Beleef een romantische vakantie in het Lahntal

Het Lahntal is een geweldig gebied voor de romantische vakantieganger. Je vindt er sfeervolle stadjes, romantische kastelen en wonderschone natuur aan de oevers van de rivier de Lahn.

Limburg an der Lahn

De bron van de Lahn ligt in het Rothaargebergte bij het Sauerland in Noordrijn-Westfalen. Vanaf hier volgt het water een route van 240 km door de prachtige natuur van Hessen voordat het in de Rijn stroomt bij Lahnstein in Rijnland-Palts.

De gezellige stadjes langs de oevers en de vele romantische kastelen op de heuvels zorgen voor een heerlijke vakantie in dit prachtige gebied in de Duitse deelstaat Hessen.

Het Lahntal ligt op ongeveer 4 uur rijden van Utrecht. Neem de fiets of je wandelschoenen mee en kom genieten van de volgende hoogtepunten:

Deze sfeervolle stadjes mag je niet missen

Patrick met de Dom van Limburg a/d Lahn op de achtergrond

In het Lahntal vind je vele mooie stadjes. Marburg is een heerlijke stad met slingerende straatjes en steegjes met diverse winkels en café's die lopen van de rivier de Lahn tot het stadsbeeldbepalende stadspaleis. Hoewel het kasteel van binnen niet heel bijzonder is heb je vanaf de muren wel prachtig uitzicht op de stad.

In Wetzlar vind je mooie middeleeuwse pleinen, een grote dom en vakwerkhuizen. Maar in het charmante Limburg a.d. Lahn is de prachtige dom nog mooier en de altstadt heeft veel vakwerkhuizen, leuke restaurantjes en knusse winkeltjes.

Vind je het leuk om een beetje de geschiedenis in te duiken van ons koningshuis? Dan is een bezoekje aan Nassau een aanrader. Breng er vooral een bezoek aan Kasteel Nassau-Oranien.

Bad Ems is een historisch koninklijk kuuroord dat bekend staat om zijn geneeskrachtige minerale en thermale bronnen. Je kunt hier naar Ems Thermal Spa, één van de mooiste spacomplexen van Duitsland met een drijvende sauna op de rivier de Lahn.

De stad waar de Lahn in de Rijn stroomt is Lahnstein. Het is een heerlijke romantische plek tussen de Lahn en de Rijn in met zijn kasteel Lahneck en knusse restaurantjes. Bezoek er het stadsmuseum en het mijnmuseum.

Kastelen in het Lahntal

Slot Braunfels

Er staan vele kastelen in het Lahntal. In het kuurstadje Bad Laasphe staat Kasteel Wittgenstein. In dit kasteel uit de 13e eeuw is een middelbare school gevestigd. Dus binnen kijken is niet echt een optie. Maar de buitenkant is ook zeker de moeite waard om te bezichtigen. In het stadje staan mooie vakwerkhuizen.

In het stadje Biedenkopf staat het gelijknamige slot Biedenkopf. Het kasteel torent boven de stad uit en er zit een museum in gevestigd met een uitgebreide collectie klederdracht.

Kasteel Braunfels is echt een sprookjesachtig kasteel wat al 800 jaar een familiebezit is van de Graven van Solms-Braunfels. Bezoek op eigen gelegenheid het familiemuseum of ga met de rondleiding mee door het kasteel.

Bij de burcht van Weilburg vind je een mooie kasteeltuin. Je kunt er rondleidingen krijgen door het barokke kasteel om inzicht te krijgen hoe het leven er in het kasteel uitzag in verschillende tijdperken

Kasteel Runkel aan de Lahn

De torens van kasteel Runkel zijn niet te missen in het lieflijke Lahndal. Je kan het kasteel bezoeken om de toren te beklimmen en historische kamers met oude schilderijen en meubels bekijken. Ook zijn er wapens en kan je de martelkamer bezichtigen.

In het Slot van Diez kan je overnachten in de Jugendherberg. Via een trap wandel je naar beneden het stadje in.

Het kleine stadje Balduinstein heeft zelf nog een middeleeuwse burg ruïne staan. Maar een pittige klim de berg op brengt je naar het mooie Schloss Schaumburg. Je kan er een museum bezoeken en genieten van de prachtige uitzichten.

Ontdek het Lahntal op de fiets of te voet

Patrick en Zeb wandelen langs de Lahn in Diez

De leukste manier om het Lahntal te ontdekken is op de fiets. Een fietspad van maar liefst 244 km lang volgt de rivieroever door de prachtige natuur en langs de mooie stadjes en kastelen.

Het landschap verandert van groene bossen in het Rothaargebergte naar vlakkere gebieden met weilanden en akkers net na Marburg. Vervolgens komt het heuvellandschap rondom Limburg a/d Lahn in zicht dat weer verandert naar de bosrijke heuvels van het Naturpark Nassau.

Hoewel de route vrij vlak is en voor iedereen goed te doen, kun je ook delen overslaan door de Lahntal-bahn (trein) te pakken.

Fietsen langs de lahn

Tip: 7-daagse fietsvakantie van Nassau naar Biedenkopf

Een fietstocht van Fital door prachtige bergbossen en langs kastelen, kerken, kloosters en kathedralen. Ontdek de eeuwenoude cultuur van het Lahntal. Overnachten doe je in hotels, bagage wordt gebracht.

In het Lahntal is het ook heerlijk wandelen. De bekende wandelroute de Rothaarsteig komt langs de bron van de Lahn. In dit gebied vind je diverse wandelroutes.

Maar je kan ook de 290 km lange Lahn-wandelroute volgen. Er is zelfs een wandelpaspoort die je bij elke Tourist-Info waar je langs komt kan laten stempelen. De route is in 19 etappes verdeeld. Bekijk hier de verschillende etappes.

Op diverse plekken kan je ook een kano huren om langs de stadjes te varen.