Corona maatregelen in Duitsland, waar moet je rekening mee houden?

Vanaf 10 juni 2021 is de code voor Duitsland weer geel, dus mogen we er weer naartoe. Maar waar moet je rekening mee houden?

Registreren voor vertrek!

De website voor registratie ziet er zo uit

Goed nieuws! De Nederlandse regering heeft het reisadvies voor Duitsland vanaf 10 juni 2021 aangepast naar code Geel. Dat betekent dat we weer naar Duitsland kunnen, maar er gelden nog wel reisbeperkingen.

Dit betekent voorlopig dat je, voor je vertrek naar Duitsland, moet registreren op de website www.einreiseanmeldung.de.

Deze site is in het Engels (en andere talen, maar niet in het Nederlands). Je vult er in in welke landen je geweest bent vóór aankomst in Duitsland. Meestal is dat alleen Nederland.

Vervolgens word je gevraagd naar de regio('s). Op dit moment (9 juni) is de keuze alleen nog het hele land. Later kan je kiezen uit verschillende regio's. Op basis van wat je invult krijg je te zien wat de voorwaarden zijn om Duitsland in te kunnen

Quarantaine, test of Vaccinatie bewijs

De uitslag van een spoedtest

Zolang Nederland, of de regio waar je uitkomt, nog hoog risicogebied is, geldt er een quarantaine plicht van 10 dagen. Ter plekke in Duitsland (thuisquarantaine, hoewel je niet thuis bent).

Deze quarantaine is niet nodig wanneer alle reisgenoten van 6 jaar en ouder een negatieve test kunnen laten zien. Deze test mag een antigeentest (minder dan 48 uur oud) of PCR-test (minder dan 72 uur oud) zijn.

Je kan het bewijs direct uploaden bij registratie. Het mag ook later als je de uitslag nog niet hebt.

Het volstaat ook als je een bewijs van Vaccinatie, of herstel van een Corona-infectie kan laten zien. Ook dit bewijs kan ge-upload worden.

Welk bewijs je ook gebruikt, zorg dat je het ook bij je hebt als je in Duitsland reist! Je kan alle details vinden op Nederlandwereldwijd.nl.

Nog geldende maatregelen in Duitsland

Een FFP2 mondmasker

Net als in Nederland gelden in Duitsland voorlopig in ieder geval de basisregels. Vooral dus anderhalve meter afstand houden, en het dragen van een mondmasker in alle openbare ruimtes.

Let op: anders dan in Nederland dient dit een medisch mondmasker te zijn, en in sommige deelstaten zelfs een FFP2 mondmasker. Zorg dus dat je die bij je hebt!

Welke recreatieve voorzieningen (restaurants, musea enzovoorts) er op zijn verschilt per deelstaat, en is sterk aan verandering onderhevig. Vaak gelden er voorwaarden, zoals een negatieve test of Vaccinatie-bewijs. Zorg dus dat je die altijd bij je hebt!

Belangrijk: check vooraf ook even met je hotel of verblijfsaccommodatie, of zij wel open zijn. Meestal zal dat geen probleem zijn, maar zorg dat je het zeker weet!

Kortom...

Weer heerlijk op vakantie naar Duitsland, hier bij Cochem aan de Moezel

Het voelt allemaal nog een beetje vreemd aan, en er gelden nog veel voorwaarden. Maar die enorm belangrijke eerste stap naar vrij reizen in Duitsland is gezet!

Als de formaliteiten zijn afgehandeld, kan je gerust weer genieten van al het moois dat Duitsland te bieden heeft.

En: met een stijgende vaccinatiegraad, en dalende besmettingsgraad, wordt het alleen maar beter, met minder restricties. Je kan dus gerust voor de komende zomer (en erna) een mooie vakantie naar Duitsland plannen!