Een stedentrip naar Aken, Domstad van Karel de Grote met Romeinse kuuroorden

Aken, of Aachen zoals de Duitsers zeggen, was al een populaire reisbestemming in de tijd van de Romeinen. Ook nu nog bezoeken meer dan 17 miljoen toeristen jaarlijks de stad. Met de lange geschiedenis en het drielanden punt vlakbij is er genoeg te beleven om van een stedentrip in Aken een succes te maken.

In de brede straten van Aken kun je goed shoppen

Aken ligt in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen tegen zowel de Nederlandse als de Belgische grens aan, ter hoogte van Zuid-Limburgse Vaals.

Omdat het zo dicht bij de Nederlandse grens ligt, is een stedentrip Aken makkelijk te combineren met een vakantie in Zuid-Limburg of een bezoek aan Kerkrade of Maastricht. Aken is een fijne compacte stad, zodat je alles lopend kunt bekijken.

De naam Aken komt waarschijnlijk van het Latijnse woord ‘aqua’, dat water betekent. De stad werd namelijk door de Romeinen graag bezocht voor de thermale bronnen.

Deze warmwaterbronnen zijn ook de reden, dat Karel de Grote in de achtste eeuw deze plek koos om een paleis en regeringsgebouwen te vestigen. De door hem gestichte Dom is nog steeds een belangrijke bezienswaardigheid.

Ook is het nog mogelijk om van het water van de bronnen te genieten. Als je toe bent aan een ontspanning en wellness, is een vakantie in Aken precies wat je nodig hebt.

Landal Hoog Vaals in het voorjaar

Tip: Landal Hoog Vaals

Op maar 7 km van het centrum van Aken ligt het vakantiepark Landal Hoog Vaals. Een prachtig park met mooi uitzicht op het Limburgse heuvellandschap.

De Dom van Aken, gebouwd door Karel de Grote

De enorme Dom van Aken

De Dom van Aken is gebouwd als onderdeel van het gebouwencomplex van de Roomse keizer Karel de Grote. Rond het jaar 800 was het gedeelte met de koepel klaar.

In de eeuwen daarna werd het uitgebreid met onder andere torens en verschillende kapellen tot het gebouw, dat het nu is.

In de Dom hangt onder andere een grote 12-eeuwse kroonluchter geschonken door Frederik Barbarossa, oftewel koning Roodbaard. Ook zijn er relieken uit de 12e en 13e eeuw te vinden. 

Werkelijk alle plafonds van de Dom van Aken zijn ingelegd met mozaïek of bladgoud. Prachtig!

In de Dom van Aken worden de beenderen van Karel de Grote bewaard in de gouden Karelschrijn, die je achter het altaar vindt.

In de Mariaschrijn worden naar verluid de windselen van Jezus en een tuniek van Maria bewaard. 

Vergeet als je in de Dom bent niet om goed omhoog te kijken, anders mis je de prachtige plafondschilderingen, mozaiek en bladgoud. 

Hier kijk je echt je ogen uit!

De gouden Karelschrijn waar de beenderen van de Fankische Keizer Karel de Grote in liggen

De gouden Karelschrijn is een goed voorbeeld van de rijkdom van het bisdom van Aken.

Maar ook zeker van het keizerrijk van Karel de Grote, wat zich uitstrekte over grote delen van het huidige West-Europa, zoals delen van Italië, Spanje, Frankrijk, Nederland, Duitsland en alles daar tussen in.

Als je rondloopt in de Dom begrijp je eigenlijk meteen waarom deze kerk in 1978 als eerste Duitse locatie het predikaat UNESCO-werelderfgoed toegewezen kreeg.

Mocht je Aken bezoeken, sla de Dom onder geen beding over. Het kan wel erg druk zijn, dus ga vroeg, of juist laat in de middag. 

Het historisch stadhuis van Aken

Het gotische stadhuis van Aken is indrukwekkend

Tegenover de Dom vind je stadhuis van Aken. Gebouwd op de oude muren van het paleis van Karel de Grote, is dit gotische bouwwerk zeer indrukwekkend.

Alleen de Granustoren is nog overgebleven van het oorspronkelijke paleis. Ook het stadhuis is te bezoeken.

Aan de voorkant van het stadhuis kun je een standbeeld van Karel de Grote vinden.

Tussen de Dom en het stadhuis worden regelmatig markten gehouden.

De schatkamer van de Dom van Aken

Sabine bij de mooi bewerkte deur van de Schatkamer van de Dom van Aken

In de schatkamer van de Dom kun je de zilveren en gouden schatten bewonderen, die door de eeuwen heen zijn verzameld door het bisdom.

Het museum ligt vlak om de hoek van de Dom en is echt een aanrader.

Het bevat een aantal van de belangrijkste en best bewaarde kerkschatten van Europa. Er zijn dan ook weinig andere musea te vinden waarbij je zoveel historische schatten kunt zien.

De gouden buste van Karel de Grote in de schatkamer van de Dom

Je kunt hier onder andere de gouden buste van de later heilig verklaarde Karel de Grote vinden.

Bijzonder feitje: in het met edelstenen ingelegde beeld is het schedeldak van Karel de Grote opgeborgen.

De schatkamer van de Dom van Aken behoort met dit en andere schatten ook tot het UNESCO werelderfgoed en dat is meer dan terecht.

Let op: de schatkamer is gesloten op maandag en dinsdag. 

De warmwaterbronnen waar de Romeinen al op afkwamen

De Eilisenburnnen in Romeinse stijl

Aken wordt geroemd om zijn warmwaterbronnen. Deze bronnen waren de reden dat de Romeinen zich hier vestigden. En ze zijn nog steeds een reden voor veel toeristen om een stedentrip naar Aken te plannen.

