Bad Tölz, kuuroord met prachtige gebouwen aan de voet van de Alpen

Bad Tölz is een mooie historische stad aan de Alpenroute in Beieren. Kom en bewonder de prachtige gebouwen, de rivier Isar en de Jodiumrijke kuurbronnen.

De fontein met Mariabeeld op de Marktstrasse in Bad Tölz

Toen wij de Alpenroute reden, zochten we een tussenstop op weg van Garmisch-Partenkirchen naar de Chiemgau. Het stadje Bad Tölz, recht onder München leek ons wel wat. En dat was het ook zeker!

We keken onze ogen uit in de mooie binnenstad. Bad Tölz blijkt een levendige geschiedenis te hebben, wat nog overal zichtbaar is. Vooral in de Marktstraat met zijn prachtige gebouwen.

Maar Bad Tölz, de naam zegt het al, is ook een stad met kuuroorden. En blijf je hier langer, dan zijn er in de omgeving vele activiteiten te doen.

Maar laten we beginnen bij het begin, de geschiedenis.

Ferienwohnung Wendelsteinblick

Tip: Ferienwohnung Wendelsteinblick

Ferienwohnung Wendelsteinblick bied appartementen met uitzicht op de stad en tuin. Elk appartement bevat een uitgeruste keuken, badkamer en een balkon dat uitzicht heeft op de bergen. In de buurt kan je heerlijk wandelen en fietsen. 

Ontstaan als een handelsstad aan de Isar

Het Stadtmuseum van Bad Tölz in een prachtig gebouw aan de Marktstrasse

De geschiedenis van Bad Tölz wordt in het Stadtmuseum in een prachtig gebouw aan de Marktstrasse uitgebeeld. Deze gaat terug tot rond het jaar 1000. Rond die tijd ontstond een nederzetting aan de rivier Isar.

De nederzetting bevond zich op een strategische locatie, want hier kruiste de rivier de Zoutroute, een belangrijke handelsroute van Oost naar West.

Onder de naamgever van de stad, kasteelheer Heinrich der Tölzer ontwikkelde Tölz zich met diverse ambachten en de zogenaamde Flösserei, het vervoeren van goederen met rafts over de rivier. En in de 14e eeuw kreeg Tölz de status van marktstad.

In de volgende eeuwen wisselden voorspoed en ontij elkaar af. Een grote stadsbrand verwoestte in 1453 de houten huizen en de stadskerk, waarna alles in steen herbouwd werd.

Een nieuwe verwoesting volgde in 1623 in de Dertigjarige oorlog, en met kerstmis in 1705 werden tijdens de Spaanse successieoorlog meer dan 1000 opstandige boeren vermoord.

Een laatste rampspoed vormde in 1770 een grote overstroming van de rivier Isar. Hierbij ging het laatste deel van het kasteel aan de rivier verloren.

Hotel Bergeblick

Tip: Hotel Bergeblick

Hotel Bergeblick is een prachtige accomodatie, dat wellness en een buitenzwembad bied. Ook is er een fitnesscentrum en een heerlijke tuin. Tegen betaling kun je fietsen huren en kun je gebruik maken van de shuttleservice. 

Een nieuwe bloeitijd als kuuroord

Het Kurhaus in Bad Tölz

De 19e eeuw bracht een nieuwe fase in de geschiedenis van de stad. Er werd ontdekt dat Tölz jodiumrijke bronnen heeft. De heilzame werking van die bronnen trok al snel vele bezoekers.

Aan de westkant van de stad werden baden en spa's gebouwd, en diverse hotels om de gasten onderdak te bieden. Zo ontstond in korte tijd een compleet kuuroord, dat erkend werd met de toevoeging Bad aan de stadsnaam Tölz.

Nog altijd zijn er gezondheidscentra en en sanatoriums in Bad Tölz te vinden. Helaas is het Alpamare, één van de eerste waterparken in Europa, sinds 2015 gesloten.

Aan de kuur-kant van de brug over de Isar is de Kurgarten van het voormalige Fransikanerklooster, en het kloostergebouw zelf het bezoeken waard. En dat geldt ook voor het Kurpark dat een stukje verderop ligt. Hier vind je ook het Kurhaus, waar regelmatig evenementen plaatsvinden, en waar je in de zomer heerlijk kan ontspannen op het terras.

Ook vernieuwing in de Marktstrasse

Sabine en onze zoon Zeb in de Marktstrasse van Bad Tölz

De status van kuuroord bracht veel welgestelden naar Bad Tölz. Eén van hen, architect Gabriel von Seidl, drukte een flinke stempel op het uiterlijk van de stad.

Hij zorgde voor een metamorfose van de koopmanshuizen in de Marktstrasse, aan de andere kant van de brug. De prachtige gevels die je hier vandaag de dag ziet heeft hij bedacht en ontworpen.

