Siegen, gezellige universiteitsstad met twee kastelen

Siegen is een middelgrote stad in het Zuid-Oosten van Noordrijn-Westfalen, onder het Sauerland. In de gezellige, steile Altstadt zijn 2 kastelen te vinden, die een rol speelden in de Nederlandse geschiedenis

Patrick tussen de Oranje bloemen voor het Obere Schloss in Siegen

Siegen is bij de meeste mensen niet bekend. Het is een populaire stad voor de regio om te winkelen en uit te gaan. Maar buitenlandse toeristen komen er niet vaak.

Toch is het een leuke stad om te bezoeken. De universiteit en haar studenten zorgen voor een gezellige sfeer in het oude deel van de stad, en in het nieuwe deel kan je heerlijk winkelen. 

Voor Nederlanders die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, is Siegen ook interessant. Het ligt op de Oranjeroute en het is de stad waar een vete binnen de familie Nassau werd uitgevochten. Laten we maar eens met dat verhaal beginnen...

Geschiedenis van het huis Nassau-Siegen

Siegen is de thuisbasis van het Huis Nassau-Siegen, en verblijfplaats van Huis Nassau-Dillenburg na overname daarvan. Graven van Nassau-Siegen (vanaf Johan de Oudere, broer van Willem van Oranje) steunden de Republiek der Nederlanden in de Tachtigjarige oorlog.

In latere jaren ontstond een conflict tussen Johan VIII (de Jongere) die zich terug bekeerde tot het katholicisme. Daarmee werd hij tegenstander van het protestantse Huis Nassau en van de Republiek der Nederlanden.

Daarop verdeelde zijn vader Johan VII (de middelste) de grondgebieden tussen zijn 3 zoons, om te voorkomen dat het hele grondgebied aan zijn oudste zoon, en dus de katholieken verloren zou gaan. Ook de twee kastelen in de stad werden verdeeld.

Het Oberes Schloss op de heuvel

Patrick bij het Oberes Schloss van Siegen

Het slot bovenop de heuvel in de oude stad van Siegen is rond 1200 gebouwd. In de eeuwen daarna werd het diverse keren uitgebreid en (deels) herbouwd. Aanvankelijk werd het gebouw gedeeld door de kerk en de graven van Nassau-Siegen. 

Vanaf 1571 woonde hier Anna van Saksen, de vrouw van Willem van Oranje, in ballingschap vanwege haar overspel met Jan Rubens, de vader van de beroemde schilder Peter Paul Rubens.

Later, toen Johan VIII zich tot het katholicisme terug bekeerde en ging vechten voor de Spanjaarden, nam hij zijn intrek in het Oberes Schloss. Zijn protestante familie trok zich terug in het Untere Schloss beneden in de stad Siegen.

Het is een flinke klim van lager gelegen delen naar het slot op de heuvel in Siegen. Maar dat is het zeker waard. Eenmaal door de poort kan je het gebouw van alle kanten bewonderen. Het is geen klassiek kasteel, meer een groot landhuis maar wel met de nodige muren en poort ter bescherming.

Siegerlandmuseum in het Oberes Schloss

In het kasteel bevindt zich nu het Siegerlandmuseum. Hierin zijn tentoonstellingen te zien met onder meer diverse portretten van het Huis Nassau en het Huis van Oranje. Maar ook diverse werken van de schilder Peter Paul Rubens in de Rubenszaal.

Rond het slot ligt een vrij toegankelijke tuin en park. Hier is het, zeker op mooie dagen en in het hoogseizoen, een gezellige drukte, ook als het museum gesloten is.

In het park ligt ook een grote speeltuin en er is een café-restaurant. Heerlijk om een paar uurtjes te vertoeven

Untere Schloss, van klooster tot kasteel tot universiteit

Sabine bij het Unteres Schloss in Siegen

Het Untere Schloss, de naam zegt het al, ligt in het lage deel van de stad Siegen. Het was een Fransiscaans klooster, totdat de monniken in 1534 na de reformatie uit het klooster verdreven werden. 

Het kloostergebouw kende vervolgens verschillende functies, totdat het in de 17e eeuw de residentie werd van (de protestantse tak van) het Huis Nassau-Siegen.

De katholieke Johan VIII vocht voor de Spanjaarden in de Nederlanden ondermeer tegen zijn eigen half-broer Johan Maurits. Ondertussen veroverden de Zweden in Duitsland de stad Siegen. Johan Maurits profiteerde daarvan door terug te keren en de herkatholicisering van het graafschap door zijn halfbroer ongedaan te maken.

De graftombe van Johan Maurits en familie Nassau-Siegen

Johan Maurits werd vervolgens gouverneur in Nederlands-Brazilië, en na terugkomst verbleef hij vooral in het Mauritshuis in Den Haag, waar hij de naamgever van was (dat was dus niet Prins Maurits).

Toch werkte hij aan de uitbreiding van het Untere Schloss in Siegen. Hij liet hier onder andere de graftombe bouwen waarin Johan Maurits in 1680 is bijgezet.

Tegenwoordig fungeert het Untere Schloss als universiteitsgebouw. Het is vrij toegankelijk, je kan de verschillende vleugels en de toren bewonderen vanaf de binnenplaats.

De crypte, met het graf van Johan Maurits bevindt zich in de linkervleugel aan de Westkant, en is ook vrij toegankelijk.

Bezoek de gezellige Altstadt

Lekker chillen bij de Nikolaikirche in Siegen

Wanneer je met de trein in Siegen arriveert, dan kom je in een moderne stad terecht. Heerlijk om te winkelen, maar niet direct aansprekend voor een liefhebber van Duitse steden.

Maar geen nood, zet koers naar het Unteres Schloss, en als je van daaruit naar het Oberes Schloss wandelt dan kom je door de gezellige Altstadt van Siegen.

De Altstadt werd in de oorlog grotendeels verwoest, maar er zijn nog een aantal vakwerkhuizen bewaard gebleven. Deze zijn in de jaren 80 van de vorige eeuw gerestaureerd, wat een stadswandeling zeker de moeite waard maakt.

Het is wel een fikse klim, fijn dus dat er genoeg barretjes zijn om even uit te rusten. Het plein voor de Nikolaikirche wordt door studenten en gezinnen ook gebruikt om op mooie dagen gezellig rond te hangen.

De Nikolaikirche zelf is trouwens zeer de moeite waard. Op de barokke toren prijkt een kroontje, geschonken door Johan Maurits. Deze kroon vormt tegenwoordig het symbool van de stad Siegen.

Veel groen in en om de stad Siegen

Het landschap van het Siegerland

Zoals gezegd is het park bij het Oberes Schloss een heerlijke groene oase. Maar ook rondom de stad is er veel groen te vinden. Rondom Siegen ligt het Siegerland. Een landschap van glooiende heuvels, bossen en rivieren, een paradijs voor wandelaars.

Zo komt de beroemde Rothaarsteig langs de stad. En ook het dal van de rivier Sieg vormt een lange afstands wandelroute: de Natursteig Sieg. Kinderen kunnen zich uitleven op het Naturerlebnispfad "Wilde Wunder".

Ook fietsers en mountainbikers komen goed aan hun trekken in de natuur rond Siegen. Er zijn vele routes beschikbaar rond de stad. 

Kortom, Siegen is een heerlijke uitvalsbasis voor liefhebbers van de geschiedenis èn outdoor activiteiten.