Kerstmarkt in Essen; shoppen, smullen en middeleeuwse ambachten

Op de Kerstmarkt in Essen kom je helemaal in de kerststemming. En wat het extra leuk maakt: er is ook een middeleeuwse kerstmarkt!

Proost vanaf de kerstmarkt in Essen

Omdat Essen op maar een uurtje rijden van de grens bij Venlo ligt, is het ideaal voor een dagje kerstshoppen.

De meeste kerststalletjes vind je onder een waaier van lichtjes op de Kennedyplatz. Maar ook in de omgeving van dit plein kun je volop kerstshoppen. 

Daarnaast kun je Essen vanuit het reuzenrad bewonderen en op zoek gaan naar de verlichte dieren die verspreid door de stad staan.

Op deze pagina vertel ik je meer over de gezelligheid en de unieke sfeer die deze kerstmarkt te bieden heeft! Met daarbij wat leuke tips voor als je ook wilt overnachten in Essen.

Hotel Essener Hof

Tip: Hotel Essener Hof

Het traditionele 4-sterrenhotel Essener Hof ligt dichtbij het station en bij betaalde parkeerplaatsen. Je wandelt zo het centrum van Essen in. De kamers hebben gratis WiFi en het ontbijt is heerlijk!

Kerstshoppen op de Kennedyplatz

Leuke kerstcadeaus op de Kennedyplatz

Dè plek waar je leuke kerstcadeaus kunt vinden is de Kennedyplatz.  De stalletjes hier zijn gevuld met leuke kerstspulletjes, warme wanten en mutsen, Duitse biertjes, lekkere likeurtjes en heerlijke chocolade en nougat.

Voor de kleintjes draait het carrousel vrolijk rond, terwijl de rand van het plein vol staat met tentjes vol smakelijk eten. Ook is er een hele gezellige hoek waar je kan genieten van een dampende mok warme chocolademelk of glühwein.

Boven het plein hangt een hele grote lichtkroon. Dat maakt het geheel zeer sfeervol.

Bij de Kennedyplatz zit een grote parkeergarage. Mocht je op tijd in de stad zijn, dan is dit een goede plek om te parkeren.

Middeleeuwse kerstmarkt in Essen

Middeleeuwse kerstmarkt in Essen

Hoewel dit deel van de kerstmarkt niet groot is, mag je de Middeleeuwse kerstmarkt op de Flachsmarkt niet overslaan! Hier stap je even terug in de tijd en zie je ambachtslieden aan het werk om prachtige sieraden en kledingaccessoires te maken.

Bij de taverne kan je smullen van heerlijke lekkernijen en gezellig wat drinken.

Er worden hier ook leuke activiteiten georganiseerd. Van spannende sprookjesvertellingen voor zowel kinderen als volwassenen (in het Duits) tot betoverende Middeleeuwse muziek.

Voor de jonge avonturiers zijn er zelfs kinderworkshops waar ze hun eigen Middeleeuwse sieraden kunnen creëren.

Bijzondere kunst in de kamer van het Ringhotel artHotel Körschen

Tip: Ringhotel artHotel Körschen

Dit hotel ligt in het hart van Essen, op zo'n 10 minuten wandelen van de Kennedyplatz. Het bijzondere aan dit kunstzinnige Ringhotel artHotel Körschen is, dat het wisselende tentoonstellingen heeft in de kamers.

Op naar het reuzenrad.

Het reuzenrad in Essen met de neushoorn erbij

Meer gezelligheid en kerstspulletjes vind je in de Kettwiger Straße en op de Burgplatz. Hier staat ook het grote vrolijk verlichte reuzenrad, waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

Op de markt vind je een grote kerstboom en je kunt verder gaan met kerstshoppen in de Porschekanzel.

Heel mooi vind ik ook de verlichte dieren die je langs de kerstmarkten vindt. Ik heb hertjes gespot, een neushoorn, een teddybeer en een kangoeroe.

Handig om te weten over de kerstmarkt in Essen

Sabine onder de lichtkroon op de Kenedyplatz

Zoals ik al eerder vermelde kun je parkeren bij de Kennedyplatz. Maar ook als je bij Q-Park Rathaus Galerie parkeert zit je dicht bij de kerstmarkt.

Het is ook mogelijk om met de trein te komen. Vanaf het station in Essen is het een kwartiertje wandelen naar de Kennedyplatz. Maar op weg daar naartoe kom je al een kerstmarkt tegen op de Kettwiger Straße.

De kerstmarkt in Essen gaat meestal rond half november van start t/m het weekend voor de kerst. Maar kijk voor actuele tijden op deze website van Essen.

De kamer van het Select hotel Handelshof in Essen

Tip: Select Hotel Handelshof

Dit is een fijn hotel dichtbij het station van Essen en bij de kerstmarkt. Dus ideaal voor als je met de trein komt. Prima ontbijt en schone kamers!

Zoek je toch een ander soort hotel of zitten bovenstaande hotels vol? Bekijk dan de verschillende hotels hieronder.

 
De draaimolen op de Kennedyplatz