De Duitse Alleenstraße, langs de mooiste lanen van Duitsland

Het Duitse allee kun je vertalen als 'laan', een weg omzoomd door bomen. De Alleenstrasse voert je dan ook door de mooiste lanen van Duitsland en is een fantastische roadtrip met de auto.

Een overzicht van de totale route van de Alleenstrasse

De Alleenstrasse, oftewel lanenroute is met 3000 kilometer één van de de langste autoroutes door Duitsland. Je volgt hierbij niet de bekende Deutsche Autobahn, maar vooral de secundaire wegen, de Bundesbahnen, aangeduid met een B plus een nummer. En nog kleinere wegen.

De route (hier afgebeeld in roestbruin) start bij de krijtrotsen van het mooie Rügen in het noorden van Duitsland, en eindigt bij Konstanz aan de Bodensee.

Maar je kunt de route ook voor een deel volgen. Vanwege de lengte is de trip opgedeeld in 10 deeltrajecten. Je kan daar keuzes uitmaken om bijvoorbeeld verschillende rondjes te rijden.

Voor het gemak hebben we hier een onderverdeling gemaakt in de Alleenstrassen in de vier windstreken van Duitsland:

Alleenstrasse in Noord-Duitsland

De Alleenstrasse begint op het eiland Rügen in het Noorden van Duitsland. De eerste 2 Deelstrassen beslaan de deelstaten Mecklenburg-Voor Pommeren en Brandenburg:

Deelstrasse 1: Rügen - Stralsund - Rheinsberg

Rügen ligt in de Noord-Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren en is het grootste eiland van Noord-Duitsland. Het is een geweldig beginpunt van de Alleenstrasse.

In plaats van de hoofdroute naar en van Bergen, rij je de Alleenstrasse via Gustow naar Putbus. Daar kan je doorrijden naar Göhren in het uiterste Zuid-Oosten, of via Bergen naar het schiereiland Wittow in het Noorden.

Rügen bestaat grotendeels uit een krijtplateau. Afbrokkelend krijt zorgt voor de prachtige witte krijtrotsen waar het eiland beroemd mee is geworden.

Deze bevinden zich vooral in het Nationaal Park Jasmund in het Noord-Oosten van het eiland. Hier komt de Alleenstrasse niet langs, maar op Wittow vind je ook krijtrotsen bij Kaap Arkona.

Op de terugweg vanaf Rügen kom je langs de historische Hanzestad Stralsund, wat ook echt een aanrader is.

Vanaf Stralsund neem je de B194 richting Demmin, om daarna nog kleinere wegen te kiezen die langs de meren in en rond het Müritz National Park komen. Een prachtige route die eindigt in Rheinsberg.

Klik hier voor een overzicht van de Alleen in deelstrasse 1.

Tip: Beste hotels van Stralsund

Bij Booking.com kun je leuke hotels vinden in Stralsund. Goedkoop of lekker luxe, in het centrum of rustig aan de rand van de stad. Er is keuze genoeg!

Deelstrasse 2: Brandenburg tot Wittenberg

De burcht-ruïne in Wertheim

Deelstrasse 2 neemt je mee door de deelstaat Brandenburg in het Oosten van Duitsland. Je rijdt vanuit Rheinsberg over de B122 naar Neuruppin. Dan over kleinere wegen tot aan Brandenburg a.d. Havel. 

De route gaat naar het zuiden over de B102 richting de steden Wittenberg en Dessau-Roßlau in Saksen-Anhalt.

In Dessau staat de Fürst-Georg bibliotheek. Deze maakt deel uit van de Anhaltische Landesbücherei. Hier worden honderden gedrukte werken en handschriften uit de tijd van de reformatie bewaard.

De burcht-ruïne in Wertheim

Meer geschiedenis rondom Martin Luther vindt je in het nabijgelegen Wittenberg.

Hier spijkerde Luther op de poort van de slotkerk, in 1517 zijn stellingen. Deze kerk, de poort en het woonhuis van Martin Luther zijn te bezichtigen in Wittenberg.

