Stad en Burg Nassau in Duitsland, waar het verhaal van Oranje begon

De roots van Nederland liggen bij de stad en Burg Nassau in Duitsland. Hier aan de rivier de Lahn gaan we bekijken wat we nog kunnen terugvinden van deze geschiedenis.

Patrick bij de poort van Burg Nassau

Nassau is een logische eerste bestemming als je de Oranjeroute in Duitsland wil volgen. De naam is immers onlosmakelijk verbonden aan ons koningshuis en de geschiedenis van Nederland.

De stad Nassau is maar klein, in vergelijking met de betekenis die het geslacht Nassau voor Nederland en Europa gehad heeft. En ook het kasteel Burg Nassau heeft niet meer de grootsheid van andere kastelen in Duitsland.

Toch is een bezoek aan stad en Burg Nassau zeker de moeite waard. Wij gingen erheen, en ontdekten zo een stukje meer van de Nederlandse geschiedenis.

Het Huis Nassau en de Ottoonse en Walramse Linie

In het kasteel vind je informatie over de geschiedenis van het kasteel en het Huis Nassau

Ons koningshuis, het Huis van Oranje-Nassau, is een tak van het Huis Nassau. De geschiedenis van dit geslacht is te traceren naar de stad en het kasteel van dezelfde naam: Nassau.

Nassau komt rond het jaar 1100 voor het eerst voor als de naam van een kasteel dat door de broers Rupert en Arnold van Laurenburg werd ingenomen, verbouwd en uitgebreid. Rond 1160 werd officieel erkend dat zij eigenaren van het kasteel waren, en vanaf dat moment noemden zij zich graven van Nassau.

Het geslacht en het grondgebied van het graafschap Nassau breidde zich snel uit, tot het in 1255 werd opgesplitst tussen de 2 broers Otto en Walram. Zo ontstond de Walramse linie, met gebieden ten Zuiden van de rivier Lahn, en de Ottoonse linie, met de gebieden ten Noorden daarvan. De Burg Nassau bleef gezamenlijk bezit.

Willem van Oranje en het Huis van Oranje Nassau kwamen voort uit de Ottoonse linie.

Het terras van het hotel

Tip: Hotel Restaurant Nassauer Löwen

Geen luxe maar prima hotel voor een kort verblijf in Nassau. Kamers zijn schoon en er zit een lekker ontbijt bij. Parkeren kan op parkeerplaatsen in de omgeving.

Wat vinden we nog in de stad Nassau?

De Middeleeuwse Eimelsturm in Nassau

Wanneer we Nassau bezoeken, beginnen we in de stad. Ten tijde van de bouw van het kasteel bestond dit uit de landerijen van één of enkele boerderijen. Met de groei van het graafschap groeide ook het stadje, vooral toen het in 1348 stadsrechten kreeg.

Door de bijkomende handelsrechten werd de stad rijk, en een deel van dat geld werd geïnvesteerd in de bouw van een stadsmuur met torens en poorten. 

Vandaag de dag zijn er nog maar enkele resten uit die tijd in de stad te vinden. De Eimelsturm en de Hexenturm zijn nog twee Middeleeuwse torens die leuk zijn om te bekijken. En het Raadhuis in prachtige vakwerkstijl is ook erg mooi. Daarna zijn we er snel uitgekeken.

Gezellige plekkies voor een bakkie en meer...

Pleintje waar de ijswinkel zit

Het stadje heeft nog wel een paar gezellige plekjes om even te ontspannen. Zo is er in de zomer een biergarten bij de Kanoverhuur aan de Lahn, altijd top!

Voor een snelle hap is er een imbiss (snackbar) bij de brug. En er zijn verschillende andere restaurants in het stadje te vinden.

Wij hebben goede ervaring bij Gelateria Caffé Bressler. Maar helemaal leuk is het om een bakkie te doen bij het kleine Café Lieblingsstück. Hier geniet je van een stukje van één van de verschillende zelfgemaakte taarten. 

De klim naar Burg Nassau

Sabine waagt zich aan de pittige klim naar Burg Nassau

Vanuit het stadje Nassau heb je twee mogelijkheden om naar kasteel Burg Nassau te klimmen: per auto of te voet. Voor de auto is er een nauw, steil weggetje. Bovendien staat onze auto op te laden, dus kiezen wij het voetpad omhoog.

Ook dat voetpad is steil omhoog, en ook wat glibberig. Maar we worden wel getrakteerd op vogelgeluiden en mooie uitzichten over het stadje.

