10 x de mooiste kastelen in Duitsland

Duitsland is hèt land van de kastelen en middeleeuwse ridderburchten. Wij hebben er al heel wat bezocht en zetten hier onze 10 favorieten voor je op een rijtje.

Het prachtige Duitse kasteel Neuschwanstein bij Füssen in Beieren

Duitsland heeft een rijke geschiedenis. Het land is lange tijd opgedeeld geweest in verschillende koninkrijkjes en hertogdommen, met bijbehorende ridders, keizers en koningen.

Deze heersers woonden niet alleen graag in stijl, maar ook op strategisch gelegen punten.

Daarom kun je nu nog overal in Duitsland prachtige kastelen, burchten en paleizen vinden. Vaak schitterend gelegen op een bergtop of heuvel, hoog boven een stad of rivier. 

Zo konden de edelen die er woonden zich goed verdedigen. En wij genieten er nu van het adembenemende uitzicht.

Op onze reizen door Duitsland bezoeken we regelmatig een kasteel. En dit zijn (tot nu toe...) onze favorieten:

Neuschwanstein, het meest iconische kasteel van Duitsland

Patrick en Sabine bij Neuschwanstein in Beieren

We beginnen met het mooiste en beroemdste kasteel van Duitsland: Neuschwanstein in Beieren van Ludwig II. Wij zijn hier meerdere malen geweest en iedere keer is het weer genieten. 

Het kasteel is nooit helemaal afgebouwd. Maar de zalen die wel af zijn en die je mag bezichtigen zijn prachtig! Vooral de troonzaal.

Neuschwanstein ligt in Schwangau, vlakbij het stadje Füssen in Beieren. Je kunt het kasteel bereiken door te lopen vanaf Schwangau of vanaf hier een koets omhoog te nemen.

Bijzonder: Neuschwanstein ziet er vanuit verschillende uitkijkpunten anders uit. Uitkijkpunt tip: Marienbrücke om de witte kant te bekijken. Uitkijkpunt tip 2: de kabelbaan naar de Tegelberg om de rode kant te bekijken.

Onderweg naar boven kom je aan je linkerhand een platformpje tegen waar je ook een mooi zicht hebt. Hier hebben wij bovenstaande foto gemaakt.

Burg Eltz in de Moezel, roemrijke ridderburcht

dod-sabine-burg-eltz-800.jpg

Onze tweede favoriet is het bekendste en populairste kasteel in de Moezelstreek in Duitsland: Burg Eltz. 

Dit is een sprookjeskasteel van Sneeuwwitje of Doornroosje zoals je het je zou voorstellen. Vanaf het parkeerterrein moet je er wel een aardige wandeling door de bossen voor maken. Maar dan doemt hij op in al zijn glorie.

Je kan het kasteel bezoeken met een rondleiding, en die is zeker aan te raden. Je moet hier wel een kaartje voor kopen.

Het kasteel is altijd het familiebezit geweest van de nazaten van Rudolf van Eltz. Het is nooit veroverd of vernietigd, maar wel regelmatig gerestaureerd. En de binnenruimtes zijn prachtig met schilderijen, harnassen, wapens en andere schatten!

Hohenzollern in de Schwabische Alb, Zuid Duitsland

Kasteel Hohenzollern in de Schwabische Alb, een van de mooiste kastelen van Duitsland

Kasteel Hohenzollern kun je vinden in de Schwäbische Alb, een midden-gebergte tussen het Zwarte Woud en Beieren. Het is de trots van deze regio, en terecht!

Het kasteel van graaf van Zollern stamt uit de 11e eeuw en is daarna meerdere malen (deels) verwoest en weer opnieuw opgebouwd. Inmiddels is het, naast Neuschwanstein, één van de beroemdste kastelen van Duitsland. 

Voordat je bij het het kasteel komt, is het een hele klim. Eerst met de auto tot het parkeerterrein, dan met de shuttlebus (of te voet) naar boven. En als je bij de poort komt dan ben je er nog steeds niet.

Vanaf die eerste, ofwel Adelaarspoort moet je namelijk nog drie rondjes omhoog lopen. Iedere ronde brengt je bij een nieuwe poort. Vergeet ondertussen niet goed om je heen te kijken want het is hier prachtig!

Ontdek Kasteel Wernigerode: Een Historisch Juweel in de Harz

Fontein op het voorplein van Kasteel Wernigerode

Dit kasteel uit de 12e eeuw werd gebouwd door en voor graaf Adelbert, die door de Duitse keizer in de Harz werd gestationeerd ter bescherming van het keizerrijk. 

Je mag het kasteel op eigen houtje bekijken. Dat kan met of zonder audiotour. Wij vonden het heerlijk om door de prachtige ruimtes te dwalen. En ook de binnenplaats is een plaatje!

Om kasteel Wernigerode te bereiken moet je wel een flink stuk omhoog wandelen: 20 minuten vanuit de stad. Je kan ook dichterbij parkeren, maar dan nog moet je ruim 10 minuten steil omhoog. Wel door de bossen en met prachtige uitzichten onderweg.

Zie je hier toch tegenop, dan is het toeristentreintje een uitstekend alternatief. Deze stopt op 100 meter van de poort.

Rijksburcht Cochem aan de Moezel

Patrick kijkt uit over de Moezel met op de achtergrond de rijksburcht van Cochem

Na Burg Eltz is de Rijksburcht van Cochem het bekendste kasteel aan de Moezel. Dat komt natuurlijk door de prachtige plaatjes van het kasteel boven het al even mooie dorp aan de Moezel.