Vanaf dit punt kun je er voor kiezen om de route westelijk te vervolgen richting de Harz met deelstrasse 3, of zuidelijk richting de rivier de Elbe met deelstrasse 6.

Download hier de kaart voor de Alleen in dit gebied en de andere bezienswaardigheden.

Tip: Hotel Brauhaus Wittenberg

Goed hotel op een halve kilometer van het centrum van Wittenberg. Met vriendelijk personeel, goed ontbijt en een leuke binnenplaats waar je in de zomermaanden een drankje op het terras kan doen.

Alleenstrasse in Oost-Duitsland

Als je vanuit het Noorden de Alleenstrasse volgt, kan je na deelstrasse 2 linksom naar de Harz (deelstraat 3) of rechtsom richting Dresden (deelstraat 6). Deelstrasse 7 verbindt die beide routes in de groene deelstaat Thüringen.

Merk op dat we hier dus niet de telling 1 tm 10 aanhouden, maar deze 3 deelstrassen achter elkaar noemen

Deelstrasse 3: Dessau - Duderstadt in de Harz

Het marktplein van Goslar.

Vanuit Dessau rijd je richting het westen richting de Harz in het midden van Duitsland. Je volgt een route paralel aan de Autobahn A6, iets ten Noorden daarvan.

Je rijdt hier zowel over grotere wegen als over kleine lanen, en kunt kiezen of je een rondje rondom Bernburg doet of de gehele Strasse afrijdt.

De Harz heeft diepe kloven, uitgestrekte bossen en oude mijnstadjes zoals het stadje Goslar aan de voet van de Rammelsberg.

Zowel de binnenstad als de oude mijnen staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Uitzicht op het kasteel Quedlinburg.

Ook het oude centrum van Quedlinburg in de Harz is UNESCO werelderfgoed.

De plattegrond van deze stad is door de eeuwen heen nauwelijks gewijzigd en geeft daarom een mooi beeld van het ontstaan van de stad.

Eindpunt van deze deelstrasse is Duderstadt. Deze relatief onbekende Middeleeuwse stad staat vol met vakwerkhuizen, een nog grotendeels intacte stadsmuur en een mooi stadhuis met drie torentjes.

Download hier de kaart voor de Alleen in dit gebied.

Tip: Romantik Hotel Alte Münze

Wil je helemaal in stijl verblijven? Dan is dit hotel in historische vakwerkhuizen een aanrader. Gelegen midden in de binnenstad van Goslar is alles lopend bereikbaar. Parkeren kan in de buurt van het hotel.

Deelstrasse 6: Wittenburg langs de Elbe naar Dresden 

Uitzicht op Dresden

Voor Deelstrasse 6 keren we weer terug naar het eind van deelstrasse 2: bij Wittenburg in Saksen-Anhalt. Vanaf hier volgen we de rivier de Elbe richting Meissen, een leuk oud stadje dat bekendstaat om zijn porselein.

Je rijdt ook hier weer wisselend over grotere wegen zoals de B100 en charmante laantjes zoals de K2376 langs de Elbe, door het bos.

Als je verder gaat, kom je langs de stad Dresden, de hoofdstad van de deelstaat Saksen in Oost-Duitsland. 

Frauenkirche in Dresden

De stad heeft veel indrukwekkende kerken en kathedralen, waaronder de schitterende Frauenkirche. Deze kerk werd in de 18e eeuw gebouwd.

Tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog werd de kerk zwaar beschadigd en de reconstructie werd pas in 2005 voltooid, met een indrukwekkend resultaat.

Vanuit Dresden kan je de route eventueel vervolgen naar het Westen richting Plauen, om aan te sluiten op deelstrasse 7. Op dit stuk route vind je minder echte bomenlaantjes, je rijdt meer door de weilanden.

Download hier de kaart voor de Alleen in dit gebied.

Tip: Dorint Dresden

Hotel met ruime kamers, goede wifi, lekker ontbijt en vriendelijk personeel op wandelafstand van de bezienswaardigheden. Parkeren kan bij hotel.

