Stedentrip in Freiburg, zonnige stad met middeleeuws karakter

Op een stedentrip in Freiburg bezoek je de indrukwekkende Middeleeuwse Altstadt met als hoogtepunt de imposante, gotische Münster kathedraal. Lees hier meer.

Mooi straatje in de Middeleeuwse Altstadt van Freiburg

Freiburg ligt in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg aan de zuidelijke rand van het Zwarte Woud. Deze prachtige stad staat vooral bekend om zijn indrukwekkende middeleeuwse Altstadt met als hoogtepunt de imposante, gotische Münster kathedraal.

De Universiteit van Freiburg trekt veel studenten aan, waardoor Freiburg ook wordt gezien als studentenstad.

De zon schijnt veel in Freiburg. Weerkundigen hebben er het aantal zonuren gemeten. Ieder jaar zijn dat er ongeveer 2000. Dat maakt Freiburg een van de zonnigste plaatsen in Duitsland. Je kunt daarom gerust het hele jaar door je stedentrip in Freiburg plannen.

Het zonnige Freiburg is de perfecte bestemming voor een gezellig en relaxed weekendje weg!

Hotel Oberkirch am Münsterplatz

Tip: Hotel Oberkirch am Münsterplatz

Prachtig historisch hotel tegenover de beroemde kathedraal. Is echt zo'n heerlijk Duits hotel wat je verblijf in Freiburg net wat extra's geeft.

De opmerkelijke watergoten (Bächle) in Freiburg

Kinderen vinden het leuk om met de watergoten te spelen

Een bijzondere bezienswaardigheid in de Altstadt van Freiburg zijn toch wel de watergoten in het straatbeeld van het oude centrum. Het water is afkomstig uit de rivier Dreisam. De goten werden in de 12e eeuw aangelegd om het vee te voorzien van water.

In het begin liepen de watergoten van Freiburg in het midden van de weg. Later zijn ze verplaatst naar de kant van de weg.

En mocht je er toevallig per ongeluk met je voeten in belanden? Dan is volgens een oude legende de kans groot dat je een inwoner van Freiburg aan de haak slaat.

Münster kathedraal op de Münsterplatz

De Münster kathedraal torent boven Freiburg uit

Je kunt hem eigenlijk niet missen, de Münster kathedraal torent met de opzienbarende 116 meter hoge gotische klokkentoren boven het oude stadscentrum uit.

De kathedraal is het gezicht van de stad Freiburg en is een absolute aanrader om in je vakantie in Freiburg een bezoek te brengen. Je kunt voor een paar euro de top van de kathedraal met 400 treden beklimmen en eindeloos genieten van het panorama van de stad Freiburg.

Heb je de Münster kathedraal gevonden, dan sta je op de Münsterplatz. Dit is één van de mooiste pleinen in de Altstadt van Freiburg. Het plein is omgeven door verschillende, kleurrijke historische gebouwen waarnaar je niet uitgekeken raakt.

Op doordeweekse dagen is er Münstermarkt. Dan is de Münsterplatz tot vroeg in de middag bezaaid met talloze kraampjes, waar je in je vakantie in Freiburg terecht kunt voor van alles. Je vindt er lekkere hapjes, houtsnijwerk uit het Zwarte Woud, streekproducten, fruit, groente, bloemen, noem maar op!

Tip: eet hier de ‘Lange Rote’, de legendarische braadworst van Freiburg.

Hotelkamer van het Mercure hotel Freiburg

Tip: Mercure hotel Freiburg am Münster

In de oude stad ligt op 150 meter van de Münster Kathedraal het Mercure Hotel Freiburg. Hier slaap je in prima bedden en als je de drukte van de stad zat ben loop je zo het park in.

Middeleeuwse stadspoorten uit de 13e-eeuw

De Schwabentor

Freiburg wordt geflankeerd door twee Middeleeuwse stadspoorten: de Martinstor en de Schwabentor. Ze waren ooit onderdeel van de 13e -eeuwse stadsmuur.

Binnen deze poorten is het oude centrum van Freiburg voetgangersvrij. Dat maakt een stedentrip naar Freiburg ook een ideale bestemming voor jonge gezinnen.

Bij de Martinstor uit 1202 werden in 1599 heksen verbrand. Ter nagedachtenis is er een kleine gedenksteen geplaatst. Je kunt hem dagelijks gratis bezoeken.

De Schwabentor bevindt zich ongeveer 500 meter ten oosten van de Martinstor. Er is een klein museum gevestigd, de Zinnfigurenklause. Er worden duizenden, handgemaakte, tinnen figuren en opstellingen tentoongesteld van belangrijke gebeurtenissen, zoals de Badense Revolutie.

De aap bij het Haus zum Walfisch

De aap bij het Haus zum Wahlfisch in Freiburg

Het Haus zum Wahlfisch is een laatgotisch gebouw en te vinden in de oude binnenstad.

Het is een opvallend pand met de rode gevel en met goudversierde erkers en stenen waterspuwers.

Met het beeldwerk van een aap die in een appel bijt is het één van de meest gefotografeerde gebouwen in Freiburg.

In de jaren zeventig heeft het Haus zum Walfisch als onheilspellende locatie (balletschool) gediend in de Italiaanse horrorfilm Susperia van Dario Argento.

Drink Bier met de locals in Freiburg

Graffiti in Freiburg dat verwijst naar het bier

In Freiburg kun je de lekkerste bieren drinken! Je vindt ze in de zogenaamde brauhausen.

Het bekendste brauhaus in Freiburg is de in 1889 opgerichte Martin’s Bräu (vlakbij de Martinstor). Je kunt hier kiezen uit verschillende soorten bieren uit de tap van het huis, maar ook genieten van streekproducten die goed met het bier samengaan.

De in 1877 opgerichte Brouwerij Feierling (met biertuin) is ook beslist een bezoekje waard om verschillende biersoorten te proeven.

En wandel dan door naar het nabijgelegen Augustinerplatz, één van de levendigste pleinen van Freiburg. Het met kinderkopjes bestrate plein is een populaire ontmoetingsplaats voor de inwoners van Freiburg.

Je kunt je er goed vermaken in de verschillende cafés of een bezoek brengen aan het Augustinermuseum en het natuurmuseum.

Hampton in Freiburg

Tip: Hampton by Hilton in Freiburg

Op 2,5 km van het centrum van Freiburg ligt dit Hampton hotel. Prima hotel maar niet heel bijzonder. Maar bij voordeeluitjes hebben ze een voordelig ontbijt arrangement. Krijg je ook nog een gratis drankje. 

Beklim de toren op de Schlossberg

Uitzicht vanaf de Schlossberg

Wil je even aan de drukte in de stad ontsnappen, dan is een bezoek aan de Schlossberg een aanrader.

Je kunt er vanuit Freiburg naartoe wandelen. Er zijn mooie wandelroutes naar de top van de berg. Daar aangekomen zie de restanten van een kasteel dat er ooit heeft gestaan.

Wil je het nog hogerop zoeken dan kun je er de uitkijktoren beklimmen. Klim 186 treden naar boven en je hebt een spectaculair uitzicht over de hele stad en de omgeving. In de biertuin kun je jezelf belonen met een lekker koud pilsje.

Geen zin in een wandeling? Met gebruik van de Schlossbergbahn – de kabelbaan - kom je er ook.

Vakantiehuisje dichtbij Freiburg

Tip: Vakantiehuisje in de natuur

Wil je liever ergens in de natuur overnachten en de stad freiburg voor een dagje bezoeken. Kijk dan eens bij natuurhuisje. Daar vind je mooie vakantiehuisjes in de natuur rondom Freiburg