In verschillende dorpen van de Duitse Alpen zie je mooie schilderingen op de gevels. Maar zo uitbundig als in de Marktstrasse van Bad Tölz zijn wij ze nog niet tegengekomen.

Uitbundige beschildering van een gebouw in Bad Tölz

Andere bezienswaardigheden in Bad Tölz

De toren van de Mühlfeldkirche

Via de zijstraat Kirchgasse aan de Marktstraat kom je bij de Maria Hemelvaartkerk die de skyline van Bad Tölz domineert. Na de stadsbrand in 1435 is deze in laatgotische stijl weer opgebouwd. 

Wandel je door over de Markstraat, dan kom je via een poortje op de Salzstrasse, die naar de Mühlfeldkirche loopt. De naam dankt de kerk aan de molens die hier ooit stonden. De kerk met de opvallende toren is niet groot maar wel een bezoek waard.

Wandel je door, dan kom je via de Bahnhofstrasse bij het stationsgebouw uit 1924, dat een mooi torentje met klok heeft. Via het spoor kwamen destijds veel bezoekers naar het kuuroord.

Hotel am Wald

Tip: Hotel am Wald

Dit traditionele hotel ligt net bij Bad Tölz. Het heeft een prachtig uitzicht op de Alpen en een heerlijk verwarmd binnenzwembad. Ook is er een wellnesscentrum met een aromatisch stoombad, regendouche en speciale ligweide. 

Maak de bijzondere wandeling naar de Kalvarienberg

De Kruiskerk en Leonhardikapel op de Kalvarienberg

Voor een mooi uitzicht over Bad Tölz wandel je de Kalvarienberg op. Vanaf de Markstrasse doe je daar een kwartiertje over. Op deze kruisweg kom je diverse kapellen, kruizen en beeldengroepen tegen.

De heilige trap eindigt bovenaan bij de barokke Kalvarienbergkerk met zijn 2 slanke torens. De kerk is in verschillende fasen gebouwd, en dat is nog duidelijk te zien. Je kijkt je ogen uit naar de vele beelden en versieringen in Barok-stijl.

Op de berg vind je ook de Leonhardikapelle. Deze werd gebouwd ter herinnering aan de kerstmoorden in 1705 tijdens de Spaanse successieoorlog. 

Jaarlijks vindt er op 6 November de Leonhardifahrt plaats. Dit is een paardenprocessie met prachtige koetsen, die vertrekt vanaf de Mühlfeldkirche, tweemaal de kapel rondt om daarna via de Marktstraat weer terug te keren.

Zoek verkoeling in de rivier Isar

Zwemmen in de rivier Isar in Bad Tölz

Tijd voor ontspanning op een zomerse dag? De Isar biedt de verkoeling die je zoekt. De Isar wordt door de plaatselijke bevolking volop gebruikt om pootje te baden of een duik te nemen.

Aan de Noordkant van de brug is er aan beide oevers van de Isar een park. Aan de rechterkant is er een leuke speeltuin, maar aan de linkerkant kan je het makkelijkst het water in.

Het water is voor een groot deel ondiep. Maar pas op, er is natuurlijk wel stroming

De rivier de Isar, die door de stad stroomt, is een populaire plek voor watersporten. Je kunt gaan raften, kanoën of gewoon genieten van een ontspannen boottocht, genietend van het prachtige landschap.

Bad Tölz Mittendrin

Tip: Bad Tölz Mittendrin

Bad Tölz Mittendrin is een accomodatie vlakbij het centrum van Bad Tölz. De accomodatie bied een volledig uitgeruste keuken, een slaapkamer, badkamer en kleine zithoek. Ook beschikt het over watersportfaciliteiten en skiopslag voor de sportievelingen. 

Zomer- en winteractiviteiten op de Blomberg

Verblijf je langer in Bad Tölz, dan is er in de omgeving natuurlijk heel veel te doen. De hoge bergen van de Beierse Alpen, de verschillende Beierse meren, en de grote stad München zijn niet ver weg.

Maar nog veel dichterbij ligt de Blomberg. Dit is een populaire bestemming voor zowel zomer- als winteractiviteiten.

De kabelbaan brengt je naar boven, en daar kan je kiezen. Ga je voor een wandeling naar één van de drie toppen? Of neem je liever de zomerrodelbaan weer naar beneden? Leuk voor jong en oud is het klimpark op de berg.

Mountainbiken kan ook. Met je eigen fiets, of huur een e-bike. 

In de winter zijn er ook diverse activiteiten. Je kan gaan skiën op een gemarkeerde route in de Tiefschnee, er zijn geen geprepareerde pistes. Is dat te uitdagend? Dan kan je ook langlaufen of sneeuwschoenlopen.