Deelstrasse 7: Door Thüringen van Duderstadt naar Fulda

Deelstrasse 7 gaat door de groene deelstaat Thüringen. Hij kent verschillende hoogtepunten zoals het officiële beginpunt van de route: Duderstadt met zijn prachtige vakwerkhuizen.

De route wisselt echte bomenlanen af met wegen door open velden, tot aan het mooie stadje Eisenach met kasteel de Wartburg. 

Dit kasteel, waar Luther nog enige tijd ondergedoken zat, torent hoog boven de omgeving uit en is echt een aanrader. Dit is een tussenstop meer dan waard, al zal je het hoogseizoen er willen mijden.

Maar als je door bent gereden vanuit Deelstrasse 6, start je deze route bij Plauen. Dan kom je echt door het Thüringer woud, met vele mooie Alleen.

Onder in Thüringen komen de twee routes samen om hun weg te vervolgen naar Fulda. Of rijd van de één naar de ander om een ander rondje te maken.

Download hier de kaart voor de Alleen in dit gebied.

Tip: Hotel Glockenhof

Vlakbij het centrum van Eisenach ligt dit fijne traditionele hotel met vriendelijk personeel. Het kasteel is maar 1,5 km wandelen.

Alleenstrasse in West-Duitsland

In het Westen van Duitsland kan je de Alleenstrasse het dichtst bij Nederland beginnen in Dortmund. Je rijdt deelstrasse 4 dan in omgekeerde volgorde tot Hoxter, waarna je eventueel op deelstrasse 3 in de Oost-Duitse Harz overstapt.

Rij je deelstrasse 4 wel van Oost naar West, dan volgt daarna deelstrasse 5 tot Koblenz. Daarna volg je deelstrasse 8 naar Fulda om aan te sluiten op het Oosten, of naar Bad Kreuznach om aan te sluiten op het Zuiden.

Deelstrasse 4: Hoxter - Dortmund

Voor de vierde deelstrasse slaan we een stukje over om te beginnen in Höxter, onder Hannover. (De route verder vanuit Duderstadt naar het Zuiden is deelstrasse 7).

Je volgt een route die ongeveer tussen het Teutoburgerwald en het Sauerland loopt. Hier rijdt je onder andere via de kronkelende L755 langs bossen, heuvels en dalen richting Dortmund

Ook kun je hier het mooie plaatsje Soest vinden, één van de mooiste steden in het Noorden van het Sauerland.

In het nabijgelegen plaatsje Warstein vindt iedere september een heteluchtballonnenwedstrijd plaats, de Montgolfiade. Er gaan dan zo’n 200 stuks in de lucht, een indrukwekkend gezicht.

Download hier de kaart voor de Alleen in dit gebied.

Tip: Diverse hotels in Willingen en Sauerland bij TUI

Zoek je een goed hotel in Willingen of een ander deel van het Sauerland. Dan kun je bij TUI veel verschillende goede hotels vinden.

Deelstrasse 5: Door het Bergische Land tot de Rijn

Ruïne van Burg Eibach in het Bergische Land

Bij Dortmund kom je in het Ruhrgebied. Een dichtbevolkt gebied, met ook veel snelwegen. Maar deelstrasse 5 blijft daarom een beetje ten Oosten daarvan.

Hier rijd je over mooie kleine wegen in het Bergische Land, en langs Keulen tot aan het eindpunt langs de Rijn: Bad Honnef. 

Je kunt er hier voor kiezen om vanuit deze deelstrasse verder af te zakken richting het zuiden via deelstrasse 8 en 9, in plaats van oostwaarts te rijden richting Saksen-Anhalt.

Download hier de kaart voor de Alleen in dit gebied.

Tip: Dorint am Heumarkt in centrum van Keulen

Heel fijn hotel met een heerlijk uitgebreid ontbijt, midden in het centrum van Keulen. De Dom van Keulen staat op een steenworp afstand.

Deelstrasse 8: door Hessen naar de Rijn

Deelstrasse 8 start in Funda, doorkruist de sprookjesachtige deelstaat Hessen om te eindigen in het Rijndal van Rijnland-Palts.

