Vakantie in het Münsterland: fiets- en wandelparadijs met talrijke kastelen en waterburchten

Het Münsterland is een verrassend mooie regio die bekend staat om de goed georganiseerde fiets- en wandelroutes. Het is hier puur genieten van de natuur. De vele kastelen, burchten, boerderijen en herenhuizen brengen de geschiedenis tot leven.

Het vlakke Münsterland vanuit Bad Bentheim gezien

Het Münsterland is de culturele regio rondom de stad Münster. Het ligt in het noordwesten van Westfalen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Je treft hier vele parkachtige landschappen. Veelal vlak, maar af en toe ook heuvelachtig. En in het hele gebied vind je talrijke indrukwekkende waterburchten.

Het gebied grenst aan het oosten van Twente en de Achterhoek. Vanuit Nederland ben je er dus zo! Neem vooral je fiets mee, want Münsterland is bij uitstek het land voor fietsfanaten.

Münster, het historische centrum van het Münsterland

Mooie oude huizen aan de Prinzipalmarkt in Münster

De historische stad Münster is een prima stad voor een verrassend weekendje weg of een dagje uit. Met een mooie Altstadt rond de Prinzipalmarkt en de Domplatz.

De Prinzipalmarkt wordt gevormd door een pleintje voor de Lamberti-kerk, plus een straat met mooie gebouwen inclusief het historische stadhuis. Hier werd, in de Friedenssaal, in 1648 de vrede van Münster getekend, het einde van onze tachtigjarige oorlog.

In de Altstadt vind je ook leuke winkeltjes en er is woensdag- en zaterdagochtend markt. Lekker eten doe je er ook, vooral als je kiest voor de traditionele Westfaalse streekgerechten in de betere restaurants.

Er vinden in Münster ieder jaar vele evenementen plaats. Zoals de Schauraum, een evenement waarbij musea en galerieën drie dagen en nachten hun deuren openen (Münster heeft meer dan 30 musea!).

Ook trekt de Münster Marathon jaarlijks vele sportievelingen aan. En dan zijn er in december natuurlijk ook de vijf bekende kerstmarkten verspreid over de binnenstad.

De leukste plaatsen in het Münsterland

Gezellig plein voor het stadhuis van Bocholt

Münster is in het Münsterland de enige grote stad. Maar naast deze stad zijn er diverse andere mooie plaatsen om te bezoeken.

Borken is een gemoedelijk plaatsje waar je leuk kunt winkelen en in de zomer kunt zwemmen in het recreatiemeer Pröbstingsee.

Coesfeldt is een leuk stadje met een Glasmuseum en openluchttheater. En in Bocholt is het altijd gezellig op het plein voor het mooie historische stadhuis.

Steinfurt is een bijzondere mooie stad met veel bezienswaardigheden, waaronder de waterburcht, het Bagno-park, de Konzertgalerie en Kreislehrgarten.

Paardenliefhebbers zullen zeker een trip naar Warendorf willen maken. Deze stad wordt ook wel de paardenhoofdstad van Duitsland genoemd vanwege de lange traditie in het houden en fokken van paarden.

In Tecklenburg wandel je tussen 16e-eeuwse huizen. En in de historische burcht worden regelmatig openluchttentoonstellingen gehouden. Er is een poppenmuseum en in het kleine atelier van Otto Modersohn kun je de schilderwerken van de omgeving van Tecklenburg van deze man bewonderen.

Fietsvakantie in het Münsterland

Typisch landschap in het Münsterland

Münster wordt ook wel de fietshoofdstad van Europa genoemd. Heb je geen fiets mee kunnen nemen? Geen nood, je kunt ze hier op verschillende plekken in de stad Münster huren.

Je kunt de stad Münster uitstekend op de fiets verkennen, maar de complete regio is met de vele uitgestippelde routes heel goed te befietsen.

Münsterland is als onderdeel van het Noord-Duitse laagland vrij vlak. Veel routes zijn daarom ook voor gelegenheidsfietsers goed te doen.

Maar vergis je niet, sommige fietsroutes gaan door de heuvels en dan zullen er flinke hoogtes gemaakt moeten worden. Bekijk de routes daarom eerst goed voordat je er aan begint.

