Een stedentrip in Erfurt, de middeleeuwse hoofdstad van Thüringen

In het hart van Thüringen ligt haar hoofdstad Erfurt. Deze gezellige middeleeuwse stad heeft veel moois om in een stedentrip te bezichtigen. In de oorlog is hier relatief minder gebombardeerd, waardoor er nog veel van de geschiedenis te zien is.

Patrick bij de beroemde Krämerbrücke in Erfurt

Erfurt is de op één na oudste stad van Duitsland. Al in 742 werd de stad voor het eerst genoemd toen Bonifacius er een bisdom stichtte.

In de Tweede Wereldoorlog is de mooie oude stad relatief weinig beschadigd. En na de donkere DDR-tijd is de stad snel weer opgebloeid met haar gezellige terrasjes, karakteristieke gebouwen en kleine steegjes.

Thüringen staat bekend om haar enige echte Thüringer bratwurst. Deze worst met een geheim recept is ook in Erfurt op veel plekken te verkrijgen. Op de vele terrasjes en biergartens is kan je het verschil van deze worst met de 'normale' proeven.

Een wandeling door de stad is zeker een aanrader. We nemen je mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden:

Blikvangers de Mariendom en Severuskerk

Als je in Erfurt bent is een bezoek aan de Marien dom (ook wel kortweg de Dom) een must. Deze imposante kerk ligt aan de grote Domplatz, een plein waar ieder jaar diverse activiteiten worden gehouden.

De Dom wordt gekenmerkt door de brede trap die naar de ingang leidt. En naast de Dom staat de Severuskerk, met z'n drie karakteristieke spitse torens.

In het verleden was de Dom ook decor voor de reformatie. Maarten Luther was namelijk priester in deze Dom, voordat hij de misstanden van de katholieke kerk ging benoemen.

De kerk heeft een van de grootste zwaaiende middeleeuwse klokken ter wereld en wordt, bij bijzondere gelegenheden, nog steeds gebruikt. De oudste en belangrijkste kerk van de stad is ook van binnen te bekijken.

De Krämerbrücke, de langste handelsbrug van Europa

Als je er op loopt lijkt de Krämerbrücke net een gewone, smalle winkelstraat

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Erfurt is de Krämerbrücke. Deze brug was oorspronkelijk gebouwd als simpele overgang, maar veranderde in de loop van de tijd in een handelscentrum.

Op de 125 meter lange brug werden 64 huizen gebouwd. Die werden bewoond door handelaren, die op de straat in het midden handel dreven.

Door muren tussen de huizen af te breken is het aantal huizen nu gehalveerd, en de woonruimte vergroot. Daardoor wonen en werken er nog steeds mensen. Naast winkeliers ook veel ambachtslieden. Je koopt hier dan ook vooral lokale producten.

De verschillende felle kleuren van de gevels maken het een uniek gezicht. Van dit type bruggen is de Krämerbrücke de langste van Europa.

De kerk ruïne bij het Ibis hotel in Erfurt

Tip: Ibis hotel in centrum Erfurt

Een fijn hotel in het centrum van Erfurt met een ruïne van een kerk voor de deur. Diverse bezienswaardigheden liggen binnen 10 minuten wandelen. Wifi op de kamer en je kan betaald parkeren bij het hotel.

Het Rathaus van Erfurt aan de mooie vismarkt

De vismarkt in Erfurt, met Rathaus, standbeeld en Renaissance huizen

Het Rathaus van Erfurt werd in de periode 1870-1874 gebouwd aan de vismarkt. Dit redelijk nieuwe stadhuis is gebouwd in neogotische stijl, gebaseerd op de middeleeuwen.

Muurschilderingen in het Rathaus laten legendes en scènes uit het leven van Maarten Luther zien. Afbeeldingen laten de geschiedenis van de stad zien. Met een rondleiding zijn deze te bezichtigen.

Aan de vismarkt staan meer mooie gebouwen. De prachtige gevels zijn vooral in renaissance stijl.

Opvallend is het standbeeld op het plein. Dit is niet de ridderfiguur Roland, symbool van een vrije stad, die je in diverse andere Duitse steden ziet. Erfurt was geen vrije Rijksstad, en kon daarom geen Roland plaatsen.