In en om Aken zijn meer dan 30 bronnen te vinden, waar zo’n 3,5 miljoen liter water per dag uit komt. Het water zit boordevol mineralen en heeft een temperatuur tot 75 graden Celsius.

De Elisenbrunnen werden in de 19e eeuw door het stadbestuur gebouwd om het bronwater uit te kunnen geven aan de bewoners en toeristen. Nadat het in de Tweede Wereldoorlog werd verwoest is het weer opgebouwd.

Zo kan je ook vandaag de dag nog genieten van het bronwater, dat op een temperatuur van 52 graden Celsius uit de Keizersbron komt. Het water is wel sterk zwavelhoudend, dus de rotte-eierenlucht krijg je er gratis bij.

Om nog meer te kunnen genieten van al het goede, dat de Akense bronnen te bieden hebben, ga je naar de Carolus Thermen. Dit wellness complex biedt de mogelijkheid om te baden in het warme water uit de bronnen. Naast de baden kun je ook ontspannen in de sauna of het stoombad of kun je genieten van een massage.

Tip: Hotels dichtbij Carolus Thermen

Wil je lekker gaan genieten van een dagje Carolus Thermen? Dan is het fijn als je kan overnachten in een hotel in de omgeving.

Oude stadsmuren, torens en poorten

De Ponttor, één van de twee overgebleven stadspoorten van Aken

Van de oude stadsmuur, die de stad ooit moest beschermen tegen ongewenste bezoekers, zijn nog enkele gedeeltes te bezichtigen.

De stad werd oorspronkelijk omringd door 2 muren, de binnen- en de buitenmuur. De binnenmuur werd gebouwd in 1172, de buitenmuur rond 1300. Er zijn nog verschillende torens te bezoeken, die onderdeel waren van deze stadmuur.

Ook zijn er nog 2 stadspoorten bewaard gebleven, de Marschiertor en de Ponttor. Bij de toeristeninformatie bij de Elisenbrunnen kun je een kaart van Aken krijgen, waar deze torens en poorten opstaan, zodat je ze gemakkelijk kunt vinden.

Winkelen in Aken

Veel terrassen in de omgeving van de Dom

In Aken kun je goed winkelen en het is vaak net wat goedkoper dan in Nederland!

Een vrij nieuw winkelcentrum is Aquis Plaza. Je vind er vele bekende merken en er zijn ook wat restaurants en café's. Dit winkelcentrum ligt op wandelafstand van het oude centrum.

Loop je van Aquis Plaza richting de Dom, dan kom je door de bekendste winkelstraat van Aken. De Adalbertstraße is autovrij. Rondom de Dom en de Markt vind je winkelstraatjes met kleine winkeltjes. 

Wil je na het shoppen een leuk terras of restaurant bezoeken? Dan kan je rondom de Dom terecht of op één van de andere pleintjes in de stad.

Ga je eind november of in december naar Aken, dan kun je er genieten van de gezellige kerstmarkt. Deze staat in de omgeving van de Dom en het Stadhuis.

De Puppenbrunnen

De Puppenbrunnen fontein in Aken representeert alle inwoners van Aken.

Zoals eerder gezegd is water van belang voor Aken. De naam van de stad is dan ook afgeleid van het woord Aquis, wat 'water' betekent.

Alle bronnen in de stad resulteren niet alleen in thermale baden, maar ook in veel fonteinen. In totaal heeft de stad 160 fonteinen.

Deze fontein staat vlakbij de Dom en is één van de bekendste: de Puppenbrunnen. Elke pop in deze fontein staat symbool voor de stad, de inwoners en volken die haar beïnvloedt hebben.

Zo staat de haan voor Napoleon, die de stad Aken ooit benoemde tot hoofdstad van het Roerdepartement, wat van Koblenz tot aan de benedenrijn liep. De marktvrouw staat voor de vrije Rijksstad Aken. Zo hebben alle figuren hun eigen betekenis.

De gezellige kerstmarkt van Aken

De ingang van de kerstmarkt van Aken bij het stadhuis.

Ieder jaar is er van eind november tot eind december een grote maar gemoedelijke kerstmarkt in Aken.

Deze slingert zich met vele kraampjes rondom de dom en het stadhuis over de Katschhof en de Markt.

De markt is bevat vele verschillende ambachtelijk gemaakte producten, kerstsnuisterijen en typische Aakse lekkernijen zoals diverse printen. Genieten maar!

Lees hier meer over deze en andere kerstmarkten in Duitsland.

Lunchtip of even een drankje doen: de Postwagen

Het gezellige en historische pand de Postwagen waar je lekker een hapje kunt eten of drinken tijdens een stedentrip in Aken.

Dit gave historische pand hangt deels over het marktplein bij het stadhuis. Verderop kun je het grotere broertje 'De Ratskeller' vinden.

Als je alleen een kopje printenthee of koffie komt drinken kun je beneden terecht aan de gezellige toog in de Postwagen. Wie een hapje wil eten mag over de historische trap naar boven.

Vanaf dit punt heb je een heerlijk uitzicht over de markt. Wij hebben hier lekker gegeten en genoten van het historische plekje.

Een mooi huisje in Gemmenich

Tip: Verblijf in een natuurhuisje dichtbij Aken

Vind je het leuk om de stad Aken te bezoeken, maar logeer je liever net buiten de stad op een rustig plekje? Natuurhuisjes heeft een paar hele leuke in de omgeving van de stad.

Foto impressie

Hieronder nog enkele foto's van ons bezoek aan Aken. We hebben genoten!