Neubulach, leuk historisch stadje in het Noordelijke Zwarte Woud

Het mooie Neubulach is een kleine, maar fijne plaats in het Noordelijke Zwarte Woud. Met historisch centrum, zilvermijn en leuke wandelingen.

Het Rathaus en andere vakwerkhuizen in Neubulach

Het Zwarte Woud in Duitsland is een heerlijk bergachtige gebied vol bossen en knusse stadjes. Een walhalla voor wandelaars en liefhebbers van vakwerkhuizen.

Bij ons bezoek aan het Noordelijke Zwarte Woud stuitten we op het stadje Neubulach, als startpunt voor de Wolfsgrube wandeling. En dit stadje zelf bleek ook een bezoek waard.

Neubulach heeft een knusse oude kleine binnenstad, dat met geld verdiend met mijnbouw werd opgebouwd. En deze mijn is ook nog te bezoeken.

De historische Altstadt van Neubulach

De Calwer Tor is de mooie toegangspoort naar de Altstadt

De historische binnenstad van Neubulach is klein maar heel fijn. Het meest bijzondere bouwwerk dat er staat is de Diebsturm, een oude toren die op een overgebleven stuk Middeleeuwse stadsmuur staat.

Er wordt aangenomen dat de dieventoren diende als wapenopslag. Later werd het gebruikt als gevangenis voor fruitdieven. Daar komt dan ook de naam vandaan.

Maar we vinden de stadspoort (Calwer Tor) eigenlijk veel mooier. En ook het marktplein met vele vakwerkhuizen mag er zijn. Er is ook een huis dat op de overblijfselen van een oude burcht gebouwd is.

De prachtige wandeling Wolfsgrube

Prachtig uitkijkpunt bij de Wolfsgrube wandeling

Net buiten het historische stadje Neubulach begint bij de watertoren een mooie rondwandeling van 6,9 km.

De Wolfsgrube Trail dankt zijn naam aan de wolvenput die je onderweg tegen komt. Vroeger lagen ze takken over de put om de dieren te vangen. Nu staat er een hek omheen en staan er een paar prachtige beelden van wolven uit hout gesneden.

De wandeling gaat door loof- en dennenbossen en laat je genieten van prachtige uitzichten. Vooral het uitzicht over het Teinachtal is adembenemend mooi! In totaal klim en daal je ongeveer 164 meter.

De eigenlijke Wolfsgrube: een put om wolven te vangen
Een relaxschommel om even uit te rusten

Onderweg kom je nog wildkijktorens, vele bankjes om even te rusten en een leuke relaxschommel tegen waar onze jongens even lekker in gingen luieren. Je weet zeker wel wie de schommel mocht duwen. ;-)

Zilvermijn Hella-Glück-Stollen

De gids vertelt alles over de Hella Glück Stollen mijn

Vanuit de altstad is het een kort ritje naar de oude mijn Hella-Glück-Stollen. Met de gids gaan we de mijn in. Hij vertelt in het Duits dat hier in de Middeleeuwen mineralen werden gewonnen. Verschillende soorten, waaronder koper- en zilverhoudende mineralen die Neubulach de nodige welvaart brachten.

Het werk was zwaar en ongezond. De bergwerkers bleven klein, hadden kromme botten en zwakke gewrichten, en werden niet ouder dan een jaar of 30. Maar ze stonden wel in hoog aanzien bij de bevolking. Het verhaal gaat dat de 7 dwergen van Sneeuwwitje gebaseerd zijn op deze bergwerkers.

Beeldje van een mijnwerker in de mijn

Na de Middeleeuwen werd de mijn vergeten, totdat Koning Wilhelm II er lucht van kreeg en weer ging proberen om mineralen te winnen. Zijn bergwerkers zochten in de bestaande gangen, hakten er op los maar de mijn bleek uitgeput.

Men boorde naar diepere delen, amaar ook daar waren ze in de Middeleeuwen al geweest. Dus helaas, de koning werd hier niet nog rijker van. Na de Eerste Wereldoorlog is er nogmaals een poging gedaan, maar ook deze was tevergeefs.

Tegenwoordig is er in de mijn een therapie-ruimte ingericht. Vanwege de constante temperatuur, en het ontbreken van fijnstof, pollen en dergelijke is de lucht hier zeer heilzaam.

Astma patiënten komen hier om 2 uur per dag in deze ruimte te verblijven tijdens een kuur van meerdere weken.

De therapieruimte in de mijn

Er is ook nog een Altbulach

Heerlijk gegeten bij restaurant Gasthaus Krone in Altbulach

Neubulach bestaat uit meerdere buurtschappen die onder deze naam zijn samengevoegd. Zo vertrekt de Wolfsgrube wandeling uit het buurtschap Liebelsberg.

Een ander buurtschap heet Altbulach. Dat suggereert dat dit ouder is dan Neubulach, en dat hier dan ook nog iets van een Altstadt te vinden moet zijn.

Maar helaas, dat hebben we niet kunnen vinden. Wel een goed restaurant bij Gasthaus Krone.

Andere wandelingen rond Neubulach

Vele wandelingen langs Neubulach

Langs de Liebelsberger Watertoren lopen meerdere wandelpaden. Zowel ervaren wandelaars als beginners en gezinnen kunnen hier lange of korte wandelingen maken door het Teinachtal. Ook naar Bad Teinach-Zavelstein aan de andere kant van het dal.

Aan de andere kant van Neubulach, bij de zilvermijn, kunnen ook mooie wandelingen gemaakt worden.

Het Fledermauspfad aan deze kant is erg leuk om ook met kleine kinderen te wandelen. Als beloning kan je daarna de minigolfbaan am Seerosenteich bezoeken.

Meer informatie over Neubulach en wandelingen in de omgeving kan je vinden op de website van Schwarzwald Tourismus.