Sfeervolle Kerstmarkt in Hattingen, de knusse vakwerkstad dichtbij Nederland

Wat was ik aangenaam verrast door de kerstmarkt in Hattingen. Het gezellige stadje heeft een zeer sfeervolle Altstadt met vakwerkhuisjes op een redelijke afstand van de Nederlandse grens. In zo'n prachtig decor komt een kerstmarkt wel heel erg goed tot zijn recht.

Kerstmarkt van Hattingen in het donker

De kerstmarkt van Hattingen ligt voornamelijk in het oude centrum van de stad. Het plein bij de kerk en de omliggende straatjes zijn zeer sfeervol verlicht en vol gezelligheid.

De geur van zoete en hartige lekkernijen ligt als een deken over de stad en de klanken van het zangkoor maken de belevenis compleet.

En dat allemaal op maar 5 kwartier rijden vanaf Venlo. Ideaal dus voor een dagje gezelligheid net over de grens. En ook goed te combineren met de kerstmarkt in Essen!

Hotel zur Alten Krone

Tip: Hotel Zur Alte Krone

Tijdens ons bezoek aan de kerstmarkt in Hattingen sliepen we in dit hotel. Was erg leuk! De kamers zijn prima met fijne bedden, restaurant heeft lekker eten en ontbijt was ook prima!

Kerstmarkt op het kerkplein bij de St.-Georgs-kerk

Glühwein drinken op de Duitse kerstmarkt van Hattingen

Het centrale punt is de nostalgische kerstmarkt op het kerkplein. Dit plein is van zichzelf al prachtig. De grote kerk staat in het midden en eromheen liggen allemaal knusse vakwerkhuisjes.

Als je goed naar de kerktoren kijkt, zie je dat die niet helemaal recht staat. En heel bijzonder vind ik de oude graven die je naast de kerk ziet liggen, gewoon naast het smalle straatje.

De bomen op het plein zijn prachtig versiert met lichtjes en er zijn veel lekkernijen te koop. Ook vind je hier een aantal stalletjes met kerstartikelen en er is een draaimolen voor de kinderen. 's Avonds is het er heel gezellig bij de glühwein stalletjes.

Op het plein staat ook een klein podium waar bijna elke avond wel een optreden is. Toen wij er waren liet een zangkoor hun mooiste kerstliederen klinken. Het maakt het geheel wel heel knus en sfeervol.

Hotel Westfälischer Hof in Hattingen

Tip: Hotel Westfälischer Hof

Aan de rand van het centrum ligt Hotel Westfälischer Hof. Elke ochtend serveert het hotel een heerlijk ontbijt. Ook kan je in de hotelbar genieten van een lekker drankje.

Adventskalender op het oude raadhuis in Hattingen

Levensechte adventkalender in Hattingen

Verlaat je het kerkplein vanaf door de poort van het oude raadhuis, dan wandel je naar het Krämersdorf.

Het oude raadhuis is een prachtig vakwerkgebouw die in de adventstijd versiert is met een adventskalender.

Krämersdorf is de plek waar vroeger de ambachtslieden en kleine handelaren woonden. Deze winkeliers bouwden hun huizen rondom de Sint-Janskerk.

Tijdens de kerstmarkt in Hattingen vind je er handwerk en culinaire producten. Zoet maar wel lekker is de traditionele Feuerzangenbowle, een zoete punch die volgens een oud recept gebrouwen wordt.

Landhaus Grum in Hattingen

Tip: Landhaus Grum

Op iets minder dan 2 km van het centrum kan je overnachten in Landhaus Grum. De kamers van dit hotel zijn prachtig! Het restaurant serveert traditionele streekgerechten en voor een drankje kan je terecht in de bar of buiten op het terras.

Handgemaakte producten bij de Steinhagenplatz

Kraampje op de kerstmarkt van Hattingen

Als je op zoek bent naar een origineel kerstcadeau, dan is het leuk om vanaf het kerkplein richting de Steinhagenplatz te wandelen.

Daar vind je langs de oude stadsmuur de handgemaakte producten van wat kunstenaars. Een leuke plek om lekker te snuffelen.

Er hangen bordjes in de stad om richting aan te geven. Om bij deze kerstmarkt te komen volg je St.-Georgs-Viertel

Handig om te weten over de kerstmarkt in Hattingen

Gezellige sfeer op de kerstmarkt in Hattingen

De kerstmarkt in Hattingen is niet groot, het is vooral heel sfeervol! Wil je echt volop shoppen, dan is dit waarschijnlijk niet groot genoeg.

Hattingen heeft nog wel een klein winkelcentrum en een megagrote Kaufland supermarkt. Hier kun je eventueel nog verder shoppen als je nog niet alles op de markt hebt kunnen vinden.

Wij bleven er een nachtje slapen in het Hotel Zur Alten Kronen in zo'n mooi vakwerkhuis. Prima kamer en een heel gezellig restaurant. Maar reserveer wel een plekje als je er wilt eten, het is er 's avonds erg druk!

Wij rijden in een elektrische auto en dat was wel een probleem. De oplaadpalen werkten niet. Gelukkig zit er op ongeveer 12 km bij Bochum een Fastned.

De kerstmarkt begint meestal het laatste weekend van november t/m het weekend voor de kerst. Check hier de juiste datum.