Het Zwarte Woud in een notendop: het Kinzigtal

Het Kinzigtal ligt in het midden van het Zwarte woud en is de regio in het klein. Ontdek hier historische vakwerkstadjes, bijzondere musea en prachtige natuur.

Patrick met een Pretzel in het Kinzigtal, Zwarte Woud

Velen beschouwen het Zwarte Woud in Zuid-West Duitsland als één van de mooiste gebieden van Duitsland. Het middelgebergte zit vol bossen, knusse stadjes, watervallen en vele outdoor mogelijkheden.

Het Kinzigtal ligt in het midden van al dat moois. Hier stroomt de gelijknamige rivier de Kinzig van het oosten naar het westen, dwars door het Zwarte Woud.

Door de ligging kent het Kinzigtal alle bijzonderheden van het Zwarte Woud die we eerder noemden. Tijdens een vakantie hier zit je dus perfect!

Mooie historische en charmante stadjes in het Kinzigtal

Patrick in Gengenbach, in het Kinzigtal

De rivier de Kinzig ontspringt bij het luchtkuuroord Loßburg. Op zijn weg richting de Rijn passeert het vele charmante Duitse stadjes en dorpen.

Zoals Haslach, een pittoreske marktstad die op de Duitse vakwerkroute ligt. Maar ook Hausach met zijn kasteelruïne, Wolfach met mooi kasteel, en Schiltach met schilderachtige vakwerkgevels en het Roter Brummer treinmuseum.

In en rondom deze plaatsjes is veel te doen. Denk daarbij aan mooie wandelingen in de natuur, bijzondere musea of een bezoek aan nabijgelegen zilvermijnen.

Hotel Hirsch in Oberwolfach, midden in het Zwarte Woud van Duitsland

Tip: Hotel Hirschen, een gezellig hotel met mooie tuin 

Het knusse familiehotel Hirschen ligt boven Wolfach, midden in het Zwarte Woud. Het comfortabele hotel is ook erg geschikt voor gezinnen met kamers voor 4 personen.

Het prachtige stadje Gengenbach

Prachtige vakwerkhuizen in Neubulach

De laatste stad voordat de rivier onder Autobahn 5 stroomt om even later de Rijn in te stromen is Offenburg. Een leuke stad, maar nog veel leuker is het stadje ervoor: Gengenbach.

Als we het historische stadje Gengenbach bezoeken kijken we onze ogen uit. Het beroemde straatje "Engelgasse'" staat vol historische vakwerkhuizen en is ontzettend mooi.

We bewonderen ook de schilderingen op de plafonds van het klooster in Gengenbach, dat nu een schoolgebouw van de universiteit is. En de bijbehorende kloosterkerk St. Marien is één van de mooiste kerken die ik ooit gezien heb!

Openluchtmuseum Vogtsbauernhof in Gutach

Een van de boerderijen op Vogtsbauernhof in het Zwarte Woud

Ook leuk om te bezoeken is het prachtige openluchtmuseum Vogtsbauernhof. Dit kun je vinden bij het dorpje Gutach.

In het Vogtsbauernhof wordt het boerenleven in het Zwarte Woud tentoongesteld, dwars door de tijd heen. De oudste voorstellingen dateren tot zo'n 600 jaar geleden.

De charmante boerderijen die er staan zijn echt. Deze oude boerderijen komen uit verschillende plekken in de regio en zijn verhuisd naar het Vogstbauernhof. Heel indrukwekkend!

Patrick met een dame in de klederdracht van het Zwarte Woud

Bij de boerderijen zijn ook veel dieren te vinden, en mensen in originele klederdracht. Deze mensen laten zien hoe bepaalde gebruiken in hun werk gingen en rijden soms met paard en wagen door het park. Net als vroeger!

Ook voor gezinnen is de Vogtsbauernhof een leuk uitstapje. Zo is er een speelplaats en is er in de vakantie (en in de weekenden) een programma met kinderactiviteiten te doen.

