Corona maatregelen in Duitsland, waar moet je rekening mee houden?

De Corona dreiging is grotendeels verdwenen, maar Duitsland is strenger dan Nederland. Is er nog mondkapjesplicht, en welke andere maatregelen zijn er nog?

Update September 2022: Winterbanden en Sneeuwkettingen, mondkapjesplicht nauwelijks verscherpt

Registreren voor vertrek?

De website voor registratie ziet er zo uit

Registratie was in Duitsland een belangrijk middel om Corona onder controle te krijgen. Reizigers die uit Corona risicogebieden naar Duitsland reizen, moesten zich registreren op de website www.einreiseanmeldung.de vóór vertrek naar Duitsland.

Dit is voor Nederland niet meer relevant, maar als je in andere landen geweest bent kan je hier checken of dat nog nodig is. Ook kan je de actuele status van Nederland checken.

Deze site is in het Engels (en andere talen, maar niet in het Nederlands). Je vult er in in welke landen je geweest bent vóór aankomst in Duitsland. Vervolgens word je gevraagd naar de regio('s). Op basis van wat je invult krijg je te zien wat de voorwaarden zijn om Duitsland in te kunnen.

Vaccinatie bewijs of test via Coronacheck App

De uitslag van een spoedtest

De 3G, 2G, 2G+ maatregelen of andere varianten zijn niet meer van toepassing in de deelstaten van Duitsland.

In heel zeldzame gevallen kan er nog naar gevraagd worden, en als er weer een nieuwe golf komt kan dat bijvoorbeeld in openbaar vervoer of de horeca weer actueel worden. Maar dat zal hooguit pas in het late najaar zijn.

In dat geval dient iedereen boven de 12 jaar te kunnen laten zien dat ze

  • Gevaccineerd zijn of
  • Recent hersteld zijn van een Corona-infectie
  • Negatief getest zijn

Je kan het bewijs op papier of digitaal laten zien.

Je kan alle details vinden op Nederlandwereldwijd.nl.

De geldende maatregelen in Duitsland

Een FFP2 mondmasker

In Duitsland gelden alleen nog de basis adviezen. Vooral dus anderhalve meter afstand houden en hygiëne voorschriften. Maar hier wordt vrijwel nergens meer op gecontroleerd.

Er geldt ook geen algemene mondmasker verplichting meer. In specifieke gevallen kan er nog wel om gevraagd worden.

Let op: in Duitsland was vaak een FFP2 mondmasker verplicht. tegenwoordig wordt er niet meer op gelet welk mondmasker je draagt. We adviseren wel om nog een mondmasker bij je te dragen, maar welke maakt niet uit.

Bij onze vakantie in Beieren in Juli 2022 werd er in één museum en bij de boot over de Königssee om mondkapjes gevraagd, elders niet

Geplande maatregelen herfst en winter 2022

In September heeft de Duitse overheid de plannen voor herfst en winter bekendgemaakt. Maar eigenlijk is er weinig concreet gemaakt.

Onder de cryptische titels "winterbanden" en "sneeuwkettingen" zijn er regels opgesteld voor een eventueel toenemende besmettingsgraad.

In de herfst zijn mondkapjes weer verplicht in zorginstellingen. Maar in het openbaar vervoer wordt juist versoepeld. Alleen in lange afstandstreinen zijn ze nog verplicht (voorheen in alle openbaar vervoer). Maar let op: lokale autoriteiten kunnen hier van afwijken.

Meer is er eigenlijk niet veranderd. Bij hogere besmettingsgraden kunnen de regels weer aangescherpt worden.

Landal Winterberg

Tip: Landal in Duitsland

Landal heeft verschillende vakantieparken in Duitsland. Ze liggen aan de Oostzeekust, in het Sauerland, de Harz, de Moezel, in Saar/Hunsrück, in Oldenburger Munsterland en in de Eifel. Het zijn fijne parken op hele mooie plekjes in de natuur.

Kortom...

Weer heerlijk op vakantie naar Duitsland, hier bij Cochem aan de Moezel

Ook in Duitsland zijn de maatregelen vrijwel overal verdwenen, bijna zoals in Nederland. Maar hier en daar wordt er nog gevraagd een mondmasker te dragen. Vrij reizen is in Duitsland in ieder geval geen probleem.

Met een mondkapje op zak kan je sowieso volop genieten van al het moois dat Duitsland te bieden heeft.

Je kan gerust een mooie vakantie naar Duitsland plannen!

Kerst in Duitsland

Tip: Met TUI naar Duitsland

Bij TUI kun je diverse soorten reizen naar Duitsland boeken. Van stedentrips en fietsvakanties tot wintersport en cruisen over de Rijn.