Een stedentrip naar Keulen: een Romeinse stad met een lekker luchtje

Keulen is vooral bekend van de Eau de Cologne. Of omdat je het in Keulen hebt horen donderen. Maar het is ook een mooie stad om te bezoeken. De mooie architectuur, prachtige kerken en interessante musea zorgen voor een heerlijke stedentrip in Keulen.

Patrick en Tycho op een terrasje aan de kleurrijke Fischmarkt in de Altstad van Keulen

Keulen, of Köln in het Duits en Cologne in het Engels en Frans, is de grootste stad van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het is ook de 4e stad van Duitsland, met iets meer dan 1 miljoen inwoners.

Het ligt op slechts 100 kilometer van de Nederlandse grens, ongeveer ter hoogte van Heerlen. Voor een vakantie in Keulen hoef je dus niet ver te reizen. De stad ligt aan de Rijn en deze rivier is ontzettend belangrijk geweest voor de rijkdom van de stad.

Keulen werd nog voor onze jaartelling gesticht en is dus al meer dan 20 eeuwen uit. Maar er woonden al veel langer mensen op deze plek, waarschijnlijk zelfs al in de Steentijd.

Door deze lange geschiedenis is Keulen een interessante plek om te bezoeken. In verschillende musea kun je de resultaten zien van de vele opgravingen in en om de stad. Vanaf de Domtoren kun je de hele stad overzien, waaronder het gehele oude centrum.

Keulen bij nacht

Tip: Stedentrips.nl

Dit is een handige site!  Je kan namelijk een stedentrip naar Keulen boeken met hotel, vervoer  en activiteiten. Wat dacht je van een leuke fietstocht met Nederlandse gids door de stad of de aanschaf van de Keulen Card met gratis gebruik van het openbaar en diverse kortingen.

De Dom van Keulen

Onze oudste zoon voor de Dom van Keulen tijdens ons bezoek in 2021

Tijdens je stedentrip in Keulen mag een bezoek aan de Keulse Dom niet ontbreken.

De grootste en op één na hoogste kathedraal van Duitsland is vanaf bijna elk punt van de stad te zien, omdat ze overal bovenuit steekt.

De kerk is niet alleen heel hoog, ze is door de neogotische bouwstijl ook heel mooi. Daarbij is het gebouw de Tweede Wereldoorlog zonder noemenswaardig schade doorgekomen, omdat zij door de geallieerde piloten als oriëntatiepunt werd gebruikt.

Glas in lood ramen in de Keulse Dom

Als je de 509 treden van de zuidelijke toren bedwingt, wordt je beloond met een uniek uitzicht over de stad.

In de kerk kun je de glas-in-lood ramen en de 2 orgels bezichtigen.

Breng ook een bezoek aan de schatkamer, met relieken van de Drie Koningen en religieuze kunst.

Wij waren onder de indruk van dit prachtige gebouw en kunnen je een bezoekje zeker aanraden.

Bezoek het Romeins-Germaanse museum

Er zijn vele musea in Keulen, maar zeker het Romeins-Germaanse museum is een bezoek waard. Het staat naast de Dom boven de resten van een Romeinse villa.

Het museum toont vooral archeologische vondsten van Keulen zelf. Of liever gezegd, vondsten van de Romeinse vestigingsplaats waaruit de stad Keulen is ontstaan.

Enkele topstukken zijn het Dionysos-mozaïek, een hoofd van groen glas van keizer Augustus en de Kertscher kroon.

Het Dorint hotel in het centrum van Keulen.

Tip: Dorint am Heumarkt in centrum van Keulen

Heel fijn hotel met een heerlijk uitgebreid ontbijt, midden in het centrum van Keulen. De Dom van Keulen staat op een steenworp afstand.

Het water van Keulen: Eau de Cologne

Het echte Keulse water, 4711

Eau de Cologne is Frans voor Keuls water. Het is de naam voor het parfum, dat in 1709 in Keulen is uitgevonden door Johan Maria Farina. Het kon vele vorsten en zelf Napoleon tot zijn enthousiaste gebruikers rekenen.

In het Farina huis, waar de productie van eau de cologne werd gestart, is nu het Duftmuseum gevestigd. Dit is geurmuseum in het Nederlands, en gaat over de geschiedenis van parfum. Je kunt het museum alleen bezoeken met een rondleiding, maar deze worden ook in het Nederlands aangeboden.

Op Glockengasse 4711 vindt je een parfumwinkel. Op dit adres is namelijk het beroemde merk voor Kölnisch Wasser, 4711, ontstaan.

Neem een boottocht of de kabelbaan over de Rijn

Uitzicht op de Rijn vanaf de Keulse Dom

Keulen is ooit ontstaan als nederzetting van het volk de Eburonen aan de Rijn. Vanwege de strategische positie aan de rivier vestigden de Romeinen hier hun belangrijkste stad in het Germaanse gebied.

Ook nu nog is de Rijn, die midden door de stad loopt, belangrijk voor de economie van Keulen.

Er worden verschillende rondvaarten aangeboden over de rivier, waarbij een gids je alles vertelt over de stad en de bijzondere gebouwen, die je vanaf de boot kunt ziet. Een fijne manier om even tot rust te komen tijdens je stedentrip in Keulen.

Om de rivier over te steken kun je gebruik maken van één van de vele bruggen. Maar een aanrader is om hiervoor gebruik te maken van de kabelbaan.

De mooie Altstad van Keulen

Tip: Duurzaam met de trein naar Keulen via BetterWay

Met BetterWay Travel reis je met de trein op een comfortabele, duurzame en betaalbare manier naar Keulen. Je stapt uit in het hart van je bestemming en ook je hotelkamer is al voor je gereserveerd. 

Bekijk de Schandmaske in de Altstadt

De gezellige Altstadt van Keulen

Een stadswandeling door het oude centrum, of de Altstadt, is een mooie manier om tijdens je vakantie in Keulen de stad beter te leren kennen.

Op verschillende muren van het centrum vind je de zogenaamde “Schandmaske”, stenen gezichten met lange tanden. Over het waarom van deze maskers gaan verschillende verhalen te ronde. Zo zou het een manier zijn om mensen met schulden aan te duiden of de huizen van opstandelingen te markeren. Maar wat de echte reden was, is niet bekend.

Breng verder een bezoek aan de oude vismarkt en de oude Romeinse havenstraat. De Altstadt is ook een leuke plek om te winkelen met veel gezellige boetiekjes.

Frederik Willem de derde, koning van Pruisen in de 18e eeuw.
Hilton hotel in Keulen met de Dom op de achtergrond

Tip: Hotel zoeken bij Booking.com

Bij Booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar een hotel die bij jou past. Zoek je een budget hotel, of eentje in het centrum. Of vind je het belangrijker dat er een goed ontbijt bij zit?