De Schwarzwaldhochstraße over de B500, de mooiste autoroute door het Zwarte Woud

De Schwarzwaldhochstrasse in het Zwarte Woud is de oudste en beroemdste panoramaweg van Duitsland. De route loopt door het noordelijke Zwarte Woud langs prachtige uitzichten.

Het Zwarte Woud is een van de mooiste gebieden van Duitsland

De Schwarzwaldhochstrasse loopt van Baden-Baden tot aan Freudenstadt, en is ongeveer 60 km lang.

Het is daarmee de minst lange roadtrip die wij uitlichten, en perfect voor een korte vakantie!

Je rijdt tijdens de route voornamelijk over de B500, dwars door de bossen.

Langs deze weg zijn direct al veel mooie uitzichtpunten en parkeerplaatsen te vinden. 

Patrick wandelt door de bossen van het Zwarte Woud

Maar je rijdt ook langs tal van gave wandelingen vlak bij of net naast de route. Plan je trip dus van te voren en stap goed voorbereid uit.

Op deze manier vind je bijzondere watervallen, fenomenale vergezichten en heldere bergmeren. 

De Schwarzwaldhochstrasse is dan ook vooral voor wandelaars, mountainbikers en natuurliefhebbers een absolute aanrader.

Wij beschrijven hier enkele hoogtepunten op deze route.

Baden-Baden, kuren in Romeinse sferen

De oude Trinkhalle in Baden-Baden waar je nog een kopje echt bronwater kunt drinken

We beginnen de Schwarzwaldhochstrasse in de historische stad Baden-Baden. Deze stad is zowel geschikt voor een meerdaags tripje in de omgeving als een dagbezoek.

De stad was al in de tijd van de Romeinen een belangrijk kuuroord.

Je kunt hier baden in het warme bronwater dat vanuit twee kilometer diepte naar boven borrelt, en oude Romeinse badhuizen bezoeken.

De historische stad Baden-Baden aan het begin van de route

Ook de Trinkhalle uit 1840 is gaaf om te bezoeken.

Hier kun je mooie fresco's bewonderen, een kopje bronwater drinken en direct het inpandige VVV-kantoor vinden.

Een ander hoogtepunt in Baden-Baden is de Lichtenal Abdij, een oud klooster met mooi handwerk en enkele oude graven van markgraven uit de regio.

Vanaf hier volg je de B500 verder richting het Zuiden.

Rondreis Romantische Strasse van Pharos

Tip: Kamperen op luxecamping Kleinenzhof

Luxecamping Kleinenzhof ligt tussen Stuttgart en Baden-Baden. De waanzinnige omgeving is geweldig om samen te verkennen, of je nu gaat wandelen of mountainbiken.

Schwarzenbach-talsperre, een indrukwekkende dam

Vanaf Baden-Baden rijdt je ongeveer 25 minuten richting het zuiden over de B500. Je passeert charmante plaatsjes en een steeds bosrijker landschap.

Na zo'n 20 km sla je linksaf de L83 op. Je rijdt dan ongeveer 10 minuten westwaarts richting het prachtige Schwarzenbach stuwmeer.

Dit meer ligt op een hoogte van 669 meter, tussen de Schwarzwaldhochstrasse en het Murgtal. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de Schwarzenbach-Stausee!

Rondom het meer zijn aan de L83 verschillende parkeerplaatsen te vinden. Vanaf hier kun je heerlijk wandelen, fietsen, zwemmen of varen op het meer.

Rondreis Romantische Strasse van Pharos

Tip: Huisje in de natuur van het Zwarte Woud

Vind je het fijn om lekker veel privacy te hebben en te gaan genieten van de mooie natuur? Dan is een verblijf in een natuurhuisje misschien iets voor jou! Er is veel keuze in het Zwarte Woud.

De Mummelsee, uitzicht over de Vogezen en het Rijndal

We rijden terug naar de B500, richting het volgende meer: de Mummelsee. Deze ligt op 1032 meter boven het zeeniveau. Het is een prachtig klein gletsjermeer in de gemeente Seebach.

Je kunt hier direct parkeren aan de B500 bij de Mummelsee Parkplatz of het Berghotel Mummelsee. Let op: in het weekend is het hier erg druk. Ga dus vroeg in de ochtend, of doordeweek.

Rondom het gladde meer is een wandelroute aangelegd waarbij je verschillende mytische figuren tegenkomt zoals deze meermin.

Er zijn diverse legenden bekend waarbij wordt gezegd dat er een zeemeermin, een koning of geesten in het meer leven.

Rond het meer zelf kun je verschillende wandelingen maken. Zo kun je rustig struinen langs de waterkant, maar ook pittigere routes wandelen.

Je kunt bijvoorbeeld de rondwandeling van 7 km doen. Deze route voert niet alleen langs het water, maar ook over de top van Hornisgrinde met een mooi uitzichtpunt. 

Diverse hotels rond de B500

Er zijn verschillende hotels, zowel luxe als basis-hotels te boeken aan de Schwarzwaldhochstrasse. Er zitten hele mooie bij zoals het Hotel Lamm bij Baiersbronn.

Natuurpark Ruhestein, genieten van de natuur 

Nadat je de Mummelsee en de omgeving hebt verkend, kun je het bezoekerscentrum van het Nationalpark Schwarzwald in Ruhestein bezoeken.