De burcht van Cochem is rond het jaar 1000 gebouwd, en in de Paltse successieoorlog in 1689 volledig verwoest.

Na ruim tweehonderd jaar werd de burcht weer geheel opgebouwd, in de neogotische stijl (maar dus niet zoals de burcht voorheen was). Het resultaat is prachtig, en met rondleidingen te bezoeken. Deze zijn in het hoogseizoen zelfs ook in het Nederlands!

De Rijksburcht heeft ook een restaurant, met prachtig uitzicht over Cochem en de Moezel.

Route: vanuit het centrum van Cochem wandel je het pad op naar boven. Vanaf de Endertplatz rijdt ook een pendelbusje naar de burcht op en neer (vanaf 1 mei).

Kasteel Rheinstein aan de oevers van de Rijn

Kasteel Rheinstein aan de oevers van de Rijn in Duitsland

Kasteel Rheinstein stamt uit de 14e eeuw en ligt bij het charmante plaatsje Bingen am Rhein, op een heuvel aan de Rijn. Met in het achterland het Binger Wald, en met in de omgeving nog meer kastelen en burchten. 

Maar wij vinden Rheinstein toch wel één van de mooiste in deze regio. Alleen al de ligging en het uitzicht zijn fantastisch.

Je kunt de auto parkeren langs de weg beneden, en dan een flink eindje omhoog lopen om bij de valbrug en poort van het kasteel te komen. 

Het kasteel zelf vonden we helemaal geweldig. Ridderkamers vol harnassen en middeleeuwse wapens. En de woonverblijven van de prins en prinses. Maar ook het klimmen naar de torens, tuinen en hallen is geweldig. Met prachtige uitzichten over de Rijn. Genieten!

Lees meer over Bingen-am-Rhein

Het Kasteel van Neurenberg: Nürnberger Kaiserburg

kaiserburg-neurenberg-800.jpg

Het oudste gedeelte van het Neurenberg kasteel in Beieren werd al in het begin van de 11e eeuw gebouwd. Het was tot het begin van de 17e eeuw de woonplaats van de Duitse keizer, maar raakte daarna in verval.

In de Tweede Wereldoorlog werd het door bombardementen beschadigd, maar gelukkig werd dit grotendeels hersteld.

Het Kasteelcomplex staat midden in de stad, en bestaat uit verschillende gebouwen, pleinen en bastions. Het complex is gratis te bezoeken, en dat is zeker aan te raden. Vooral de gebouwen rond het buitenplein zijn indrukwekkend.

Voor toegang tot de gebouwen betaal je wel entree. Er is onder andere museum met tentoonstellingen over de rol van Duitsland in de middeleeuwen en over middeleeuwse wapens.

Bewonder daarnaast de mooie schilderingen in de oude zalen, zoals de Ridderzaal, en de kapel.

Kasteel Schwerin in Mecklenburg-Voorpommeren

Patrick bij kasteel Schwerin in Mecklenburg-Voorpommeren

Schwerin is de hoofdstad van de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren (in Noord-Oost Duitsland) en is omringd door een merenlandschap. Het sprookjesachtige kasteel van Schwerin ligt op een eiland in de Schweriner See en is een bezoek meer dan waard.

Het kasteel stamt uit de 14e eeuw en heeft als groothertogelijke residentie, maar in de DDR-tijd ook als klaslokaal dienst gedaan.

Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw wordt het gebruikt door het parlement van Mecklenburg-Voorpommeren. Ondanks dat het nog in gebruik is, kun je het kasteel gewoon bezoeken.

Maak ook even een wandeling door het mooie kasteelpark. En als je nog een stukje langs het meer wandelt heb je prachtig uitzicht op het kasteel.

Sprookjeskasteel Lichtenstein in de Schwäbische Alb

Kasteel Lichtenstein in Duitsland

Gebouwd op de fundamenten van een middeleeuws kasteel, is in 1840 het neo-gotische kasteel Lichtenstein gebouwd. Je kunt het vinden in de Schwäbische Alb, een regio die sowieso rijk is aan kastelen.

Het kasteel met de opvallende witte ronde toren is van verre al te zien. Maar vanwege het prachtige interieur en exterieur moet je ook zeker een bezoekje binnen brengen.

Het kasteel is in particuliere handen en is daarom alleen met een betaalde rondleiding te bezoeken. Je kunt het kasteel bereiken via een brug, en parkeren kan op een parkeerplaats in de buurt.

Heidelberg in Baden-Württemberg

Kasteel Heidelberg

Boven de stad Heidelberg uit zie je het kasteel van deze stad. Dit kasteel stamt uit de 13e eeuw en biedt vanuit de bossen van de Koningsstühl een indrukwekkend uitzicht over de stad en de rivier Neckar.

Het kasteel is in de 17e eeuw verwoest door de Fransen, en na wederopbouw wel tweemaal uitgebrand door een blikseminslag. Hierna is het kasteel deels een ruïne gebleven.

Toch is het kasteel een bezoekje waard. Zoals gezegd is het uitzicht fantastisch, maar ook de tuinen zijn heel mooi aangelegd. In het kasteel zit een ouderwets apothekersmuseum en je kunt er een leuke rondleiding door de verschillende gebouwen krijgen.

Algemene tip: let op de drukte

Bij alle bovengenoemde kastelen kan het in de vakanties erg druk zijn. Het zijn niet voor niets de mooiste kastelen van Duitsland: ze zijn populair! 

Boek je kaartjes van tevoren en ga vroeg of juist laat op de dag.