Corona maatregelen in Duitsland, waar moet je rekening mee houden?

Inmiddels zorgt de Omikron variant voor een hoge besmettingsgraad, maar relatief minder ziekenhuisopnamen. Wat betekent dat voor het reizen naar en in Duitsland?

Update April 2022: Bijna alle maatregelen vervallen,
maar let op lokale verschillen

Registreren voor vertrek?

De website voor registratie ziet er zo uit

Reizigers die uit Corona risicogebieden naar Duitsland reizen, moeten zich registreren op de website www.einreiseanmeldung.de vóór vertrek naar Duitsland. Je kan hier ook de actuele status checken of Nederland, of het land waar je geweest bent, risicogebied is of niet.

Deze site is in het Engels (en andere talen, maar niet in het Nederlands). Je vult er in in welke landen je geweest bent vóór aankomst in Duitsland. Meestal is dat alleen Nederland.

Vervolgens word je gevraagd naar de regio('s). Op basis van wat je invult krijg je te zien wat de voorwaarden zijn om Duitsland in te kunnen.

Update 3 Maart: Nederland is geen hoog-risico gebied meer. Registratie is dus niet meer nodig als je uit Nederland komt.

Vaccinatie bewijs of test via Coronacheck App

De uitslag van een spoedtest

Ongeacht of je uit een risicogebied komt, dient iedereen boven de 12 jaar kunnen laten zien dat ze

  • Gevaccineerd zijn of
  • Recent hersteld zijn van een Corona-infectie
  • Negatief getest zijn

Je kan het bewijs op papier of digitaal laten zien.

Merk op: Aan de grens wordt niet gecontroleerd. Maar er kan naar gevraagd worden, bijvoorbeeld in hotels, vakantieparken, restaurants, hoewel dat niet meer verplicht is.

Je kan alle details vinden op Nederlandwereldwijd.nl.

De geldende maatregelen in Duitsland

Let op: Sinds 3 April geldt 3G bijna nergens meer. Maar lokaal kan er nog wel naar gevraagd worden, vooral in clubs en discotheken

Een FFP2 mondmasker

In Duitsland gelden alleen nog de basis adviezen. Vooral dus anderhalve meter afstand houden en hygiëne voorschriften.

Er geldt ook geen mondmasker verplichting meer, behalve in het openbaar vervoer en de zorg. Wel kan er lokaal nog wel om gevraagd worden.

Let op: anders dan in Nederland dient dit een medisch mondmasker te zijn, en in sommige deelstaten zelfs een FFP2 mondmasker. We adviseren om die nog wel bij je te hebben

Belangrijk: check vooraf ook even met je hotel of verblijfsaccommodatie, of zij wel open zijn, en of zij een vaccinatiebewijs of negatieve test eisen. Een negatieve test is meestal lokaal snel te regelen, maar zorg dat je weet waar je aan toe bent.

Let op: één Janssen vaccin geldt NIET als volledige vaccinatie. Dus met Janssen heb je een Booster nodig om te voldoen aan 3G, en TWEE booster voor 2G. Uitzondering is de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar Janssen weer wel als volledige vaccinatie geldt.

Landal Winterberg

Tip: Landal in Duitsland

Landal heeft verschillende vakantieparken in Duitsland. Ze liggen aan de Oostzeekust, in het Sauerland, de Harz, de Moezel, in Saar/Hunsrück, in Oldenburger Munsterland en in de Eifel. Het zijn fijne parken op hele mooie plekjes in de natuur.

Kortom...

Weer heerlijk op vakantie naar Duitsland, hier bij Cochem aan de Moezel

Ook in Duitsland zijn de maatregelen weer versoepeld, bijna zoals in Nederland. Maar dat kan per deelstaat anders zijn. Vrij reizen is in Duitsland weer mogelijk, maar check even of dat ook geldt waar je naartoe gaat.

Als je de QR-code in de CoronaCheck app geactiveerd hebt, en met een FFP2 mondkapje op zak kan je sowieso volop genieten van al het moois dat Duitsland te bieden heeft.

Je kan voor 2022 gerust een mooie vakantie naar Duitsland plannen!

Kerst in Duitsland

Tip: Met TUI naar Duitsland

Bij TUI kun je diverse soorten reizen naar Duitsland boeken. Van stedentrips en fietsvakanties tot wintersport en cruisen over de Rijn.