Corona maatregelen in Duitsland, waar moet je rekening mee houden?

Inmiddels is de vaccinatiegraad hoog, maar lopen in het najaar de besmettingen ook weer op. Wat betekent dat voor het reizen naar en in Duitsland?

Registreren voor vertrek?

De website voor registratie ziet er zo uit

Reizigers die uit Corona risicogebieden naar Duitsland reizen, moeten zich registreren op de website www.einreiseanmeldung.de vóór vertrek naar Duitsland. Je kan hier ook de actuele status checken of Nederland, of het land waar je geweest bent, risicogebied is of niet.

Deze site is in het Engels (en andere talen, maar niet in het Nederlands). Je vult er in in welke landen je geweest bent vóór aankomst in Duitsland. Meestal is dat alleen Nederland.

Vervolgens word je gevraagd naar de regio('s). Op basis van wat je invult krijg je te zien wat de voorwaarden zijn om Duitsland in te kunnen.

Update 19 November: Nederland is vanaf 21 November weer hoog-risico gebied. Registratie is dus weer nodig als je uit Nederland komt.

Vaccinatie bewijs of test via Coronacheck App

De uitslag van een spoedtest

Nederland is sinds 21 November weer hoog risicogebied. Een quarantaine plicht is dus weer van toepassing voor iedereen boven de 12 jaar, behalve voor degenen die kunnen laten zien dat ze

  • Gevaccineerd zijn of
  • Recent hersteld zijn van een Corona-infectie

Je kan het bewijs op papier of digitaal laten zien.

Merk op: Aan de grens wordt hoogstwaarschijnlijk niet gecontroleerd. Maar welk bewijs je ook gebruikt, zorg dat je het bij je hebt als je in Duitsland reist. In hotels, vakantieparken, restaurants etcetera wordt er naar gevraagd.Dit geldt ook voor kinderen vanaf 6 jaar.

Je kan alle details vinden op Nederlandwereldwijd.nl.

De geldende maatregelen in Duitsland

Een FFP2 mondmasker

In Duitsland gelden sowieso de basisregels. Vooral dus anderhalve meter afstand houden. En het dragen van een mondmasker in alle openbare ruimtes is verplicht.

Let op: anders dan in Nederland dient dit een medisch mondmasker te zijn, en in sommige deelstaten zelfs een FFP2 mondmasker. We adviseren om die bij je te hebben, al is onze ervaring dat een gewoon mondmasker bijna overal volstaat.

Welke recreatieve voorzieningen (restaurants, musea enzovoorts) er open zijn verschilt per deelstaat, en is sterk aan verandering onderhevig. Overal geldt de 3G regel: je moet gevaccineerd, genezen of getest zijn. Zorg dus dat je altijd je bewijs bij je hebt!

Inmiddels is ook in sommige deelstaten de 2G regel van toepassing. Een negatieve test volstaat dan op veel plekken niet meer.

Belangrijk: check vooraf ook even met je hotel of verblijfsaccommodatie, of zij wel open zijn, en of zij een vaccinatiebewijs of negatieve test eisen. Een negatieve test is meestal lokaal snel te regelen, maar zorg dat je weet waar je aan toe bent!

Landal Winterberg

Tip: Landal in Duitsland

Landal heeft verschillende vakantieparken in Duitsland. Ze liggen aan de Oostzeekust, in het Sauerland, de Harz, de Moezel, in Saar/Hunsrück, in Oldenburger Munsterland en in de Eifel. Het zijn fijne parken op hele mooie plekjes in de natuur.

Kortom...

Weer heerlijk op vakantie naar Duitsland, hier bij Cochem aan de Moezel

Net als in Nederland worden ook in Duitsland de maatregelen weer strenger. En dat kan per deelstaat anders zijn. Maar als je gevaccineerd bent is met de CoronaCheck App vrij reizen in Duitsland gewoon mogelijk.

Als je de QR-code in de CoronaCheck app geactiveerd hebt, en met een FFP2 mondkapje op zak kan je dus blijven genieten van al het moois dat Duitsland te bieden heeft.

Hoewel het aantal besmettingen in Nederland en Duitsland weer stijgt, geldt dat ook voor de vaccinatiegraad.De verwachting is dat in het voorjaar de besmettingen weer zullen afnemen, zodat je voor 2022 gerust een mooie vakantie naar Duitsland kan plannen!

Kerst in Duitsland

Tip: Met TUI naar Duitsland

Bij TUI kun je diverse soorten reizen naar Duitsland boeken. Van stedentrips en fietsvakanties tot kerstreizen, wintersport en cruisen over de Rijn.