Vakantie in het Thüringer Woud, veel te doen in het groen

Het Thüringer Woud (of Wald in het Duits) is de belangrijkste attractie van de deelstaat Thüringen in Duitsland. Of eigenlijk meerdere attracties, want er is veel te doen tussen de bergen en bossen.

Sabine wandelend in het Thüringer Woud

Het Thüringer Woud is een Middelgebergte in het Zuid-Westen van de deelstaat Thüringen. Het vormde lange tijd de grens tussen de regio's Thüringen en Franken.

Het gebied begint ongeveer bij Eisenach in het Westen van Thüringen. Dit ligt vlakbij de grens met Hessen, wat voorheen de grens tussen West- en Oost-Duitsland was. En het eindigt bij de Zuid-Oost grens van Thüringen met Beieren.

Het Thüringer woud is natuurlijk bij uitstek geschikt voor een actieve vakantie. Niet voor niets loopt hier de oudste wandelroute van Duitsland: de Rennsteig. Maar het gebied zit ook vol met vele bezienswaardigheden.

De Rennsteig en andere wandelgebieden

Rust- en informatieplaats langs de Rennsteig wandelroute

Langs de toppen van de bergketen loopt het beroemde wandelpad de Rennsteig. Al in 1330 werd de weg genoemd als grens tussen het hertogdom Franken en het graafschap Thüringen. En vanaf 1832 staat het als wandelroute in een reizigershandboek.

Tegenwoordig is het nog altijd één van de bekendste wandelroutes in Duitsland. En sinds 2000 is er ook een Rennsteig fietspad. Er is zelfs een Rennsteigmuseum in Neustadt.

De Rennsteig loopt over de kam van de Thüringer bergketen, van Hörschel in het Noord-Westen tot Blankenstein in het Zuid-Oosten. Het passeert daarbij de hoge toppen van de Grote Inselberg, de Grote Beerberg en de Grote Finsterberg.

Maar je hoeft de Rennsteig niet te nemen. Overal in het Thüringer Woud kan je uitstekend wandelen. En tussen de bossen en bergen vind je onder andere de volgende bezienswaardigheden:

Tip: Vakantie vieren in een natuurhuisje

Bij natuurhuisje.nl kan je mooie vakantiehuisjes huren in de natuur van het Thuringer Woud. Er zitten ook huisjes bij dichtbij de Rennsteig.

Wandelen door een nauwe kloof bij de Drachenschlucht

Nauwe doorgang in de Drachenschlucht

Vlakbij Eisenach loopt een wandelpad door een bijzondere, nauwe kloof: de Drachenschlucht. Op de smalste stukken is het niet breder dan 70 cm!

Dit is volgens velen één van de mooiste wandelingen die je kan maken. De rotsformaties, hoge wanden en mosbegroeiing geven het een sprookjesachtige sfeer.

Je komt bij de kloof vanuit het Mariental, dat met het openbaar vervoer te bereiken is. Maak daarvandaan een wandeling langs de Drachenschlucht, de Hohe Sonne met uitzicht op de de Wartburg en terug via de Landgrafenschlucht die minder bekend maar al even indrukwekkend is.

Kasteel de Wartburg bij Eisenach

Patrick op de valbrug van kasteel Wartburg

Als je toch in de buurt bent mag je dit absolute hoogtepunt in het Thüringer woud natuurlijk niet missen. Kasteel de Wartburg torent hoog boven de omgeving uit. Zowel de uitzichten als het kasteel zelf zijn prachtig.

De Wartburg speelt ook een belangrijke rol in de geschiedenis van de reformatie. Hier was Maarten Luther ondergedoken toen zijn stellingen niet goed vielen bij de katholieke heersers. Tijdens zijn verblijf hier vertaalde hij de bijbel in het Duits.

Het kasteel is gratis te bezichtigen, behalve de binnenvertrekken. En voor het parkeren betaal je ook.

Het stadje Eisenach zelf is ook de moeite waard. Met diverse mooie gebouwen zoals het Rathaus en het station, de gouden fontein, en zowel het Lutherhuis als het Bachhuis om alles te weten te komen over deze historische personen.

Hotel Glockenhof in Eisenach

Tip: Hotel Glockenhof

Vlakbij het centrum van Eisenach ligt dit fijne traditionele hotel met vriendelijk personeel. Het kasteel is maar 1,5 km wandelen.

Grotten en mijnen

Poseren voor de gipskristallen in de Marienglashöhle

Bij een gebergte zijn meestal ook diverse grotten en mijnen te vinden. Zo ook bij het Thüringer Woud.

De Marienglashöhle ligt bij het plaatsje Friedrichroda. In deze grotten is vanaf 1775 getracht om koper te vinden. Maar in plaats van koper vonden de mijnbouwers gips. Dat gips, een belangrijk materiaal in de bouw, werd tot 1903 gedolven.

Bij die werkzaamheden werden ook bijzondere gipskristallen ontdekt. Dit Marienglas werd vooral voor versieringen in kerken gebruikt. Er worden leuke rondleidingen in de grotten gehouden, waar je alles over deze geschiedenis te weten komt.