In plaats daarvan is dit figuur van een krijger van de Roomse republiek in 1591 door een Nederlandse beeldhouwer gemaakt. Opvallend is dat diverse huizen aan de Fischmarkt eenzelfde figuur op de gevel hebben.

Het Augustiner klooster van Erfurt

Het Augustiner klooster in Erfurt

In 1277 werd het Augustiner klooster in Erfurt gebouwd.Het was één van de belangrijkste kloosters in Thüringen.

In dit klooster heeft Maarten Luther de leer van de katholieke kerk bestudeerd. Hijheeft er 6 jaar als monnik gewerkt en is er tot priester gewijd.

Vandaag de dag is het klooster een slaapplek waaruit je de stad kan ontdekken.

De kloostertuin en de binnenplaats 'Renaissancehof' zijn een mooie bezienswaardigheid en leiden je naar de appartementen.

Binnen het klooster zijn er ook nog een kerk en bibliotheek te bezoeken.

De oude synagoge van Erfurt

Achterkant van de oude synagoge in Erfurt

De oude synagoge van Erfurt is gebouwd rond 1100. Het is de oudste, compleet behouden synagoge van Europa.

De synagoge is lange tijd verborgen geweest. Na de vervolging van de Joden in de Middeleeuwen is het gebouw voor andere doeleinden gebruikt, en verborgen tussen andere gebouwen en een pleisterlaag.

Zo heeft het gebouw onder andere de nazi's overleefd. Pas na de hereniging van Oost en West-Duitsland is de synagoge weer ontdekt.

In de synagoge bevindt zich een unieke Joodse trouwring en een aantal Hebreeuwse teksten. Samen met de herontdekte Mikwe (een soort doopvont) bewijst dit dat Erfurt een rijke, Middeleeuwse Joodse gemeenschap heeft gehuisvest.

De Citadel Petersburg

Ingang van de Citadel Petersburg

Net buiten de Altstadt, naast de Domplatz ligt de Citadel Petersburg op de Petersberg. Deze oude barokke vesting is nagenoeg helemaal bewaard gebleven.

De vesting is gebouwd op de plek van een oud Benedictijns klooster. Het gebouw laat goed de Europese vestingbouwkunst zien.

De bouw van deze vesting lag in handen van het keurvorstendom Mainz in Erfurt. Duitsland was vroeger namelijk opgedeeld in kleine vorstendommen die elk hun eigen gebied bestuurden. De kleine, nauwe luistergangen kunnen tijdens rondleidingen worden bezichtigd.

Thürings Zoopark Erfurt

Met zo'n 63 hectare grond is het Thürings Zoopark in Erfurt de op drie na grootste dierentuin van Duitsland. Er leven zo'n 120 diersoorten uit alle delen van de wereld, waaronder giraffes, neushoorns, olifanten en een hoop vogel- en reptielsoorten.

Het park staat vooral bekend als dierentuin van de grote (zoog)dieren.

Gezellige straatjes en groene pleintjes

De leuke fontein op de Wenigemarkt midden in Erfurt

Behalve de vismarkt zijn er nog diverse andere mooie, vaak groene pleintjes in Erfurt. De stad is 100 jaar geleden al gedoopt tot bloemenstad, omdat het zich bekwaamd heeft in het telen van bloemen en planten.

Leuk zijn ook de fontein op de Wenigemarkt, en de bloembakken die in de rivier Gera staan. En wil je nog meer groen? Ga dan naar het Ega park net buiten de binnenstad.

Shoppen doe je in de gezellige straatjes in de stad, of in de grote winkelstraat Anger. En zo is er voor iedereen wat te doen in deze, voor ons, verrassend leuke stad!

Dreibrunnen Gästehaus im Luisenpark

Tip: Kijk voor hotels bij Booking.com

Rustige hotels of hotels in het centrum? Kleinschalig of een grote keten? Goedkoop of lekker luxe? Bij Booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar leuke hotels in Erfurt. En je vind er ook appartementen en pensions.