Het Nationaal Park Hainich: een stukje oerbos in Thüringen

Hainich Nationaal Park in Duitsland is een UNESCO-Werelderfgoed met het grootste beukenbos van Europa. Ontdek de natuur vanaf de prachtige wandelpaden, observatiepunten en het boomkroonpad.

Een ranger toont ons het informatiebord van Hainich Nationaal Park

Hoewel het Thüringer Woud het meest bekende natuurgebied in Thüringen is, ligt het enige Nationale park van deze deelstaat daar niet in. Nationaal Park Hainich ligt wat Noordelijker, boven Eisenach in het Westen van Thüringen.

Het natuurpark is eigenlijk bij toeval ontstaan. Vanwege militaire oefeningen in de DDR is het bos lange tijd niet toegankelijk geweest. Na de hereniging van Duitsland is besloten om er een nationaal park van te maken.

Sinds 2011 is een deel van het park ook een UNESCO Werelderfgoed, om de laatst overgebleven beukenbossen van Europa te beschermen. Die vind je nog op 4 andere plekken in Duitsland en ook nog in Slowakije en Oekraïne.

Maar Nationaal Park Hainich is vooral een heel mooi natuurgebied om te bezoeken. Er zijn verschillende activiteiten te doen, maar laten we eens beginnen bij het Bezoekerscentrum.

Het Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum van Nationaal Park Hainich bevindt zich aan de Oostkant van het park, bij Schönstedt. Er is een grote parkeerplaats, en voordat je bij het centrum komt passeer je een grote, leuke speeltuin voor de kids.

In het bezoekerscentrum zijn 2 ruimtes om te ontdekken. Op de eerste plaats het eigenlijke bezoekerscentrum. Hier vind je allerlei informatie over het Nationale park. Maar er is ook veel te doen voor de kinderen.

Zo kunnen ze naar een vogelnest met reuzeneieren klimmen. En helikoptertjes van papier vouwen om te kijken of die langer blijven vliegen dan de blaadjes uit de natuur.

De tweede ruimte is nog leuker voor kinderen. Hier maak je kennis met het leven onder de grond, en tussen de wortels van de bomen. Er zijn verschillende interactieve spelletjes die ze wat leren over de natuur.

pentahotel Eisenach

Tip: Pentahotel Eisenach

Pentahotel Eisenach is een smaakvol hotel met een prachtig panoramisch uitzicht op kasteel de Wartburg en het Thüringer Woud. Het ligt op 1,3 kilometer van nationaal park Hainich en op loopafstand van de wandelroute Rennsteig. 


Het Boomkroonpad

Uitzicht over Hainich NP bij het Boomkroonpad

Maar de belangrijkste attractie bij het bezoekerscentrum is het boomkroonpad. Hierbij ga je over houten looppaden hoog door het bos.

Voor je bij de ingang komt wandel je door het bos langs verschillende borden en spellen waarbij je wat leert over de natuur. Zo zie je bijvoorbeeld hoe dik een grote boom is bij de grond, in het midden en bij de top.

Eenmaal bij de toren is het een lange klim omhoog. Er is ook een lift voor mensen met rolstoel of kinderwagen. Je kan kiezen om helemaal naar de top te klimmen, of halverwege eerst de ronde over de loopplanken te doen.

Bij het rondje kom je weer langs diverse informatieborden. Je leert welke vogels en zoogdieren hier leven, en welke bomen en planten. En je kan balanceren over loopbruggen, klimmen en, uiteraard, de omgeving bewonderen.

Sante Royale Hotel- & Gesundheitsresort Bad Langensalza

Tip: Sante Royale Hotel- & Gesundheitsresort

Dit mooie hotel in Bad Langensalza, biedt je genoeg ruimte om lekker te wandelen en te fietsen. Het ligt dichtbij het oude centrum van Bad Langensalza en word omringd door prachtige tuinen. Ook heeft het een lekker binnen zwembad!

Wandel-, fiets- en belevenispaden

Leuke informatieve elementen bij een belevenispad

Het boomkroonpad is niet de enige plek waar je van Nationaal Park Hainich kan bewonderen. Door het hele park zijn wandelpaden aangelegd. En er is ook een fietsroute door het park.

Er zijn rond het park diverse parkeerplaatsen, van waaruit je de wandelingen kan maken. Het maakt niet uit van welke kant je komt, je komt er vanzelf wel één tegen.

Op verschillende plekken zijn speciale Erlebnispfaden aangelegd. Belevenispaden dus, met informatieborden en interactieve elementen. Aanraders zijn Erlebnispfad Brunstal en Erlebnispfad Silberborn.

Hotel1601 Inklusionsunternehmen

Tip: Hotel1601 Inklusionsunternehmen

Hotel1601 Inklusionsunternehmen ligt aan de westkant van Hainich NP. Het hotel beschikt over een grote fietsenstalling en een fietsverhuur voor een heerlijk actieve vakantie. Ook biedt het hotel faciliteiten voor mindervaliden. 

Bijzondere plekjes in het park

Dan zijn er nog verschillende bijzondere plekjes in het park te vinden. De uitkijktoren Hainichblick bijvoorbeeld. Hier kijk je uit over de bossen, tot aan de toppen van het Thüringerwoud en kasteel de Wartburg bij Eisenach.

Er zijn verschillende gedenkstenen en oude kruizen te vinden , zoals het Mülverstedter Kreuz en het Craulaer Kreuz. Meestal met een informatiebord over de historische betekenis ervan.

Wikakiwa is de Wilde Katten Kinderspeelplaats. Te gebruiken als rustpunt tijdens een wandeling. Maar als je kinderen hebt dan loop je kans dat je er niet meer wegkomt, zoveel is er te doen.

Relais & Chateaux Hotel Hohenhaus

Tip: Relais & Chateaux Hotel Hohenhaus

Relais & Chateaux Hotel Hohenhaus ligt wat verder van Hainich. Maar in het sprookjesachtige hotel is er genoeg te doen. Van fietsen, wandelen, tennissen tot paardrijden. Er is ook een verwarmd binnenzwembad en wellness voor de gasten. 

Wilde katten dorp Hütscheroda

Beelden van de Wilde Kat kom je ook bij het Boomkroonpad tegen

Over Wilde katten gesproken, deze komen nog in Nationaal Park Hainich voor. Al zal je ze hoogstwaarschijnlijk niet tegenkomen.

Wil je ze toch zien, dan kan je naar het Wildkatzendorf Hütscheroda. Hier leer je alles over deze bijzondere diersoort, en hoe ze trachten om ze op meerdere plekken in Duitsland te herintroduceren.

Bij dat herintroduceren hoort ook een fokprogramma, een samenwerking met meerdere dierentuinen. En er zijn dus ook enkele katten hier te zien, en ook enkele lynxen.

Gästehaus Phantasie

Tip: Gästehaus Phantasie

Gästehaus Phantasie ligt vlakbij kasteel Wartburg en de karthausgarten. Het is iets verder van Hainich af, maar is nog steeds ideaal om te wandelen en fietsen. Ook kun je hier skiën, tennissen en genieten van live muziek tegen een toeslag.