De route passeert ook het prachtige Limburg an der Lahn. Een mooie stad vol vakwerkhuizen en beroemd vanwege zijn kleurrijk beschilderde Kathedraal.

Deze kerk werd ingewijd in 1235 en kent, net zoals de stad, een rijke geschiedenis.

Vanuit Limburg an der Lahn rij je door naar Koblenz. Volg je hier de Rijn omhoog, dan sluit je bij Bad Honnef aan op deelstrasse 5.

Bij Koblenz kan je ook een kleine omleiding volgen naar de Moezelstreek. Bezoek bij het plaatsje Wierschem het feeërieke kasteel Burg Eltz. En daar vlakbij het leuke plaatsje Münstermaifeld, met zijn middeleeuwse verdedigingstorens van de grote kerk.

De Alleenstrasse kiest via de B327 een route door bosrijke lanen. Hier geniet je van het landschap in de Hunsrück. Je eindigt deze deelstrasse bij Bad Kreuznach.

Download hier de kaart voor de Alleen in dit gebied.

Tip: Peifer's Moselhotel Brodenbach

Net buiten Brodenbach ligt dit prachtige hotel in de natuur en langs de Moezel. Hier vandaan loop je naar keuze zo de bossen in, langs de Moezel of naar het mooie stadje Brodenbach.

Alleenstrasse in Zuid-Duitsland

De Alleenstrasse in Zuid-Duitsland bestaat nog uit de deelstrassen 9 en 10, waarmee je van de Palts via Zwarte Woud en Schwäbische Alb doorrijdt naar de Bodensee

Deelstrasse 9: door de Palts naar het Zwarte Woud

Deelstrasse 9 voert je vanuit Bad Kreuznach naar het noordelijke deel van het Zwarte Woud. Hier kom je door de Palts, dat met zijn milde klimaat de voedingsgrond is voor een uitbundige plantenweelde langs de route.

Ook zijn er hier talrijke mooie plaatsjes voor een tussenstop, zoals Alzey, Bad-Durkheim en Neustadt. Worms, één van de oudste steden van Duitsland, mag je zeker niet overslaan. 

Maar je kunt hier ook goed een stukje van de route afrijden om de spectaculaire natuur van het Zwarte Woud te ontdekken.

Download hier de kaart voor de Alleen in dit gebied.

Tip: camping Bad-Durkheim aan een zwemmeer

De middelgrote camping Bad-Durkheim ligt tussen de wijnvelden van Rijnland-Palts en is van alle gemakken voorzien. Nabij gelegen leuke plaatsjes zijn bijvoorbeeld Heidelberg, Worms en Speyer.

Deelstrasse 10: Schwäbische Alb tot aan de Bodensee

De laatste deelstrasse gaat door de Schwäbische Alb richting de Bodensee. Hier rijdt je weer wat vaker over grotere wegen zoals de B32. Deze voeren je niettemin door een prachtig landschap!

Hier kun je onder andere het schitterende kasteel Hohenzollern vinden.

Het kasteel stamt uit de 11e eeuw, maar is meerdere malen verwoest en opnieuw opgebouwd. De laatste opbouw werd in 1867 voltooid.

De route eindigt in Reichenau, een eilandje in de Bodensee, vlakbij de mooie stad Konstanz. Hiervoor moet je wel een pontje pakken bij Meersburg, en nogéén om Reichenau te bereiken.

Als alternatief zijn er talrijke andere mooie plekjes om te bekijken rond de Bodensee. Of om even te relaxen en de reis terug te plannen.

Of heb je trek in nog een stevig vervolg van je autovakantie? Dan kan je hier nog even verder met de Alpenroute!

Download hier de kaart voor de Alleen in dit gebied.

Tip: Vakantiepark Immenstaad

Een heerlijk vakantiepark op loopafstand van de Bodensee. Van hieruit kan je per auto of fiets alle mooie plekjes langs het meer bezoeken. Er zijn mooie A-bungalows en appartementencomplexen.