ook genoeg te zien. En het imposante Karwendelgebergte strekt zich verder uit langs de grens met Oostenrijk.

Tip: Weldenfelserei

Wat een bijzonder hotel is dit. Met een buiten zwembad en bar met geweldig uitzicht op de bergen. Zowel interieur als exterieur zijn geweldig mooi. Afijn kijk voor jezelf...

De Chiemgau en Chiemsee

Na deze hoge pieken buigt de Duitse Alpenroute wat af naar het binnenland. Je passeert verschillende van de Beierse meren, die stuk voor stuk een tussenstop waard zijn. En stop vooral ook in het mooie stadje Bad Tölz.

Het paleis op het Herreninsel in de Chiemsee

Speciale aandacht gaat echter uit naar de Chiemsee. Dit is niet alleen het grootste meer, maar het heeft ook 2 bijzondere eilanden: het Herren- en Fraueninsel.

Op het Herreninsel staat het tweede kasteel van Ludwig II. Gebouwd naar het evenbeeld van Versailles. De pracht en praal in de verschillende zalen doet ook niet voor het origineel onder, al had Ludwig II niet genoeg geld om alles af te maken...

Het gebied rond de Chiemsee heet de Chiemgau. Een bijzonder gebied met relatief plat landschap rond het meer, en de bergen aan de rand.

Apotheose aan de Königssee

Sabine bij de Obersee, die achter de Königssee ligt

De Alpenroute keert na de Chiemsee weer terug de bergen in, om via mooie plaatsen als Reit im Winkl en Ruhpolding uit te komen bij de apotheose: de Königssee.

Want hoewel de Chiemsee en alle andere Beierse meren mooi zijn, is de Königssee toch een ander verhaal. Wat een geweldig mooie plaatjes kan je hiervan schieten...

Neem vooral een boottocht naar de andere kant van het meer, en wandel van daar naar het kleinere meer de Obersee. En er zijn natuurlijk talloze andere wandelingen te maken. Je raakt hier nergens uitgekeken.

Tip: Almhotel Grünsteinblick

Een traditioneel Beiers hotel op een prachtige locatie op korte afstand van de Königssee. Hier wordt je heerlijk in de watten gelegd op een sfeervolle kamer

Kies je eigen hoogtepunten

We hebben hierboven wat hoogtepunten van de Duitse Alpenroute opgenoemd, maar er zijn er nog veel meer.

Je kan zelf bepalen in welk tempo je de route doet, of dat je maar een klein deel van de route rijdt. Er zijn ook vele plekken om te stoppen voor overnachting of langer verblijf.