Kids kunnen dan bijvoorbeeld mosterd of kruidenboter maken, klokplaten schilderen of ouderwetse kinderspelletjes doen.

De voorkant van het luxe wellnesshotel Kirnbacher hof in het Zwarte Woud, nabij Gengenbach in het Kinzigtal

Tip: Luxe hotel Kirnbacher hof met wellness

Het luxe hotel Kirnbacher hof ligt in het mooie Zwarte Woud bij het stadje Gengenbach. Maar ook in het hotel kun je je goed vermaken, zoals in de luxe wellnessfaciliteiten. 

De Burgbach waterval

Patrick bewondert de Burgbach waterval

Vlakbij het Kinzigtal kun je ook een mooie waterval vinden: de Burgbach waterval. Deze valt in totaal zo'n 32 meter naar beneden, waarbij het water gedurende 15 meter een vrije val maakt.

De waterval ligt in het bos, op iets meer dan 6 kilometer van het plaatsje Bad Rippoldsau-Schapbach. Je kunt je auto parkeren op een parkeerplaats langs de weg om een wandeling te maken naar de waterval.

Het is best een aardige klim, maar dan wordt je wel beloond met een prachtig stukje natuurschoon!

Wolf en Berenpark in Bad Rippoldsau-Schapsbach

Het Wolf en Berenpark in Bad Rippoldsau-Schapsbach

Op zo'n 3 km van de Burgbach waterval kun je het Alternativer Wolf und Bärenpark vinden. Deze opvang is er voor lynxen, wolven en beren die gered zijn uit een vreselijk leven. Het is een ontroerend mooie plek, waar je kunt genieten van het landschap, maar ook iets kunt leren over de dieren.

Alle dieren die in het park leven worden voorgesteld, waarbij ook uitgelegd wordt hoe ze hier terecht gekomen zijn. Dat zijn best heftige verhalen.

Gelukkig leven alle dieren hier nu in ruime verblijven, waar ze zichzelf kunnen zijn. Een indrukwekkend bezoek vonden wij het!

vacanceselect-camping-kinzigtal-zwembad-glijbaan-800.jpg

Tip: Camping Kinzigtal

De gezellige Camping Kinzigtal ligt in het stadje Steinach, midden in het Zwarte Woud. Met prachtig uitzicht op de bergen en bossen. Een perfecte uitvalsbasis voor diverse uitstapjes in de omgeving!

Actief in het Kinzigtal: The Hirschgrund Zipline 

Zeb aan de zipline in het Kinzigtal, Zwarte Woud

Actie en spanning kun je ook vinden in het Kinzigtal. Zo bezochten wij The Hirschgrund Zipline, vlakbij Schiltach.

Het ziplinen tussen de bomen van het Zwarte Woud kun je hier doen vanaf 12 jaar met een mimimum gewicht van 40 kilo. 

Wij kregen een harnas aan en werden met helmen op in een katrol gehesen. Eerst gingen we oefenen op het oefenparcours. Nu zijn wij al wel bekend met ziplinen, dus we mochten al snel 'voor het echie'.

En dat was supergaaf! We maakten een rondje over 5 lange ziplines, waarbij de langste zo'n 570 meter lang is. Tegelijkertijd geniet je van de allermooiste uitzichten over het Zwarte Woud en het dal. Een aanrader wat ons betreft!

Logeren in appartement Scheffelhaus in Gengenbach, het kinzigtal

Tip: Appartement midden in Gengenbach

Dit prachtige appartement in Gengenbach is de ideale uitvalsbasis voor wie zowel uitstapjes wil maken naar de natuur van het Kinzigtal, als wil genieten van de charmante straatjes en restaurantjes van het vakwerkplaatsje.

Te veel te doen!

En dan nog zijn er heel veel activiteiten die we (nog) niet gedaan hebben. We kunnen een vakantie in het Kinzigtal dan ook zeker aanraden!

Ben je nieuwsgierig naar het reisaanbod in het Zwarte Woud? Lees dan hier verder:

Patrick en Sabine en de kinderen tijdens het Ziplinen in het Kinzigtal