De 100-Schlösser-Route: een vorstelijke fietsroute

Waterburcht, oftewel Schloss Anholt

De 100-Schlösser-Route brengt je langs de mooiste plekken door heel Münsterland. Voor de volledige route leg je 960 kilometer af. Maar je kunt hem ook in 4 delen doen, waarvan elk rondje tussen 210 en 310 kilometer lang is.

De noordelijke route loopt door een vlak landschap rond de stad Münster en tot de heuvels van het Tecklenburger Land.

Bekende bouwwerken als Waterburcht Anholt, Schloss Ahaus en Reasfeld behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden in de westelijke route. En de oostelijke route baant een weg door het paardenland.

Het zuidelijke deel is een must-do voor liefhebbers van historische burchten en kastelen. Dit deel van Münsterland ligt er als het ware bezaaid mee.

De mooiste kastelen in Münsterland

Paleis Nordkirchen

Het is natuurlijk maar wat je smaak is, maar over het algemeen zijn de burchten en kastelen in het Münsterland uitzonderlijk en indrukwekkend te noemen.

Paleis Nordkirchen is een van de bekendste kastelen in Münsterland. Het wordt ook wel het Versailles van Westfalen genoemd. Je bereikt de binnenplaats van het kasteel door een wandeling te maken door het omvangrijke kasteelpark.

Kasteel Vischering is één van de mooiste waterburchten in Münsterland. Het ligt op loopafstand van het plaatsje Lüdinghausen.

Eén van de grootste waterburchten in het Münsterland is de waterburcht Anholt. Het waterkasteel heeft een prachtige tuin met onder andere Engelse en Franse tuinpartijen, een labyrint en watertuin.

Waterkasteel Raesfeld

In Raesfeld bevindt zich een prachtig waterkasteel dat dateert uit de renaissance. Achter het kasteel kun je een wandeling maken door een dierentuin en valt er veel te beleven en te leren op het natuurbelevenisterrein.

Naast de hierboven genoemde kastelen zijn er nog tal van paleizen en waterburchten die tot de verbeelding spreken en superleuk zijn om te bezoeken. Ieder jaar (in juni) organiseert Münsterland een Kastelen- en Buchten Dag.

Op deze dag openen vele kastelen hun deuren en mogen bezoekers een kijkje nemen in de ridderzalen, wijnkelders en torenkamers. Daarnaast vinden er die dag veel leuke evenementen in en rond de kastelen plaats.

Wandelen door het Münsterland

Mooi heuvellandschap om door te wandelen

Het Münsterland biedt ook een prachtige omgeving voor wandelaars. De Prinzipalmarkt in de stad Münster is het beginpunt van veel historische (bedevaarts-)wandelingen in de stad en het parklandschap eromheen.

Er is veel keuze, of je nu voor de oude smokkelpaden kiest vlakbij de Nederlandse grens, of het wandelend liever iets hogerop zoekt in het heuvelachtige Baumberge of het Tecklenburger Land.

Dierenparken in het Münsterland

Ga je graag met je gezin naar een dierenpark? Dan kun je in Münster de ‘overdekte’ Allwetterzoo bezoeken. Ook kun je de dieren van heel dichtbij ontmoeten in Naturpark Rheine.

Wildpark Frankenhof ligt  in de bossen van het natuurpark De Hohe Mark bij Reken. Vlakbij de Nederlandse grens vind je in Isselburg, in de buurt van de waterburcht Anholt biotoop wildpark Anholter Schweiz.

Op avontuur in Münsterland

Ketteler Hof in Haltern am See is een gigantisch amusementspark voor jong en oud. Er is voor iedereen iets te doen, of je nu dapper bent of misschien wat voorzichtiger.

De hele dag door kun je er jezelf vermaken met indrukwekkende klimwerelden, waterspeeltuinen, waterglijbanen en een zomerrodelbaan. Het is zo groot dat je genoeg ruimte hebt en niet bang hoeft te zijn voor massale drukte.

In het noorden bij het Teutoburgerwoud bevindt zich de oudste zomerrodelbaan van Duitsland bij  Ibbenbüren. De bijbehorende sprookjesfiguren, talrijke grotten, kastelen en romantische huizen maken er een geweldige belevenis van voor het hele gezin.