Je zakt dan met de auto zo'n 7 km zuidwaarts vanaf de Mummelsee en kunt parkeren bij het Nationalpark Zentrum Ruhestein.

Hier kun je informatie inwinnen over wat er op dat moment te doen is in de regio zoals mooie wandelroutes en uitkijkpunten.

Daarnaast organiseert het centrum ook activiteiten voor alle leeftijden in alle seizoenen.

Wandelen langs de Allerheiligen-watervallen bij Oppenau

In de buurt van de Schwarzwaldhochstrasse vind je ook verschillende watervallen. We bespreken ze niet allemaal, maar deze kunnen we je niet onthouden: de Allerheiligen watervallen

De wandelroute langs deze watervallen is buitengewoon mooi.

Je komt bij de Allerheiligen watervallen als je vanaf Ruhestein de B500 verlaat, en richting Oppenau rijdt over de K5370, een ritje van ongeveer 15 minuten.

De watervallen bestaan uit een reeks van zeven watervallen die de rivier de Grindenbach vormt over en door de rotsen.

De totale waterval stort bijna 90 meter naar beneden, langs een goed begaanbaar pad met trappen op de steile stukken.

Je kunt hier verschillende routes lopen, onder andere een route van 1 a 2 uur langs de voormalige abdij van Allerheiligen.

Op verschillende uitkijkpunten zijn bankjes geplaatst zodat je even kunt uitrusten.

Hotel Nationalpark Schliffkopf ligt midden in het Zwarte Woud, vlakbij de allerheiligen watervallen

Nationalpark Hotel Schliffkopf nabij de Allerheiligen waterval

Hotel Schliffkopf ligt precies tussen natuurpark Ruhestein, de Allerheiligen watervallen en het Lotharpfad in. Een perfecte overnachting dus!

Lotharpfad, wandeling langs de ravage van een orkaan

Uitzicht vanaf het uitkijkpunt bij het Lotharpfad

Wie graag nog even doorwandelt, gaat via Ruhestein weer terug de B500 op, en rijdt daarna weer 8 km zuidwaarts naar het Lotharpfad.

Je kunt hier direct parkeren op de Parkplatz Lotharpfad als je de B500 afrijdt. Hier kun je je wandeling beginnen. Het is een korte wandeling van ongeveer 1 kilometer, dus een mooie tussenstop/activiteit.

Een door de orkaan Lothar ontwortelde boom langs het Lotharpfad

Het Lotharpfad ligt in het natuurpark Schliffkopf en is ontstaan nadat de orkaan Lothar hier in 1999 door het bos raasde.

De orkaan haalde snelheden tot 200 km/u en veroorzaakte een enorme ravage.

Na deze orkaan besloot het bosbeheer om het bos zichzelf te laten herstellen. De regio werd uitgeroepen tot een beschermd bosgebied om het natuurlijke herstel te kunnen observeren.

Het Lotharpfad leidt je via trappen en bruggen gemaakt van omgevallen hout, langs omgevallen bomen naar het observatieplatform met een gaaf uitzicht.

Het Natur- un Sporthotel Zuflucht tussen de bomen van het Zwarte Woud

Natur- und Sporthotel Zufluch nabij het Lotharpfad

Het gezellige 3-sterren Natur- und Sporthotel Zuflucht ligt op een half uurtje wandelen vanaf het Lotharpfad en op 16 km rijden vanaf Freudenstadt.

Ellbachseeblick, een geweldig uitzicht over het Zwarte Woud

Geweldig uitzicht over het Zwarte Woud vanuit Ellbachseeblick.

Vanaf het Lotharpfad is het volgende uitkijkpunt de Ellbachseeblick. Deze wandelstop op de Schwarzwaldhochstrasse is ook echt een aanrader. Ze biedt een adembenemend uitzicht over het Zwarte Woud.

Om hier te komen rijdt je de B500, vlak voor het berggebied Kniebis, af en de B28 op.

Je kunt vervolgens parkeren op de Parkplatz Kohwald en vanaf daar is het 10 minuten wandelen naar het uitzichtpunt. 

Hotel Krone in Freudenstadt, het eindpunt van de Schwarzwaldhochstrasse

Hotel Krone, slapen in het centrum van Freudenstadt

Hotel Krone staat aan het marktplein in het centrum van Freudenstadt. Het krijgt goede recensies en biedt een goede plek om de stad te verkennen.

Freudenstadt, eindpunt van de roadtrip

Hotels en restaurantjes rondom de marktplatz bij Freudenstadt.

Aan het einde van de Schwarzwaldhochstrasse kom je in Freudenstadt aan. Een ideale afwisseling van natuur en cultuur dus!

Om hier te komen vanaf Ellbachseeblick, rijdt je richting het Zuid-Westen over de B28.

Het levendige Freudenstadt ligt in het centrum van het Zwarte Woud. Het staat onder andere bekend om het grootste marktplein van Duitsland.

Er worden hier het hele jaar door verschillende evenementen georganiseerd. Van muziekfestivals tot kunstmarkten en natuurlijk de jaarlijkse kerstmarkt ontbreekt er niet.

Rondreis ANWB Zwarte Woud

Tip: Rondreizen van de ANWB

Bij de ANWB kun je rondreizen boeken waarbij je o.a. het Zwarte Woud bezoekt. Ook hebben ze diverse hotels in het Zwarte Woud.