Corona maatregelen in Duitsland, waar moet je rekening mee houden?

Update 8 Augustus: Nederland wordt door Duitsland weer aangemerkt als "Einfache Risikogebiet". Daardoor zal een vaccinatiebewijs of negatieve test weer vereist zijn om naar Duitsland te reizen, dus geen quarantaine meer.

Registreren voor vertrek!

De website voor registratie ziet er zo uit

Reizigers die uit Corona risicogebieden naar Duitsland reizen, moeten zich registreren op de website www.einreiseanmeldung.de vóór vertrek naar Duitsland.

Deze site is in het Engels (en andere talen, maar niet in het Nederlands). Je vult er in in welke landen je geweest bent vóór aankomst in Duitsland. Meestal is dat alleen Nederland.

Vervolgens word je gevraagd naar de regio('s). Op basis van wat je invult krijg je te zien wat de voorwaarden zijn om Duitsland in te kunnen.

Update 8 Augustus: Registratie is niet meer nodig als je per auto uit Nederland komt.

Vaccinatie bewijs of test via Coronacheck App

De uitslag van een spoedtest

Nederland is sinds 8 Augustus geen hoog risicogebied meer. Een quarantaine plicht is niet meer van toepassing.

Wel dienen alle reisgenoten van 6 jaar en ouder via het DCC (Digitale Corona Certificaat, via de Coronacheck app) kunnen laten zien dat ze

  • Gevaccineerd zijn
  • Recent hersteld zijn van een Corona-infectie
  • Negatief getest zijn. Deze test mag een antigeentest (minder dan 48 uur oud) of PCR-test (minder dan 72 uur oud) zijn.

Je kan het bewijs ook op papier laten zien. Welk bewijs je ook gebruikt, zorg dat je het ook bij je hebt als je in Duitsland reist! Je kan alle details vinden op Nederlandwereldwijd.nl.

Nog geldende maatregelen in Duitsland

Een FFP2 mondmasker

Net als in Nederland gelden in Duitsland voorlopig in ieder geval de basisregels. Vooral dus anderhalve meter afstand houden. En het dragen van een mondmasker in alle openbare ruimtes blijft voorlopig verplicht.

Let op: anders dan in Nederland dient dit een medisch mondmasker te zijn, en in sommige deelstaten zelfs een FFP2 mondmasker. Zorg dus dat je die bij je hebt!

Welke recreatieve voorzieningen (restaurants, musea enzovoorts) er open zijn verschilt per deelstaat, en is sterk aan verandering onderhevig. Soms gelden er nog voorwaarden, zoals een negatieve test of Vaccinatie-bewijs. Zorg dus dat je die altijd bij je hebt!

Belangrijk: check vooraf ook even met je hotel of verblijfsaccommodatie, of zij wel open zijn, en of zij een vaccinatiebewijs of negatieve test eisen. Een negatieve test is meestal lokaal snel te regelen, maar rorg dat je weet waar je aan toe bent!

Kortom...

Weer heerlijk op vakantie naar Duitsland, hier bij Cochem aan de Moezel

Net als in Nederland wordt ook in Duitsland langzaamaan steeds meer versoepeld. Maar dat kan per deelstaat anders zijn. Het voelt allemaal nog een beetje vreemd aan, maar de eerste stappen naar vrij reizen in Duitsland zijn gezet!

Als je de QR-code in de CoronaCheck app geactiveerd hebt, en met een FFP2 mondkapje op zak kan je gerust weer genieten van al het moois dat Duitsland te bieden heeft.

Hoewel het aantal besmettingen in Nederland nog hoog is, en ook in Duitsland door de delta-variant een lichte stijging te zien is, stijgt ook de vaccinatiegraad sterk. Je kan dus gerust voor de zomer (en erna) alsnog een mooie vakantie naar Duitsland plannen!