Onderweg passeren we nog de ruïnes van een voorkasteel. Dat diende ter bescherming van het hoofdkasteel. Dit worden de ruïnes van Stein genoemd omdat hier de voorouders van de Pruisische baronnen vom und zum Stein hier ooit woonden.

Hotel Lahnromantik

Tip: Hotel Lahnromantik

Dit traditionele hotel is een romantisch hotel vlakbij Burg Nassau. Vanuit de kamers en vanaf het terras is het genieten van het uitzicht op de omgeving.

Het kasteel Burg Nassau

De donjon van Burg Nassau met links het gebouw met restaurant en ridderzaal

Het kasteel waar rond 1100 sprake van is, wordt in de loop der jaren verder uitgebouwd. De karakteristieke vijfhoekige donjon werd al in de eerste helft van de 14e eeuw gebouwd. 

Er was ook nog een tweede toren, maar die is, evenals verschillende andere bouwwerken in het kasteel, verloren gegaan. Tot het eind van de Middeleeuwen is het kasteel bewoond geweest, maar daarna zette het verval in. In de Tweede Wereldoorlog is vrijwel alles verwoest.

Vanaf 1970 is begonnen met de reconstructie. Een groot deel van de ringmuur inclusief poort is hersteld, en de donjon toren en één gebouw met ridderzaal en restaurant zijn opnieuw gebouwd.

De toren van de Burg

Patrick op de toren van Burg Nassau

De toren is natuurlijk dè blikvanger van Burg Nassau, en na even genoten te hebben van de uitzichten gaan we hem beklimmen. Dat is mogelijk van April tot November, en er staat een geldkistje voor een bijdrage voor het onderhoud.

De toren is nagebouwd aan de hand van een gravure uit 1665. Helemaal nauwkeurig is dat natuurlijk niet, met name het trappenhuis en het interieur zullen anders geweest zijn.

De kerker in de kelder van de toren is opgegraven en dus wel intact. Hier is een takel geplaatst om een emmer uit de put te kunnen takelen.

Op één van de verdiepingen van de toren is een trouwzaal geplaatst, en op twee andere verdiepingen een klein museum met vooral informatiepanelen. Hier leren we over de vroege geschiedenis van het kasteel en de graven van Laurenburg en Nassau.

Ook is er op de hoogste verdieping een balkon bij de torentjes, waar je van het uitzicht kan genieten.

De ridderzaal en restaurant

De ridderzaal bij Burg Nassau

Op de plek van het oude paleisgebouw is in de jaren 70 een nieuw gebouw geplaatst.

Hiervoor zijn originele muurdelen verwijderd. Van een goede reconstructie is geen sprake, vanwege het ontbreken van gedetailleerde tekeningen uit vroegere tijden.

Toch is vooral de ridderzaal op de eerste verdieping van het gebouw een aanwinst. De mooi aangeklede kamer biedt een kijkje in de Middeleeuwen, en een locatie voor verschillende activiteiten.

Sabine heeft Willem van Oranje gevonden in de stamboom van Huis Nassau

Hier zien we ook een uitgebreide stamboom van het geslacht Nassau, inclusief ons koningshuis.

Ook het restaurant op de begane grond is mooi aangekleed. Het is klein, maar in de zomer is er ook een groot terras op het terrein. 

We spreken de uitbater van het restaurant. Een enthousiaste man die houdt van de verschillende ridderevenementen. Helaas vertelt hij dat dit zijn laatste jaar is voor zijn pensioen. En omdat er veel onderhoud aan het gebouw nodig is betwijfelt hij of er wel een opvolger komt. 

Hoewel er in de stad Nassau weinig van de geschiedenis is terug te vinden, en ook de Burg Nassau niet meer de allure heeft van vroeger, vonden we het bezoek zeker de moeite waard. Hopelijk worden de overblijfselen goed behouden zodat iedereen kan blijven beleven waar de roots van Nederland liggen.

Sabine bij het Häckers hotel in Bad Ems

Tip: Overnachten in Bad Ems

Op een kwartiertje rijden van Nassau ligt het kuurstadje Bad Ems. Een heel romantisch stadje met imposante barokke gebouwen langs de Lahn. Hou je van een dagje of meerdere dagen ontspannen in de sauna, dan is hotel Emser Therme een grote aanrader!

Proost vanuit het restaurant van Burg Nassau

Hopelijk blijft het restaurant open voor een drankje en een hapje.