Vakantie in het Teutoburgerwoud, top-regio voor natuur en wellness

Het Teutoburgerwoud is een beboste heuvelrug bij Bielefeld en Osnabrück. Hier vind je bossen, rotsformaties en gezonde lucht voor een wellness-vakantie.

Patrick bij de Dörenther klippen in het Teutoburgerwoud

Het Teutoburgerwoud dankt zijn naam aan de slag bij Teutoburg, waar het Romeinse leger verslagen werd door de Germanen. In werkelijkheid lag die verdwenen plaats waarschijnlijk zo'n 50 kilometer Noordelijker.

Wat gerekend mag worden tot het Teutoburgerwoud is sowieso wat onduidelijk. Zo gaat de heuvelrug naadloos over in het Eggegebirge. En behoort het iets Noordelijker gelegen Wiehengebirge tot het zelfde Natuurpark.

Voor deze pagina beschouwen we nabijgelegen gebieden daarom ook tot het Teutoburgerwoud. Het omvat derhalve ook het Ravensburger land, Lipper Bergland, Oberlander Wald en het Schaumburger land.

Dit gehele gebied kenmerkt zich door de mooie natuur, leuke stadjes en diverse kastelen en andere bezienswaardigheden.

Tip: Hotel der Jägerhof

Een fijn hotel midden in de natuur op een klein half uurtje van Parderborn. Verblijf is op basis van half pension en je mag gratis een keertje bowlen of minigolven.

Wandelen op de Hermannshöhen

Sabine wandelt in het Teutoburgerwoud

De natuur van het Teutoburgerwoud leent zich natuurlijk uitstekend voor mooie wandelingen. De bekendste wandeling in het gebied is de Hermanshöhen, die in de top 10 van mooiste Duitse wandelroutes staat.

De Hermanshöhen bestaat eigenlijk uit een tweetal routes: de Hermannsweg en de Eggeweg, die respectievelijk over de Teutoburgerwoud heuvelrug en het Eggegebirge lopen. Zij kunnen in het verlengde van elkaar gelopen worden.

Maar er zijn meer mooie wandelingen te maken in het uitgebreide gebied. Zo loopje bij de DiVa wandeling In het Wiehengebirge langs Dino-voetstappen en de Varusschlacht, waar de Romeinen verslagen werden. En ook in het Schaumburger Land, de overgang van het midden-gebergte naar de Noord-Duitse laagvlakte, zijn mooie wandelingen te maken.

De bijzondere rotsen van de Externsteine en Dörenther Klippen

De Externsteine in het Teutoburgerwoud

Het meest bekende natuurspektakel in het Teutoburgerwald is de Externsteine. Bijzondere rotsformaties aan een mooi meertje. Hier schiet je de mooiste plaatjes als het windstil is.

Behalve erg mooi is dit ook een historische plek. Al in de prehistorie woonden hier mensen, die grotten in de zandstenen rotsen hakten. Het bezoekerscentrum met meer informatie is gratis te bezoeken.

Je kan (delen van) de rotsen ook beklimmen. Daar zijn ijzeren trappen voor aangelegd. Voor de mooiste route (en uitzicht) betaal je wel een toegangsprijs.

Minder bekend, maar ook heel mooi zijn de Dörenther Klippen. Deze liggen bij Ibbenbüren, op 40 minuten rijden van de Nederlandse grens.

Ringhotel Waldhotel Bärenstein

Tip: Ringhotel Waldhotel Bärenstein

Op een kwartiertje wandelen van de Externsteine ligt dit fijne hotel. De (familie)kamers hebben allemaal een balkon en er is een zwembad. Het ontbijt is lekker uitgebreid.

Mooie vakwerkstadjes en kastelen

Patrick bij het kasteel van Bückeburg

De hele regio rond het Teutoburgerwoud zit vol met leuke stadjes. Zo zijn Bad Essen en Stadthagen opgenomen op de Duitse Vakwerkroute. Met veel mooie gebouwen rond het marktplein is dat zeker terecht.

Toch doen stadjes als Tecklenburg en Detmold daar nauwelijks voor onder. Die laatste trekt vanwege de nabijheid van de Externsteine sowieso veel toeristen. En dan staat er ook nog de 50 meter hoge Hermannsdenkmal, als eerbetoon aan de leider van de Germanen die de Romeinen versloeg.

Een speciale vermelding verdient wat ons betreft ook Bückeburg. Dit mooie stadje in het Noord-Oosten van het gebied heeft naast een mooi centrum ook een prachtig barok kasteel. Dat bovendien in een groot slotpark ligt.

Wandelvakantie in het Teutoburgerwoud

Tip: Wandelvakantie langs hotels

SNP heeft een leuke korte wandelvakantie door het Teutoburger Woud. Je gaat een deel van het lange-afstandspad Hermannsweg volgen. Je overnacht de eerste nacht in Tecklenburg en de tweede nacht in Lienen.

Grotere steden in en rond het Teutoburgerwoud

Het mooie Rathaus van Paderborn

Behalve de leuke kleine stadjes en dorpen kent het gebied ook de grotere steden Osnabrück, Bielefeld en Paderborn.

Osnabrück is een mooie stad met leuke pleintjes, winkelstraten en gebouwen. De 13e eeuwse dom is een bezoek waard, en beklim de toren van de Marienkirche voor een geweldig uitzicht. Lekker chillen doe je in de tuinen van Slot Osnabrück aan de rand van het centrum.

Bielefeld ligt het meest centraal in het Teutoburgerwoud, ideaal als uitvalsbasis. De stad zelf is  leuk om te winkelen of een terrasje te pakken. Er zijn een aantal mooie gebouwen rond de Alte markt. En het kasteel Sparrenburg op een heuvel aan de rand van het centrum is een bezoek waard.

Paderborn ligt ten Zuiden van het Teutoburgerwoud, en is een prachtige stad om te verblijven. Met gezellige winkelstraatjes die uitkomen op de Paderborner Markt met zijn bijzondere Rathaus.

Bezoek de bronnen van het riviertje de Pader in het Paderquellgebiet in het centrum. Met gezellige terrasjes en een Biergarten waar het Paderborner bier geschonken wordt. Volg de Pader naar Slot Neuhaus net buiten de stad. Dit barokke kasteel heeft nu twee musea, een school, park, restaurants en speeltuinen.

Ibis Paderborn City

Tip: Ibis Paderborn City

Een goed betaalbaar hotel op zo'n 500 meter van het centrum van Paderborn. Parkeren kan bij het hotel of dichtbij op een openbaar parkeerterrein.

Wellness in 7 kuuroorden

En dan is het Teutoburgerwoud ook nog een zeer gezonde omgeving. Met maar liefst 7 kuuroorden, en talloze Thermen en Baden beleef je hier een heerlijke gezondheidsvakantie.

Bij ieder van de 7 kuuroorden (herkenbaar aan het toevoegsel "Bad" bij de plaatsnaam) vind je thermen, kuurparken en wellness aanbod. maar sommigen hebben nog wat extra.

Bij Horn-Bad Meinberg vind je bijvoorbeel het grootste yoga-centrum van Europa. Bad Oeynhausen heeft de Aqua Magica met een bijzondere waterkrater. En een groot cultureel aanbod.

Maar het meest bijzondere vind ik de gradeerwerken in Bad Salzuflen. Het zoute water uit de grond wordt hierdoor geleid. De resulterende zilte lucht werkt heilzaam. Je vindt dit soort gradeerwerken op meerdere plekken in Duitsland, maar dit is de enige in het Teutoburgerwoud.