Bad Liebenzell, kuuroord met mooi park in het Noorden van het Zwarte Woud

Het kuuroord Bad Liebenzell ligt in het Noorden van het Zwarte Woud in het door dennebomen en bergen omgeven Nagolddal. Het staat bekend om zijn geneeskrachtige bronnen en fijne wandelomgeving.

Uitzicht over Bad Liebenzell vanaf de burcht

Bad Liebenzell ligt ten Westen van Stuttgart, en is één van de Noordelijkste stadjes in het Zwarte Woud. Het is onderdeel van het Landkreis Calw, en ligt ook vlakbij deze wat grotere stad.

Het is een rustig stadje, en prima uitvalsbasis om het Noorden van het Zwarte Woud te verkennen. Maar het heeft zelf ook zeker zijn bezienswaardigheden.

Wij verbleven hier in 2022, en genoten van de burcht, het kurpark en de Paracelsus Therme.

De burcht met uitzicht over Bad Liebenzell

De burcht van Bad Liebenzell stamt uit de 12e eeuw en is gebouwd door de graven van Eberstein. Ludwig von Liebenzell was de laatste ridder in dienst van de familie Eberstein. Het kasteel werd nagelaten aan de Duitse Orde die het verkochten aan markgraaf Rudolf von Baden.

Burcht Liebenzell

In de 16e eeuw besloten de markgraven in de stad Bad Liebenzell te gaan wonen. Het kasteel werd verlaten en raakte in verval.

In de 20e eeuw werd het International Forum Burg Liebenzell Mag opgericht door Hc Gustav-Adolf Gedat. Hij wilde een plek creëren voor internationale ontmoetingen.  Vele jongeren uit de hele wereld hielpen met de wederopbouw van het kasteel waar je nu vergaderzalen en slaapzalen hebt om dit doel te bedienen.

Wij waren nieuwsgierig naar Burg Liebenzell en rijden er gelijk naartoe zodat we deze vanaf de achterkant benaderen.  Als we de burcht in zicht krijgen valt het ons in eerste instantie wat tegen. Er staan wat gebouwen omheen die echt niet mooi zijn en het ziet er een beetje uit als een blokkendoos.

Toch wandelen we even naar binnen en beklimmen we de trappen om bovenop de 34 meter hoge toren te komen. Dat was het toch wel waard, we hebben prachtig uitzicht over Bad Liebenzell! Later zien we de burcht vanuit het stadje, en dan ziet het er een stuk mooier uit.

Sauna en zwembad Paracelsus Spa

Het wedstrijdbad van Paracelsus Spa

Het stadje Bad Liebenzell staat dus bekend om zijn geneeskrachtige bronnen. Volgens de natuurwetenschapper Paracelsus die de bronnen hier in 1526 bezocht, is het water en de natuurlijke omgeving vooral geschikt voor overwerkte mensen. 

Wij zijn natuurlijk wel nieuwsgierig naar deze geneeskrachtige bronnen en bezoeken Paracelsus Therme. De naam zegt het al, naast een zwembad is er ook een sauna gedeelte.

Het zwembad heeft binnen een wedstrijdbad en een speciaal bad voor reuma patiënten. Het zwembad trekt dus veel oudere mensen.

Buiten is er een lekker warm bad met stroomversnelling en bubbelbanken. Maar wat het vooral mooi en relaxed maakt is de natuur. Vanuit de baden is het uitzicht prachtig! 

Ook bezoeken we de sauna. Er zijn vijf verschillende sauna's, rustruimtes, een stoombad en een buitenbad. Het voelt wel knus aan.

Het kurpark met zijn prachtige bloemen

Wandelen in het kurpark van Bad Liebenzell

Paracelsus Therme ligt bij het kurpark en een wandelingetje in dit park is meer dan de moeite waard. Het is een heel mooi verzorgd park met veel bloemen. 

Langs het park stroomt het riviertje Nagold en als je via het bruggetje naar de overkant gaat kom je bij de minigolf banen. In het park staan wat speeltoestellen voor de kinderen.

Bij dit park ligt Naturparkrestaurant Kurpark. Het restaurant lijkt wel één grote serre met uitzicht op het park. En nog beter, het eten is er heerlijk! Het is asperge tijd, dus we gaan lekker aan de spärgel.

Een korte wandeling brengt je nog naar een klein meertje middenin het stadje. Wij lopen daar in de schemering en genieten van het verlichte kerkje met weerspiegeling in het water. Loop je nog iets verder naar boven, dan staat daar nog een bijzonder mooi gebouw van de Theologische academie.

Een echte wandel- en fietsomgeving

Wandel- en fietspaden langs de Nagold

Voor sportieve vakantiegangers is Bad Liebenzell een goede plek om te voet of op de fiets de natuur in te trekken.  In de omgeving liggen maar liefst 130 km bewegwijzerde wandelpaden. Doe je graag aan nordic walken? Er zijn vier prachtige routes met verschillende moeilijkheidsgraden.

Voor fietsliefhebbers die niet teveel willen klimmen en dalen ligt er een fietspad langs de Nagold die lekker vlak is. Hou je van wat meer actie, dan kan je op de mountainbike tegen de hellingen van het zwarte woud  op fietsen.

En ook aan de golfliefhebbers is gedacht. Je moet dan wel naar het hooggelegen dorp Unterhaugstett gaan. Daar vind je een prachtige 18-holes golfbaan.


Tip: Hotel Koch Garni

Fijn hotel met geweldig ontbijt. Er staan allemaal kleine potjes en schaaltjes met o.a. kaas, vleeswaren, fruit, chocolade en yoghurt. En je kan er ook nog een eitje bij bestellen! Wij hadden 2 kamers naast elkaar. Maar er is ook een suite waar je met vier kunt slapen.

Wij bezochten Bad Liebenzell op uitnodiging van Schwarzwald Tourismus.

Het meertje met de weerspiegeling van het kerkje van Bad Liebenzell