Besucherbergwerk Finstertal ligt bij Schmalkalden. Ook deze mijnen, waar ijzererts en bruinkool werd gedolven, zijn te bezichtigen.

Vakwerkhuizen en Slot Wilhelmsburg in Schmalkalden

Prachtige gebouwen in Schmalkalden

Met Schmalkalden komen we op één van de mooiste plaatsen in het Thüringer Woud. Wij waren zeer verrast door de prachtige vakwerkhuizen die we hier aantroffen.

Dit stadje is ook onderdeel van de Fachwerkstrasse, oftwel de vakwerkroute met de mooiste vakwerkplaatsen in Duitsland. Bezienswaardig zijn bijvoorbeeld het Hessenhof en het Raadhuis. Maar neem vooral de tijd want het staat vol met mooie huisjes.

Neem ook zeker een kijkje bij Slot Wilhelmsburg. Vanuit het stadje wandel je zo de heuvel op naar het slot. Hier bewonder je de gebouwen, de tuinen en het uitzicht over Schmalkalden en omgeving.

Stadthotel Patrizier in Schmalkalden

Tip: Stadthotel Patrizier

Een prachtig vakwerkhotel uit de 16e-eeuw in het centrum van Schmalkalden. De kamers zijn landelijk ingericht met prima badkamers en gratis wifi.

De Waterval in het Trusetal

De Truse Waterval

In het Thüringer Woud zijn verschillende, kleine watervallen te vinden. Maar de grootste vind je in het Trusetal.

Maar dit is nu net een kunstmatige waterval! Een deel van het water van het riviertje de Truse wordt omgeleid, om na 3,5 kilometer via een waterval terug te kletteren in de Truse.

Kunstmatig of niet, het blijft een mooi gezicht om het water naar beneden te zien komen. En je kan de rotsen naast de waterval beklimmen om hem van boven te bekijken. Ook kan je een wandeling maken naar het punt waar de Truse gesplitst wordt.

In het Trusetal vind je ook een (betaald) Dwergenpark voor kleine kinderen en een (gratis) Klangpfad door de bossen met leuke natuurlijke muziekinstrumenten.

Thüringer Meer, of See, of Meren

De Hohenwartestausee

In het Zuid-Oosten van het Thüringer Woud vind je het Thüringer Meer (dus See). Dit is een verzamelnaam van diverse stuwmeren.

Vooral in de rivier de Saale zijn diverse dammen gebouwd, voor de winning van drinkwater, en om elektriciteit op te wekken. Maar de zo ontstane "Saale Cascade" biedt ook vakantiegangers en recreanten veel mogelijkheden.

Vooral bij de grootste meren, de Bleilochstausee en de Hohenwartestausee zijn veel faciliteiten te vinden. Je kan hier duiken, vissen, bootjes huren, waterskiën, surfen, zeilen, noem maar op.

Dit hotel staat in Schmalkalden

Tip: Hotel arrangementen in het Thüringer woud

Bij Voordeeluitjes kan je verschillende hotels boeken het Thüringer Woud. Er zitten leuke arrangementen bij op basis van logies met ontbijt of half pension. Soms zitten er extra's bij zoals gratis gebruik van de sauna of welkomstdrankje.

Wintersport dorp Oberhof

Langlaufsporen op de Rennsteig bij Oberhof

En dat is nog niet alles wat activiteiten betreft. Want in de winter kan je in het Thüringer Woud ook op wintersport. Het dorp Oberhof is de balangrijkste wintersportplaats.

Met toppen tot zo'n 1000 meter is het natuurlijk geen sneeuwzeker gebied. Maar zo'n 90 dagen per jaar ligt er sneeuw, en dat wordt nog eens uitgebreid door sneeuwkanonnen op een piste van één kilometer lengte.

Maar skiën is niet de belangrijkste activiteit. Langlaufen des te meer, op de route van de Rennsteig vooral. En je kan hier ook genieten van een tochtje in de Arreslee of een husky slee.

AHORN Panorama Hotel Oberhof

Tip: AHORN Panorama Hotel Oberhof

Een heel fijn hotel voor gezinnen en sportieve vakantiegangers. Met binnenbad, fitness, speelkamer, speelplaatsen en minigolf. In de omgeving kan je skiën, wandelen, fietsen, squashen en nog veel meer! Er zijn ook familiekamers voor 4 personen.

Mini-a-thür

We bewonderen de schaalmodellen in Mini-a-thür

Dit zijn natuurlijk nog lang niet alle bezienswaardigheden in het Thüringer Woud. Wil je toch (bijna) alles zien? Ga dan naar Mini-a-thür in Ruhla.

Hier vindt je alle bijzondere gebouwen uit heel Thüringen bij elkaar. Met informatieve bordjes over alle gebouwen. Afhankelijk van je interesse kan je hier zomaar een dag zoet zijn.

Kinderen vinden vooral de treintjes die tussen de modellen rijden leuk. Maar is ook een speeltuin, kinderboerderij, mini-scooterbaan en een vijver met modelbootjes. En net buiten het park is er een zomerrodelbaan.